Een konijnenkot en een tennisstoel

© belgaimage

Afgelopen weekend begon de competitie met Seraing en Union als nieuwkomers. In 1992 waren dat FC Boom en Lommel SK. Lommel zou het nipt halen, Boom niet.

Zo laat mogelijk zakken journalisten af naar de allereerste wedstrijd van SK Lommel ooit in eerste klasse, die vrijdag 7 augustus 1992. Een journalist van Het Belang kreeg bij het maken van een sfeerreportage omtrent de werkzaamheden aan het Lommelse stadion namelijk zelf een kruiwagen in de handen geduwd. En half zes blijkt die avond niets te laat, want pas een uur eerder zijn de laatste vrachtwagens er van hun last verlost.

Wie een jaar weggeweest is, herkent het stadion aan de Lommelse Dijk, dat die avond volgepropt zit met 12.000 kijkers voor de clash tegen Anderlecht, nauwelijks nog. Een jaar eerder was de hoofdtribune al vernieuwd, nu werd de rest aangepakt, behalve dan de oude kantine achter het doel aan de rechterkant. ‘We zijn ons fietsenrek al kwijt’, verzucht voorzitter Jan Zjang Vreys, ‘nu hebben we nog een konijnenkot’ doelend op de tribune achter dat rechterdoel.

Vreys is zeven dagen op zeven mee in touw geweest om het stadion klaar te krijgen voor de eerste klasse. ‘Mijn vrouw zegt: ge had beter uw caravan meegenomen.’ Van acht uur ’s morgens tot één uur ’s nachts is er gewerkt. Een paar honderd toeschouwers volgen de werkzaamheden aandachtig. Sommigen hebben zelfs een stoel en boterhammen meegebracht.

‘Als je pro deo vijftig tot zestig uur per week bezig bent om de massa tevreden te stellen, vraag je je wel eens af of het nog de moeite waard is. Wij zijn opgegroeid als familiaal geheel. Ik weet niet of dat in eerste klasse nog mogelijk is. Ik denk dat we hier nooit een volledig professionele club zullen hebben. Het moet plezant blijven.’ Ooit had Vreys twee passies. Hij voetbalde met Lommel in provinciale, en hij was Limburgs biljartkampioen. ‘Toen we trouwden, stelde mijn vrouw dat ik moest kiezen. Zo ben ik in het voetbal gebleven. Mijn vrouw zucht nog vaak: was je maar blijven biljarten.’

Lommel zal zich dat seizoen pas op de laatste speeldag redden, met dank aan een sterke libero Vital Vanaken, vader van Hans, en aan uitblinker Philip Haagdoren die al na één seizoen aan Anderlecht verkocht zal worden. In 2002 gaat de club failliet.

Met FC Boom, dat in 1975/76 al eens een jaar in eerste heeft gevoetbald, loopt het niet goed af. Dat zit er al aan te komen wanneer dit blad voor de aftrap van het seizoen een reportage maakt over de kersverse eersteklasser. Het brengt daarvoor de vier spelers met eersteklasse-ervaring samen, maar wanneer de flamboyante trainer James Storme een journalist ziet, komt hij er gezellig bij zitten waardoor zijn anciens amper aan het woord komen. Hij moet zo de training gaan leiden, maar zegt zijn spelers: ‘Blijf nog maar een kwartiertje praten, het wordt toch een lichte training. Dan kan ik jullie nog een boete geven wegens te laat komen. Zo komt er nog wat geld in de spelerskas.’

FC Boom is na de promotie niet versterkt, maar verzwakt. Het investeringsfonds dat vier jaar tevoren geld had gestopt om een ploeg bijeen te brengen om naar eerste te geraken, verkocht al wat verkocht kon worden. Na drie mislukte pogingen geloofde niemand meer in de promotie. Toen die het vierde jaar toch doorging, waren Glen De Boeck (naar KV Mechelen) en Peter Van Wambeke al weg. Dirk Vekeman, vier jaar eerder aangeworven om die promotie te behalen, bleef. Op de vraag waarom hij indertijd voor Boom koos, antwoordde hij eerlijk: ‘Omdat geen enkele club me nog wilde nadat ik gedegradeerd was met RC Jet en RWDM.’ Daar zou nog een degradatie bij komen. Storme, die bij voorkeur zonder libero speelde, vanuit een tennisstoel coachte en al eens met vijf spitsen aantrad, ‘omdat we toch geen schijn van kans maken en dus maar evengoed voor spektakel kunnen zorgen’, haalde net voor de competitiestart vijf spelers bij Standard weg.

Op de eerste speeldag won Boom verrassend (met 3-2 van Germinal). Rachin Wurie maakte de eerste twee goals voor de Steenbakkers in eerste klasse, de derde werd gescoord door een dan nog onbekende spits die een jaar eerder in tweede klasse werd gehaald vanuit Zaïre. Boom zou zakken maar Roger Lukaku houdt aan dat ene seizoen een transfer naar Seraing over en zorgt ervoor dat Boom nog altijd de internationale pers haalt. Het was de allereerste club van Rogers zoon die bekender zou worden dan zijn vader in dezelfde functie. Zijn naam? Romelu.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content