Een hart op noppen

© gf

Gevoetbald wordt er niet, maar dat betekent niet dat de clubs naast hun eigen onzekere situatie geen oog hebben voor de maatschappij. Wat doen de zestien clubs uit 1A concreet voor de samenleving?

RSC Anderlecht

De Brusselse recordkampioen is van plan om nog iets te doen, maar had toen dit blad afgesloten was nog niets concreets gepland.

R. Antwerp FC

Toen de crisis uitbrak, polste de Great Old bij sponsors en partners met de vraag: hoe kunnen we mekaar helpen? Zo komt er binnenkort een webinar over hoe je bedrijfscultuur te behouden, zelfs al werkt het personeel van thuis.

Voor de ‘rood-wit helden’ kunnen supporters mensen nomineren die de club via haar sociale kanalen in de bloemetjes zet. Op Pasen werd de Antwerp Fit Club gelanceerd op Strava, met Steven Defour als deelnemer. Vorige woensdag blikte de club ook een podcast in met assistent-trainer Wim De Decker, die het had over het welzijn van de spelers. Deze week wordt het rood-witte legioen gemobiliseerd om het clublied vanuit eenieders kot te zingen en in te sturen voor een compilatie, nadat de harmonie van de Bosuil van thuis uit het clublied speelde.

Ook Club Brugge wil vooral blijven verbinden, onder de hashtag #youneverlockalone.

Onder de supporters die technisch werkloos zijn riep Antwerp Dynamite, in betere tijden gangmakers in het stadion met tifo’s, via de kanalen van de club op wie hulp nodig had, zegt initiatiefnemer Robbe Sels: ‘Oudere mensen vroegen we of we boodschappen konden doen. Daarnaast hebben we tuinen onderhouden van een woonzorgcentrum, leverden we pizza’s aan een ziekenhuis, samen met mondmaskers en andere beschermingsmiddelen. Het idee van de club om pakketten uit te delen aan de 75-plussers met een abonnement hebben wij uitgevoerd. Mensen belden ons in tranen dat ze het zo’n knap initiatief vonden.

Bij Antwerp werden verschillende initiatieven genomen om mensen te helpen.
Bij Antwerp werden verschillende initiatieven genomen om mensen te helpen.© gf

‘Een vriend met een bedrijf in het vervoer van voedsel polste bij bakkers, slagers en een producent van aardappelen of men niks wilde schenken. Zo bezorgden we soep aan oudere mensen in Deurne, verdeelden we twee ton prei over hulporganisaties, een daklozensteun, een voedselbank, en aan mensen op de parking van een ziekenhuis. We passeerden ook langs appartementsblokken bij ouderen. Iemand van ons werkt bij Colruyt en kreeg paaseieren en kinderchocolade. Die leverden we af bij het kinderziekenhuis van Wilrijk. We bakten in een food truck voor het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen wafels voor het zorgpersoneel en gaan ook de veegdienst, de vuilnisdienst en de haven van Antwerpen een hart onder de riem steken.’

Sporting Charleroi

Op Mambourg zetten de spelers een fondsenwerving op en kregen met de technische en medische staf een som van 10.000 euro bijeen, waarvan de bestemming nog niet bekend was. De Stichting van Sporting Charleroi, opgericht in 2015 als steun voor verenigingen die gehandicapten en kinderen helpen, maakte geld vrij voor de Souliers du Coeur, een initiatief dat begin april werd opgestart door Mogi Bayat, broer van afgevaardigd bestuurder Mehdi Bayat. Samen met een andere spelersmakelaar, Karim Mejjati, bekostigt Mogi de aanschaf van beschermend materiaal en voedselpakketten.

Bij de KAA Gent Foundation maakten ze dit spandoek.
Bij de KAA Gent Foundation maakten ze dit spandoek.© gf

Cercle Brugge

Bij Cercle ligt een aantal ideeën op tafel. Eén ervan is om in de fanshop een verkoop te organiseren en een bepaald percentage van de winst af te staan aan de zorgsector voor de aankoop van mondmaskers of medisch materiaal. Een ander idee is om de zorgsector volgend seizoen naar een wedstrijd in het Jan Breydelstadion uit te nodigen. Cercle is trots op het initiatief van zijn sfeergroep VAK 213, die aan de ingang van de Brugse ziekenhuizen grote spandoeken met motivatiequotes ging ophangen: ‘Lang leve de zorg’ en ‘Jullie werk houdt ons sterk’.

Club Brugge

Ook Club Brugge wil vooral blijven verbinden, onder de hashtag #youneverlockalone. Eerst werd de vroegboekkorting voor abonnees verlengd voor onbepaalde duur. Supporters hingen aan 25 ziekenhuizen over het hele land een spandoek ‘supporter van de zorg’.

Op de Instagram- en Facebookpagina kwamen sessies om fit te blijven. De academy doet het voor jeugdvoetballers, Club YLA voor vrouwen. De Clubkids (voor fans tot 12 jaar) krijgen wekelijks een aangepaste nieuwsbrief met talrijke @home activiteiten. Iedere zaterdagochtend staat er een Stay Fit voor de jongste fans (inmiddels al met 6000) gepland via Instagram, gegeven door Clubbeer Béné. De Foundation bood de voetbalkraks (voor jongeren tot 15 jaar met autisme) alternatieve voetbaltrainingen aan op de sociale platformen. Idem voor de G-ploeg (voor personen met een beperking). Younited Brugge (voor maatschappelijk kwetsbare Bruggelingen) krijgt trainingen, ook het wandelvoetbal (voor 55-plussers) krijgt Stay Fit-sessies via Instagram Live. Van de lockdown wordt ook geprofiteerd om de service van de audiodescriptie voor blinde en slechtziende fans bij thuiswedstrijden te verbeteren.

Playing for success, een bijlessenreeks van 10 weken in het Jan Breydelstadion voor leerlingen met schoolmoeheid en leerachterstand, gaat op woensdagmiddag door via een e-learningplatform. De laptopklas voor dit project werd ter beschikking gesteld aan het ‘Huis van het Kind Brugge’ zodat jongeren in kansarme gezinnen hun digitale schoollessen kunnen volgen.

Club riep ook supporters op om beren zichtbaar te zetten, voor de berenchallenge.

De digitale platformen brengen heel wat content: Behind the scenes, de dag van een speler, of de dag van Roos Vormer, als arts aan de slag op intensieve zorgen. Club zond via Facebook ook legendarische matchen heruit, organiseerde een paasquiz en ging live met de hoofdcoach.

KAS Eupen

Vrijdag beslisten spelers en trainers van KAS Eupen om een deel van hun loon van april te schenken aan het Sint-Nicolasziekenhuis in Eupen. Waar het ziekenhuis het geld aan spendeert, zal het ten gepaste tijde zelf bekendmaken.

KRC Genk

Racing schonk 300 mondmaskers en 15 iPhones aan het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk dat vooral nood had aan telefoons waarmee coronapatiënten kunnen communiceren met vrienden en familie. De 40 laptops die samen met IT-bedrijf Tracs geschonken werden aan Vincentius Genk, de stad Genk en het OCMW zijn bestemd voor kansarme kinderen in het lager onderwijs die niet over het juiste materiaal beschikken voor thuisonderwijs. In het kader van Souliers du Coeur, de actie opgezet door Mogi Bayat, leverden Sébastien Dewaest, Thomas Didillon en Bryan Limbombe mondmaskers en handschoenen aan zorgcentrum Uilenspiegel in Genk en enkele andere plaatsen. Donderdag bakte sfeergroep Genk CF eclairs die verdeeld werden over de zorgcentra. KRC Genk blijft in voortdurend contact met de wooncentra en het ZOL om bij te springen waar nodig. Het wil de helden uit de zorg volgend seizoen uitnodigen bij thuiswedstrijden.

Een hart op noppen
© gf

KAA Gent

De KAA Gent Foundation was al bezig met sociaal-sportieve projecten in de buurt Nieuw Gent-Steenakker, zegt algemeen coördinator Wim Beelaert. ‘Sinds de lockdown organiseren we er dagelijks buurtrondes. Onze communitycoaches gaan rond met een megafoon en groot spandoek en vragen of mensen hulp nodig hebben. Die vragen worden gecoördineerd door het wijkactieteam. Zo worden wij ingeschakeld in de voedselbedeling, maar helpen we ook met boodschappen. In het paasweekend kregen zo’n 100 kinderen van onze medewerkers chocolade-eitjes. In totaal zijn acht medewerkers op pad voor de meest uiteenlopende verzoeken: het brengen van medicatie bij ouderen, maar er was ook de vraag hoe we aan pc’s konden geraken wanneer de scholen na de vakantie online les geven.

‘Ook activeerden we met de KAA Gent Foundation met succes een nieuw communicatiekanaal via TikTok en plaatsten we Agee challenges en work-outs op onze sociale media. Los daarvan hebben we vanaf dag één via het netwerk van Gentse voetbalclubs onder de noemer van Elk Talent Telt een overlegplatform. Dat verspreidde de officiële boodschappen van de overheid. Zo zorgden onze coach Jess Thorup en onze aanvoerder Vadis Odjidja ervoor dat volwassenen én kinderen hun oproep om thuis te blijven volgden.’

KV Kortrijk

Onder de slogan #KVKStrongherTogether riep KV Kortrijk vorige week organisaties die zich inzetten voor kwetsbare mensen in de samenleving op om zich te melden. De club kan hen onder meer oude fankledij ter beschikking stellen. Eerder al riep KVK zijn supporters op om voor de zorg een mooie boodschap te posten op sociale media met de hashtag #KVKVoorDeZorg. Komend seizoen wil KVK alle zorgdiensten uit Kortrijk uitnodigen naar een wedstrijd. Onder de hashtag #YNWAChallenge vroeg het zijn muzikale fans ook al om voor hun helden van de zorg You’ll Never Walk Alone op hun favoriete instrument te spelen en te posten op sociale media. De partituur van het voetballied bij uitstek is te downloaden via de KVK-website. Ook te downloaden via kvk.be zijn voetbalgerelateerde tekeningen om in te kleuren. De inzendingen zal KVK bezorgen aan zorgorganisaties. Het kreeg ook al selfies van jeugdspelertjes van FK Sarajevo die met ingekleurde platen poseren. FK Sarajevo is de Bosnische topclub die eigendom was van KVK-eigenaar Vincent Tan en waarmee KVK sindsdien een goeie relatie onderhoudt.

In naam van STVV traden een accordeonist en clubmascotte Binkie op aan woonzorgcentra.
In naam van STVV traden een accordeonist en clubmascotte Binkie op aan woonzorgcentra.© gf

YRKV Mechelen

Marleen Van Gucht, verantwoordelijk voor de communitywerking van YR KV Mechelen geeft toe dat er momenteel weinig gebeurt: ‘Zelf sta ik als verpleegkundige in de frontlinie, waardoor mijn actiepunten op de lange baan worden geschoven. Maar er staan wel wat zaken op stapel. Via de communitywerking van de stad en het initiatief van onze oud-speler Piet den Boer zijn we wel betrokken. Wij ondersteunen hun acties voor het zorgpersoneel.

‘Het directiecomité van de club kon doordat de spelers, het algemene personeel, de technische staf, de dokters en de kinesisten vijftig procent van hun loon inleverden een solidariteitsbijdrage van 100.025 euro overmaken aan de zorgsector in de Mechelse regio. Van zodra er weer publiek wordt toegelaten zal algemeen directeur Frank Lagast alle personeel van de verschillende ziekenhuizen en woon-zorgcentra uitnodigen voor een competitiewedstrijd.’

Royal Excel Mouscron

Vanwege de club lopen er geen acties. ‘Omdat niemand sinds de 18e maart nog werkt’, zegt Grégory Delreux, woordvoerder van de club. Céline Mawet die normaal voor de community-activiteiten instaat, is zelf technisch werkloos. ‘De enige die op administratief vlak nog actief is, is de boekhouder die aan het licentiedossier werkt. Er zijn geen spelersinitiatieven, misschien ook omdat ze niet zo’n hoge salarissen hebben.’

KV Oostende

Bij KVO hebben ze momenteel andere katten te geselen, al postte de club wel filmpjes van spelers die aan hun work-out werkten en een ludieke video van T1 Adnan Custovic die oproept om thuis te blijven. Ook in Oostende hingen fans spandoeken aan ziekenhuizen, terwijl de club van plan is het resterende deel van de spelerspot aan ziekenhuizen te schenken.

Standard

Het geplafonneerd loon waarmee de meeste spelers akkoord gingen, wordt niet uitbetaald door de overheid, maar door de club. Een deel van het uitgespaard loon is doorgestort naar de Stichting Standard de Liège voor de aankoop van beademingstoestellen, mondmaskers, brillen, thermometers en dergelijke voor de ziekenhuizen in en rond Luik. La Famille des Rouches, het overkoepelend supportersorgaan van de Luikse club, startte op aangeven van de Ultras Inferno 96 een collecte met steun van de Stichting Standard de Liège voor diezelfde ziekenhuizen. De supportersfederatie riep ook al zijn leden op om een bijdrage te leveren.

STVV

Voor de thuiswedstrijd op de 30e speeldag tegen Anderlecht had STVV een enorme drankvoorraad besteld. Die schonk het nu aan het Truiense Sint-Vincentiusziekenhuis, een van de zwaarst belaste ziekenhuizen in ons land, en aan enkele woonzorgcentra die wat problemen hadden met de drankbevoorrading. Afgelopen weekend sponsorde de club ook een accordeonist die zaterdag en zondag telkens aan een woonzorgcentrum voor muzikale ontspanning zorgde, in gezelschap van clubmascotte Binkie.

Waasland-Beveren

De club onderzoekt hoe ze supporters die hun abonnement voor volgend seizoen willen verlengen voordelen kan schenken. Covid-19 hakte zwaar in op de projecten binnen de lokale gemeenschap die dit voorjaar nog op de planning stonden. Community manager Valy Van de Merlen: ‘Heel veel van die projecten zijn gericht op jeugd en door de maatregelen van de overheid moesten we alles on hold zetten. We hadden onder meer nog een project lopen in samenwerking met scholen, onze W-B Cup met finale op de Freethiel en er waren paaskampen tijdens de vakantie.’

Zulte Waregem

Zulte Waregem wil zich ook nu een warme familieclub tonen met de samenhorigheid en de band met de supporters in het DNA, zegt commercieel directeur Miguel De Ruyck. ‘Niet toevallig is onze baseline ‘Tope es alles meuglijk.’ Nu dat sociale aspect door de lockdown wegviel, willen we met initiatieven vanuit de club in samenwerking met onze businesspartners ook in tijden van social distancing onze fans samenbrengen, via een businessapp of een zoektocht door de stad naar onze mascotte.’

Op Pasen trakteerde de club op aangeven van hoofdaandeelhouder Tony Beeuwsaert de zorgverleners van het ziekenhuis van Waregem en van woonzorgcentrum De Meers op 200 maaltijden van sterrenchef David Bertolozzi en op 150 chocolade paashazen die bedoeld waren voor de stewards. Kapitein Davy De fauw en Waregems burgemeester Kurt Vanryckeghem hielpen bij het ronddelen van die maaltijden. Zulte Waregem gaat nog twee woonzorgcentra bezoeken en wil volgend seizoen alle zorgverleners uit de streek uitnodigen voor een ‘witte wedstrijd’.

Een hart op noppen
© gf
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content