Wordt José Mourinho voor de Rode Duivels een stoorzender op weg naar Rio? De eigenzinnige trainer van Chelsea weerde vorig weekend Kevin De Bruyne uit de selectie voor de topper op Tottenham. Hij vindt dat De Bruyne, tijdens de voorbije WK-kwalificatiewedstrijden de beste veldspeler, harder moet werken en laat hem daarom voorlopig bij de U21 mee trainen. Dat is vreemd want in een slopende competitie als de Bundesliga legde geen speler meer kilometers af dan De Bruyne bij Werder Bremen. Ook op grond daarvan stond hij in de belangstelling van Borussia Dortmund. Nu lijkt de aanvaller in ongenade gevallen te zijn bij Mourinho, die hem nochtans absoluut naar Londen wilde terughalen: hij speelde vorige maand amper 83 minuten bij Chelsea.

Dat kan op termijn een probleem worden voor de Rode Duivels, net zoals je moet afwachten hoe het seizoen van andere internationals evolueert. Blijft Eden Hazard overeind onder het regime van de onvoorspelbare en zich almachtig wanende Mourinho? Kan Marouane Fellaini zich handhaven in het wat op drift geslagen Manchester United? Hoe gaat Romelu Lukaku zich bij Everton ontwikkelen? Houdt Moussa Dembélé stand bij Tottenham? Neemt Thomas Vermaelen de draad weer op bij Arsenal? Krijgt Toby Alderweireld een basisplaats bij Atlético Madrid? En verzuipt Dries Mertens niet onder de concurrentiestrijd bij Napoli?

Aan het spookbeeld van voetballers die met te weinig ritme naar het WK gaan, wil Marc Wilmots nog niet denken. In het slechtste geval is er, zeker voor Kevin De Bruyne, de mogelijkheid om in januari te worden uitgeleend. In een duivelse maand staat de nationale ploeg voor een cruciale periode: op 11 oktober is er de wedstrijd in Kroatië waarin het WK-ticket moet worden binnengehaald. Een eventuele uitglijder kan vier dagen later thuis tegen Wales nog worden rechtgezet.

Een ticket voor Rio zal in dit land voor een ongeziene hype zorgen. Alle voorgaande deelnames aan een WK zullen erbij verbleken. Net voor die belangrijke periode brengt Sport/Voetbalmagazine een 132 pagina’s dikke special uit over de Rode Duivels, die donderdag in de dagbladwinkels ligt of samen met het gewone nummer verkrijgbaar is. Het succes van de nationale ploeg wordt in alle schakeringen belicht. Er zijn portretten, interviews en achtergrondverhalen, er is aandacht voor het commerciële succes, er is nostalgie en een vooruitblik op de toekomst, niets blijft onbesproken in het succesverhaal van een ploeg die dit land straks meer dan ooit een nationaal gevoel zal geven.

Met gezamenlijke krachten werken ook de redacties van Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine aan de wekelijkse realisatie van dit blad, met respect voor ieders identiteit. Marc Wilmots, die na zijn aanstelling als bondscoach meteen communautaire muren afbrak, prees het toen hij hier een paar maanden geleden te gast was. In de geschiedenis van ons magazine is er nu een record bereikt: uit CIM-cijfers, die het lezersbereik van de media in kaart brengen, blijkt dat Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine door 570.500 mensen wordt gelezen. Nooit lag dit aantal hoger. In vergelijking met vorig jaar is dit, in een met rode cijfers gekleurd medialandschap, een stijging van 11,6 procent. Samen met de digitale editie en onze website komen we zelfs aan 674.900 lezers.

We willen u, beste lezer, bedanken voor het vertrouwen en op de ingeslagen weg verder gaan. Uiteraard zullen de Rode Duivels de komende maanden als een rode draad door ons blad lopen, met indringende reportages en aparte benaderingen. We zullen u onderdompelen in de sfeer van het WK, gespeeld in een land dat frivool voetbal tot kunst verhief. Het kan voor de Rode Duivels, met hun verzameling puur voetbalgoud, inspirerend werken.

Maar veel aandacht blijft er ook voor de competitie, de brandstof van ons voetbal, en voor het internationale gebeuren. Met emotie die eigen is aan de ontvlambare magie van de sport, maar ook met afstand als het moet. Zonder distantie is er geen (sport)journalistiek mogelijk. En zonder kritische benadering al evenmin. Vreemd dat clubs het daar zo moeilijk mee hebben. Terwijl ze door die kritische aandacht juist vereerd zouden moeten zijn. Omdat het een teken is dat ze belangrijk zijn en au sérieux genomen worden.

DOOR JACQUES SYS

Een recordcijfer: 570.500 lezers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content