Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 14/11

Hugo Simon, de Oostenrijkse topruiter, heeft zijn paard ET laten klonen. Het nieuwe paard, zo lezen wij tot onze verwondering in het dagblad, zit al in een reageerbuis in een Frans laboratorium. Steekt in dezelfde kast als de urinestalen van Lance Armstrong uit de Tour de France van 1999. Als ze die twee buisjes per ongeluk mengen, krijgen we over een paar jaar op de Champs Elysées voor het eerst een paard op het hoogste podium. Of beter gezegd : voor het eerst sinds 1980.

Spannend experiment, dat wij met groot ongeduld tegemoet zien en dat ongekende perspectieven opent. Want wat kan met een paard, kan ook met Lei Clijsters. Daarom deze gedurfde voorspelling : in 2038 wint KV Mechelen de Europacup en in 2055 wint een Belgische de US Open. Als het niet waar is, betalen wij elke lezer een fles. Geef toe : dat is nog straffer dan Karl Vannieuwkerke met zijn pint aan de nachtelijke Masterskijkers.

Woensdag 16/11

De eerste aflevering van ‘Hoge Bomen’, de documentairereeks van Manu Riche, ging over Steve Stevaert en viel een beetje tegen. Al was ze toch goed genoeg om ons te leren dat die hele Stevaert eigenlijk niets te vertellen heeft, zoals het merendeel der cafébazen overigens, en dat Siegfried Bracke achter de schermen een nog degoutantere figuur is dan erop.

De tweede aflevering, een portret van Jozef Van den Broecke, de directeur-generaal van Waregem Koerse, catalogeren wij zonder aarzelen in de rubriek ‘kunst’. Schitterende televisie. Nooit is dat wereldje rond Waregem Koerse beter in beeld gebracht. En doet het niet altijd goed Louis De Pelsmaeker nog eens terug te zien ? Die een koket maar kwaad Frans madammeke met een paar gratis T-shirts op frivolere gedachten probeerde te brengen.

Over de ‘Hoge Bomen’ met Johan Vermeersch stonden de kranten vooraf al vol, en onze titelvoerende commentaarschrijvers zullen er nog jaren naar verwijzen, om wat voor stelling ook te il- lustreren. Vermeersch kwam eruit naar voren als een dictator, een regelrechte tiran, en als ze bij Brussels de tactiek toepassen die hij op het bord uittekende, staan ze volgend jaar in derde klasse. Tenzij hij het basiselftal van Liverpool overkoopt. Misschien kan de PS voor het geld zorgen, een contract lezen kunnen die mannen toch niet.

Volgens Michel Verschueren ligt de verklaring van dat onbehouwen karakter in de haarsnit van Vermeersch. ‘Ge moet er eens op letten,’ aldus mister Michel in Het Laatste Nieuws, ‘alle mannen met zo’n grijs broske zijn bullebakken. Dat roept en tiert maar in het rond, dat kift en kijft op iedereen, en het zijn allemaal luieriken behalve zijzelf. Vreselijke mensen. Ik ben meer voor een diplomatische aanpak. Met een zacht woord bereikt men zo veel meer. ‘

Over Vermeersch hadden wij eerder dit seizoen, tijdens de rust van Lokeren-Brussels, al een revelerend portret gezien. Daarin trok de cameraploeg mee op werfbezoek. Vermeersch klom naar de hoogste verdieping van een in aanbouw zijnd flatgebouw, overschouwde vandaar de hoofdstad, en wees het ene na het andere appartementsblok aan : ‘Dat is van mij, dat is van mij, dat is ook van mij en dat ernaast is ook van mij.’

‘Van mij’ in bouwondernemersjargon betekent : ‘Dat heeft mijn firma gebouwd.’ Even later reed Vermeersch over de ‘Charles Quint’ richting Machtensstadion. ‘Ziet ge die kerk daar, met die grote koepel ?’

Donderdag 17/11

‘Kim Clijsters schenkt dakloos echtpaar tennisschoenen.’

Er staan in de krant soms toch nog artikels die het goede in de mens onderstrepen. Wij lezen : ‘Dat het huis van een echtpaar uit Hoeselt door een brand nagenoeg helemaal werd vernield, liet toptennisster Kim Clijsters niet onberoerd. Toen haar oma Kim van het drama op de hoogte bracht, besliste ze meteen het getroffen koppel een paar tennisschoenen cadeau te doen. “Echt, ik kan het nog altijd niet geloven dat Kim dit gedaan heeft, een geste waar ik stil van word”, vertelde een geëmotioneerde Marie-Térèse, die gisteren al met het nieuwe schoeisel rondliep.’l

koen meulenaere

‘EEN GESTE WAAR IK STIL VAN WORD.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content