Een logisch ontslag

© BELGAIMAGE

Nooit werd bij Bayern München duidelijk welke weg Niko Kovac wilde inslaan. De 5-1-nederlaag op Eintracht Frankfurt kon hij onmogelijk overleven.

Het Bayern München van 2019 is een ploeg vol raadsels. Er worden snel doelpunten geïncasseerd, de door blessures geteisterde verdediging oogt als een zeef, een voorsprong kan niet worden vastgehouden, de combinaties zijn vaak slordig, de ploeg slaagt er niet langer in wedstrijden te controleren en geconcentreerd te blijven.

Bayern München, zo hoorde je de afgelopen weken, had heimwee naar de tijd van Pep Guardiola, toen voetballen op balbezit bijna tot kunst werd verheven, toen de bal als het ware een communicatiemiddel was en het samenspel werd gekenmerkt door precisie. Daar werd tot in de kleinste details op getraind. De spelers amuseerden zich kostelijk en straalden ongemeen veel spelvreugde uit. Die is er dit seizoen niet. Dan kan je als trainer wel zeggen dat je dominantie mist in het spel van je ploeg, Niko Kovac was duidelijk niet bij machte om dat om te draaien.

Eigenlijk is de Kroaat bij Bayern München nooit echt geaccepteerd. Vaak, te vaak werd hij gecorrigeerd. In de herfst van 2018 bijvoorbeeld, toen hij zijn rotatiesysteem diende te veranderen. Of onlangs toen hij in een niet al te gelukkige uitspraak het publiek van zijn ex-club Eintracht Frankfurt het beste van de Bundesliga noemde. De spelers misten bovendien gedetailleerde tactische richtlijnen, een klacht die de afgelopen weken steeds luider klonk. Niet goed waren de omgangsvormen van Kovac met bepaalde spelers, zoals de naar de bank verwezen Thomas Müller. Maar het was vooral duidelijk dat Bayern zich als collectief niet verder ontwikkelde en te voorspelbaar en zonder greintje glans voetbalde. De kampioen was te afhankelijk van doelpuntenmachine Robert Lewandowski en doelman Manuel Neuer die met zijn reddingen meer onheil voorkwam.

Assistent Hansi Flick neemt het nu voorlopig over. Hij moet de sfeer zuiveren en het zelfvertrouwen van de spelers opkrikken. Woensdag in de wedstrijd voor de Champions League tegen Olympiakos Piraeus en zaterdag in de topper tegen Borussia Dortmund.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content