Juventus is autoritair leider in de Serie A, zit in de halve finales van de Coppa Italia en verdedigt volgende week woensdag een 2-1-voorsprong tegen Dortmund in de achtste finales van de Champions League. Het succes van de club uit Turijn is voor een deel te danken aan de talrijke doelpunten van Carlos Tévez (31). “Juventus is mijn tweede thuis geworden”, zei de Argentijnse pocketspits onlangs in El País. “Hier wordt ook alles in het werk gesteld zodat ik kan presteren.” Juventus was de laatste jaren heer en meester in de Italiaanse competitie, maar zakte Europees geregeld door de mand. Tévez heeft daar een verklaring voor. “De Serie A is hard. We winnen onze matchen nooit met de vingers in de neus. De tegenstanders spelen vaak erg gesloten, wat het ook moeilijk maakt om te scoren. Dat is vermoeiend, zowel fysiek als mentaal. In de Champions League botsten we op teams die wél wilden voetballen en slaagden we er niet in om de knop om te draaien.”

Dat lijkt dit seizoen anders. Afgelopen zomer gaf Antonio Conte zijn ontslag en werd hij vervangen door Massimiliano Allegri. “Conte is een winnaar. Hij zat ons constant op de huid, op training en tijdens de match. Voor hem waren er twee mogelijkheden: winnen of winnen. Allegri is meer relaxt. Onder hem bereiden we onze Europese matchen anders voor.” Gevraagd naar zijn samenwerking met Andrea Pirlo, reageert Tévez als volgt: “Het is een plezier om te kunnen zeggen: ‘Ik heb met Pirlo gevoetbald.'” Toch vindt hij Paul Scholes de beste passeur met wie hij ooit op het veld stond.

Tévez groeide op in Fort Apache, een van de gevaarlijkste wijken van Buenos Aires. Vandaar ook zijn bijnaam: de Apache. “Criminaliteit en drugs maakten er deel uit van het dagelijkse leven. Ik was constant bang om opgepakt te worden. Ik had een diep respect voor de politie. Ondanks die moeilijke omstandigheden zou ik geen andere jeugd beleefd willen hebben. Ik ben er een man geworden. Ik zeg altijd: van de school heb ik niet veel opgestoken, van de straat wel.” Tévez begon zijn profcarrière bij Boca Juniors, kwam vervolgens terecht bij het Braziliaanse Corinthians, en voetbalde dan in Europa bij West Ham, Manchester United en Manchester City. Sinds juni 2013 is hij aan de slag bij Juventus.

De aanvaller, die 66 selecties en 13 doelpunten voor Argentinië achter zijn naam heeft staan, werd nooit opgeroepen door ex-bondscoach Alejandro Sabella. Zo speelde hij geen enkele wedstrijd voor de nationale ploeg tussen 2011 en het WK in Brazilië. Gefluisterd wordt dat Lionel Messi zijn veto stelde tegen de selectie van Tévez. “Dat is journalistenpraat. Er wordt in Argentinië veel over gesproken: het is of Messi of Tévez, maar niet allebei. En toch: we komen heel goed overeen, zowel op als naast het veld. Messi zou ook nooit aan een trainer zeggen wie er moet spelen. Hij is menselijk gewoon niet in staat om zoiets te doen.” Sinds de aanstelling van Gerardo Martino als bondscoach hoort Tévez overigens gewoon weer bij de selectie. ?

DOOR STEVE VAN HERPE

“Messi zou nooit aan een trainer zeggen wie er moet spelen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content