Eén maand Bernd Storck bij Cercle Brugge: bijna alles is anders

© belgaimage
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Sinds de trainerswissel op 12 oktober is Cercle een andere ploeg geworden.

Tegen STVV won Cercle voor het eerst sinds de trainerswissel: 2-1. Daarmee sluit het de heenronde af met 7 op 45. Na de 3 op 30 onder Fabien Mercadal pakte het onder Bernd Storck 4 op 15. Maar vooral: het is een andere ploeg geworden.

De intentie van de ervaren Duitse coach was meteen duidelijk: lef tonen, de tegenstander aanvallen. Voor een elftal dat troosteloos laatste stond en zonet met 6-0 verloor in Waregem was dat niet evident, bleek in zijn debuutmatch tegen Charleroi (0-3): na 36 minuten was het al drie keer koud gepakt op de counter. Sindsdien is het stabieler geworden. Zowel in Genk (1-0-verlies), tegen Moeskroen (2-2) als in Anderlecht (2-1) werd het ‘nieuwe Cercle’ algemeen geprezen én zat er meer puntenwinst in.

Hoog druk zetten

Die progressie leidde zaterdag naar winst in een wedstrijd met 56 procent balbezit, 18 doelpogingen, 10 hoekschoppen en 4 doelpunten, waarvan er 2 afgekeurd werden. Maar het was nog kwetsbaar achterin. STVV-coach Marc Brys zei achteraf dat zijn ploeg nog nooit zoveel ruimte kreeg (maar er te weinig mee deed).

Het is de keuze die Storck maakt: hoog druk zetten. Daar moet iedereen zich aan aanpassen. Daarvoor selecteert hij spelers die met honger het veld oprennen, met drive en focus, met spelintelligentie, loopvermogen en duelkracht. Van dat type waren er in de te grote kern te weinig, oordeelde hij.

Het is ook hoe hij zijn verrassende keuze voor de beloften Calvin Dekuyper (19) en Thibo Somers (20) verklaart: het zijn jongens die de strijd aangaan, in het duel kunnen spelen én slim zijn. “Ze studeren nog”, verklaarde Storck vorige week in Het Nieuwsblad, “en ik zie dat liever dan gasten die in hun vrije dagen niets doen of wat gaan shoppen.”

Totaalvisie

Er is al véél veranderd sinds Storck een maand geleden met zijn twee assistenten in Brugge aankwam, zowel in als rond de spelersgroep, zowel in de organisatie van het werk als in de inrichting van de werkruimtes. Het dient allemaal de strategie: hoe meer je verandert, hoe makkelijker het is voor spelers om het verleden los te laten en hoe makkelijker voor de nieuwe coach om iets nieuws te installeren. Storck straalt passie en vertrouwen uit, zijn boodschap is positief en zijn plan duidelijk.

Intussen zijn behalve de sportief directeur ook al vier stafleden vertrokken. Vorige week werden vier spelers naar de B-kern verhuisd en één is er naar Frankrijk teruggekeerd.

Zoals vorig seizoen al in Moeskroen bleek, is Stock een coach met een totaalvisie die hij doortastend in de praktijk brengt. Wie daar niet in past, wordt zich daar snel van bewust, zoniet wordt hem dat in een gesprek duidelijk gemaakt. Hij en zijn op hem afgestemde assistenten nemen alles over, want veel tijd is er niet te verliezen; en wie het plan en het proces niet kan ondersteunen, is ballast.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content