Een consistent verhaal

© BELGAIMAGE

KRC Genk wil ‘attractief, dynamisch en initiatiefrijk voetbal’ brengen, zo formuleerde algemeen directeur Janssens het al eens. Ook is de Limburgse club van plan de kaart van de jeugd te blijven trekken én resultaten te boeken. Toen sportief directeur De Condé een opvolger zocht voor trainer Maes, hield hij expliciet rekening met al die eisen. Uit de bus kwam Stuivenberg. Die nam eind 2016 over, toen KRC Genk de groepsfase van de Europa League had overleefd, nog in de bekercampagne zat en negende stond in de competitie. Stuivenberg en KRC Genk schopten het tot in de kwartfinales in de Europa League, maar de bekerfinale en play-off 1 haalden ze net niet. Intussen was er wel lof voor het getoonde voetbal. De Limburgse club nam zich voor deze zomer niemand te verkopen. Interesse voor pijlers als Trossard, Berge en Pozuelo werd tot nog toe weggewuifd. Alleen de opstapclausule van Castagne gooide roet in het eten; de rechtsachter kon wel weg. Bedoeling nu is dat hij de uitzondering blijft.

Verdediging

Toen de intussen vertrokken doelman Bizot zich begin dit jaar ernstig blesseerde, vond KRC Genk met Ryan een uitstekende kortetermijnoplossing. Diezelfde Ryan zette De Condé en co op weg naar de doelman met wie KRC Genk nu verdergaat: de 32-jarige Vukovic, ook een Australiër. De voornaamste concurrentie mag hij verwachten van jongeling Jackers (19). Na Walsh is ook Castagne weg, dus zoekt KRC Genk nog een nieuwe rechtsachter. Maehle (20), de eerste nieuwkomer voor die positie, blesseerde zich al. Dus moet Nastic daar voorlopig depanneren, de back-up van linksachter Uronen. Of er een extra centrale verdediger bijkomt aangezien Dewaest een kruisbandletsel opliep, bekijkt de club nog.

Middenveld

Op het middenveld is de vraag hoe draaischijf Pozuelo terugkomt na zijn blessure en transferperikelen. KRC Genk zegt dat hij pas eind augustus weer voluit kan gaan. Intussen wilde de Spanjaard nog geen nieuw contract tekenen, dus houdt KRC Genk hem aan zijn huidige overeenkomst, die nog twee jaar loopt. Afwachten of dat een goede voedingsbodem is om tot nieuwe prestaties te komen. Met Berge en Malinovski loopt er wel schoon volk rond Pozuelo. Kumordzi is weg. De overblijvende alternatieven centraal heten Heynen, Sabak en Zebli. Op de flanken is er nu ook Benson (20). Op links kwam Trossard vorig seizoen helemaal tot ontbolstering.

Aanval

Vooraan is het uitkijken naar de terugkeer van Karelis, die vorig jaar zijn kruisbanden scheurde. Samatta verving hem en deed het niet onaardig, maar intussen besloot KRC Genk dat zowel Karelis als Samatta gebaat kan zijn bij een targetspits. Dus trok de club Ingvartsen (21) aan. Hij kreeg weinig vakantie. De club is voorzichtig met hem. Hij staat er mogelijk niet meteen. Voorts beschikt KRC Genk ook nog over Naranjo, Tshimanga, Vanzeir en Schrijvers, die zeker ook zijn minuten zal meepikken. KRC Genk kiest voor een breed aanvallend bestand, omdat de blessures in de aanval vorig seizoen zwaar doorwogen.

Conclusie

KRC Genk heeft een prachtige driehoek op het middenveld en in aanvallend opzicht zijn de opties legio. In de verdediging is het onduidelijk hoe sterk de back-ups zijn. Het gedrag van KRC Genk op de transfermarkt sluit wel aan bij de intenties die het bestuur uitspreekt. De club brengt een consistent verhaal. KRC Genk gaat aan de slag met een jeugdige groep aantrekkelijke voetballers die elkaar al goed kennen. Intussen zijn ook de nieuwelingen jong en fris en kunnen zij beetje bij beetje hun plaats zoeken. KRC Genk ambieert de top drie. Dat lijkt realistisch, zeker omdat de Limburgse club geen Europees voetbal speelt. Er kan voluit gefocust worden op de competitie en de beker en eindelijk is er weer wat meer trainingstijd om dingen in te oefenen. Wie weet schept dat nóg mooiere perspectieven, al heeft de concurrentie dit tussenseizoen zeker ook niet stilgezeten.

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content