Een eeuwig verhaal

© BELGAIMAGE

Zaterdag werd KV Mechelen veroordeeld in het dossier matchfixing. In het vorige dossier rond matchfixing in eerste klasse 22 jaar geleden ging Eendracht Aalst vrijuit.

Het vorige dossier matchfixing betrof de degradatiestrijd in het seizoen 1996/97. Daarin redde Eendracht Aalst zich op miraculeuze wijze na een sterke 12 op 15 in de slotfase. Op dinsdag 17 juni 1997 besliste de controlecommissie van de KBVB dat hoofdbeschuldigden Eendracht Aalst en Patrick Orlans bij gebrek aan voldoende bewijzen onschuldig werden bevonden aan poging tot omkoping. Daardoor bleef Aalst in eerste en ging Orlans vrijuit. ‘Nergens wordt bewezen dat er een band bestaat tussen de omkopers en de club of meneer Orlans’, oordeelde de commissie onder leiding van René Verstringhe. Het bondsparket dat wel degradatie en straf voor Orlans had gevraagd onder leiding van bondsprocureur Marc Rubens ging niet in beroep. De vermeende omkopers, Bart De Bruyne en Eddy Roelandt, van wie dus nooit geweten werd of ze op eigen houtje handelden of in wiens naam ze actief waren, kregen wel een straf. Roelandt werd twee jaar geschorst, Bart De Bruyne, die net zijn aanvraag om erkend te worden tot FIFA-makelaar had ingediend, tien jaar.

De zaak kwam aan het licht toen toenmalig Antwerpspeler Manu Karagiannis de bond meldde dat hij benaderd was om een match te beïnvloeden in het voordeel van Eendracht Aalst. Ook Charleroispeler Rudy Moury en RWDM-doelman Dirk Rosez meldden soortgelijke contacten. Toen Sport/Voetbalmagazine na enig speurwerk de betrokkenen confronteerden met een foto van Bart De Bruyne, herkenden Moury en Karagiannis de man meteen. De zaak kreeg nog meer ophef toen op het proces ex-jeugdvoorzitter en beheerder van Aalst Jozef Hutsebaut bevestigde dat Roelandt en Orlans bij de machinaties betrokken zouden zijn en dat na de winst tegen Cercle een budget van zeven miljoen frank (175.000 euro) vrijgemaakt zou zijn voor de operatie redding. Volgens hem zou naast de drie voornoemde wedstrijden tegen Antwerp, Charleroi en RWDM ook de match tegen Germinal Ekeren gefikst zijn. Ekeren zou vrij spel krijgen in de halve finale van de beker, en in ruil zou het Eendracht in competitie laten winnen. In competitie verloor Ekeren verrassend met 5-0 bij Aalst, maar het won wel de halve finale van de beker, die het zelfs zou winnen, door in de finale Anderlecht te kloppen.

In 2000 vertrok Patrick Orlans na een mislukte poging tot fusie tussen Aalst en Lokeren naar Daknam, in maart 2002 ging Eendracht failliet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content