Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM-tv) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

Club Brugge won met 2-1 van Anderlecht. Is daar verder nog iets meer over te zeggen ?

Ik noem het een nederlaag voor het voetbal, als je dit opvoert in de wedstrijd die het meest tot de verbeelding spreekt. Het was geen voetbalwedstrijd, maar een oorlog waarin alle grenzen van het fatsoen zijn overschreden. Ontluisterend. Ik dacht dat dit soort wedstrijden normaal op canvas wordt gespeeld, met touwen errond. Een collega merkte op dat Canal + als co-commentator Jef Vandriessche had moeten vragen. We hebben ons geen moment verveeld, maar niet om de reden waarom je naar een voetbalstadion gaat. Doodjammer. Doodzonde.

Hoe kwam dat zo ?

Eerst wil zeggen dat ik het niet eens ben met Sollied, die op zijn persconferentie liet uitschijnen dat wat er gebeurd is in de hand was gewerkt door de instelling van de spelers. Hij bedoelde : Brugge is aan de wedstrijd begonnen om te voetballen en een goal te maken, Anderlecht om de andere ploeg het voetbal te beletten. Klopt niet, vind ik, want het eerste kwartier was, denk ik, Anderlecht zelfs lichtjes de betere met niet onaardig voetbal.

Ik vrees dat de rode kaart van Birger Maertens het keerpunt is geworden. Een terechte uitsluiting, vind ik, gezien de duidelijke trapbeweging. Het is mij een raadsel waarom Frank De Bleeckere vanaf de volgende seconde is beginnen compenseren. Ik vond het heel opvallend hoe hij meteen drie, vier kleine foutjes in het voordeel van Club Brugge floot. Na de rust is het helemaal te gek geworden. Over de gele kaarten van De Boeck kan je nog discussiëren, maar wat Jestrovic overkomt, tart elke verbeelding. Waarom hij die eerste krijgt in die fase met Maertens, weet ik niet. Als het is omdat hij Maertens duwde, waarom kreeg Anderlecht dan de vrije trap ? De tweede gele voor Jestrovic is totaal onverklaarbaar. Hij liet zich misschien wel vallen, ja, maar hij was wel tot twee keer toe vastgehouden door Clement. De Bleeckere had een vrije trap voor Anderlecht moeten geven, op de rand van het strafschopgebied. Wat hij daarna nog allemaal heeft laten passeren, is niet te geloven ! Hendrikx deelt gewoon een elleboog uit, Crasson ( schiet in een lach)… dat was alsof die rugby speelde : bal aan de hand en met schoudercharges belagers afhouden… Als De Bleeckere daarna, nadat heeft staan knoeien, consequent is, dan eindigt de wedstrijd om half vijf. Want je kunt Aruna wegsturen, de schop die die daar uitdeelt… Maar, de eerste rode kaart van de wedstrijd moest voor Gert Verheyen zijn, voor de elleboog die hij zonder enige reden in het gezicht van Deschacht plantte. Sorry, dat is… en dat heb ik Verheyen al vaker zien doen. Daarna is het helemaal ontaardt natuurlijk.

Ik dacht altijd dat De Bleeckere een degelijke scheidsrechter was, maar euh…onlangs heeft hij Antwerp-Germinal Beerschot euh… ook in niet al te goeie banen geleid, waarbij hij toch ook een beetje onverstandig was te verklaren dat hij met een goed gevoel naar huis ging, maar zich dan toch moest herpakken toen hij ’s avonds de beelden zag. En dan zaterdag dát en dan is Sint-Truiden-Genk zijn volgende wedstrijd (schiet in een lach). Het lijkt mij geen al te goed idee voor De Bleeckere om vrijdag naar Staaien af te zakken.

Er zullen nu allerlei spelers geschorst worden, maar wat gebeurt er met de scheidsrechter ? Die doet gewoon verder. Tenzij de scheidsrechterscommissie… Ik veronderstel toch dat er een verslag is opgemaakt ?! Pas op : in Engeland krijgt Hendrikx nog een paar weken, krijgt Crasson een paar weken, krijgt Verheyen een paar weken… op basis van tv-beelden. Wordt ook De Bilde geschorst, want volgens mij heeft die na de wedstrijd De Bleeckere nog een fikse duw gegeven.

Het enige wat ik in het voordeel van De Bleeckere wil zeggen, is dat het onwaarschijnlijk moeilijk was en dat hij zeker in de tweede helft niet de minste medewerking heeft gehad van de spelers. Dat zijn huis bekogeld wordt, is natuurlijk te gek voor woorden en absoluut laakbaar. De scheidsrechter had een slechte dag en floot slecht, maar daar houdt het op natuurlijk. Dat hij daarom in zijn privé-leven wordt lastiggevallen, is een schandaal van de bovenste plank. Maar ik vind niet dat wij, journalisten, daarom een objectieve analyse moeten gaan verbloemen, omdat er dan misschien wel eens een hooligan naar die man zou kunnen toegaan. Sorry, maar dat zou een vorm van censuur zijn door euh… hooligans, zoals het voetbal nu al de gevangene is van die hooligans.

Ik vond Anderlecht goed aan de match beginnen, dus een goeie organisatie neerzetten kan het blijkbaar wel. Je zag wel dat Club geleidelijk sterker werd, maar blijft het 11 tegen 11, dan is dat een match voor 0-0, denk ik. Vooral omdat Anderlecht wel raad wist met die powerplay en vooral in de lucht de evenknie was van Brugge. Wat Brugge wel zeer goed deed na de rust, was druk zetten op Anderlecht, dat te veel naar achteren kroop. Zelfs met 11 tegen 10 kwam Anderlecht er niet meer uit. Er was bij Brugge natuurlijk een Timmy Simons, die zo snel, zo goed in de duels, zo klaarkijkend speelde, dat Philippe Clement probleemloos kon doorschuiven… Een Gouden Schoen, internationale klasse noem ik dat, zoals hij centraal achterin speelde. Daardoor kwam Anderlecht met 11 tegen 10 in de problemen. Feit is ook, vind ik, dat het makkelijker spelen is met 10 tegen 11, dan met 9 tegen 10, omdat de ruimte die dan ontstaat groter is. Ik denk dat Anderlecht gewoon gehoopt heeft stand te kunnen houden met 9. Ik had De Bilde vroeger ingebracht. Misschien was het ook deels omdat Brugge wat meer achteruit ging leunen op het einde. Maar toen De Bilde er was ingekomen, zag je dat Anderlecht direct voor het eerst in twintig minuten weer een paar keer aan de overkant geraakte. Blijkbaar had De Bilde er ook wel zin in.

Ik wil toch nog één iets over Club Brugge-Anderlecht zeggen : Deschacht ! Als je die vorig seizoen hebt zien spelen en je ziet die nu weer spelen in zo’n wedstrijd, met dat lef, die rust in zijn spel, dat voetballend vermogen… tja… waarom geef je dan 60 miljoen voor Zewlakow of ga je met Ilic naar de linksback schuiven ? Hier klopt iets niet. Ik hoop dat Broos hem nu gewoon laat staan.

Ligt de competitie nu in een definitieve plooi ?

Op één vraag moet ik nog een antwoord krijgen : thuis is Brugge zeer sterk, maar is het buitenshuis ook zo sterk ? Daar heb ik in deze competitie nog geen bevestiging van gekregen. Sollied zegt wel dat uit of thuis niets uitmaakt, maar dat is niet juist. Buitenshuis ging het tot nu toe vaak moeizaam. Maar als het antwoord op die vraag effectief ja is, dan is er geen reden om te denken dat Club geen kampioen wordt. Hoe zwaar het uitprogramma in de terugronde met verplaatsingen naar Genk, Anderlecht, Lierse, Lokeren en Moeskroen ook oogt. Maar ik vind dat het zaterdag wel gebalanceerd heeft.

KV Mechelen gaat in vereffening.

Ik veronderstel dat er echt geen andere mogelijkheid meer was, dus vraag ik mij af : hoe is die club aan zijn licentie geraakt ? De licentiecommissie heeft het voetbal alweer geen dienst bewezen door zo’n club vier, vijf maanden in het nieuws te houden, om het nog niet over de spelers en allerhande andere schuldeisers te hebben natuurlijk. Van den Wijngaert is mede verantwoordelijk, maar alle schuld in zijn schoenen schuiven, vind ik net iets te makkelijk. Na de manier waarop hij is buitengeschopt kan ik hem puur menselijk gesproken ook volledig begrijpen dat hij al zijn geld terugwil.

Marc Wilmots gaat in de politiek.

Ik wacht thuis in de zetel tot hij mij een politiek bezoek brengt, want ik woon in zijn streek en kan dus voor hem stemmen (lacht). Ik vind het wel een goeie zet van Louis Michel, want de man is hier razend populair. Hij heeft hier een imago van deugdelijkheid, van inzet, van jongen van de buiten met boerenverstand, wat ze hier in deze zeer landelijke streek graag hebben. Een jongen die het gemaakt heeft en zichzelf is gebleven. Een uitstekende transfer. Al vraag ik mij tegelijkertijd af of dat ploegje van senaat past bij de niet altijd even sierlijke Wilmots. Bovendien, politiek is, neem ik aan, een vak. Dus veronderstel ik dat hij, nadat hij de schoenen aan de haak heeft gehangen, zich toch serieus zal moeten inwerken in dossiers over pakweg economie en werkgelegenheid. Tenzij hij zich op het sportbeleid in België gaat richten, waar, lijkt mij, nog veel werk aan is.

door Christian Vandenabeele

‘Als je alweer Deschacht ziet, waarom geef je dan 60 miljoen uit voor Zewlakow ?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content