Een nieuw begin

BARON DE BONVOISIN De 'troebele geestesstaat' van de baron maakte hem kwetsbaar voor oplichters. © PHILIP REYNAERS/PHOTO NEWS

Baron Benoît de Bonvoisin start een nieuwe procedure tegen de Belgische staat.

Wie dacht dat de naweeën van het uit de jaren 1980 daterende gedoe rond de ‘zwarte baron’ Benoît de Bonvoisin stilaan uitgewerkt zouden zijn, komt bedrogen uit. De advocaten van de baron blazen een oude procedure tegen de Belgische staat nieuw leven in. De zaak begon al in 1983, met een schadeclaim van 100 miljoen Belgische frank, maar werd voortdurend uitgesteld als gevolg van talloze andere gerechtelijke procedures.

Die lijken nu achter de rug, en daarenboven voelen de advocaten zich gesterkt door een verslag uit 2009 van het Comité I, dat de inlichtingendiensten in ons land controleert en dat vaststelde dat De Bonvoisin destijds wel op zeer aparte wijze werd geviseerd door de entourage van de toenmalige chef van de Staatsveiligheid, Albert Raes, die het dossier naar zich had toegetrokken. Rapporten zouden gebaseerd zijn op ongesubstantieerde gegevens, en er zou ook handig gebruik zijn gemaakt van de techniek om een voorwaardelijke wijs in een tekst om te zetten tot iets krachtigers. De schadeclaim is ondertussen opgelopen tot 6,25 miljoen euro.

Interessant in het lijvige dossier dat De Bonvoisins advocaten hebben samengesteld, is de passage over het geval Eric Van de Weghe en de valse aantijgingen tegen onder meer Raes. Volgens zijn raadsmannen was het de bedoeling van de toenmalige gerechtelijke politie (specifiek de 23e brigade) om De Bonvoisin in de val te lokken, want ze wijzen er fijntjes op dat Van de Weghe jarenlang een goedbetaalde informant van de Staatsveiligheid was, en ze benadrukken dat, ondanks het feit dat De Bonvoisin Van de Weghes demarche meteen aan de gerechtelijke autoriteiten meldde, die daar niets mee deden (behalve een huiszoeking bij… De Bonvoisin zelf). Als De Bonvoisin met die documenten naar buiten was gekomen, zou het gemakkelijker geworden zijn om hem in diskrediet te brengen. Het woord ‘complot’ kon niet uitblijven.

De complottheorie wordt onderbouwd met een brief van 24 september 2008 van voormalig stafhouder Xavier Magnee, ook ooit advocaat van De Bonvoisin, die van een informant had vernomen dat de gerechtelijke politie op de hoogte was geweest van het hele verhaal.

Als die informatie correct zou zijn, wat niet zeker is, zou Van de Weghe zich waarschijnlijk twee keer hebben laten betalen voor dezelfde dienst, een keer door zijn opdrachtgevers (wie dat ook geweest mogen zijn) en een keer door zijn ‘slachtoffer’, De Bonvoisin. Het is alleen de besten gegeven. Maar in het geval Van de Weghe lijkt het wat te hoog gegrepen.

Pijnlijk is een zinnetje op pagina 73 van het advocatendossier. De Bonvoisin kreeg op 10 oktober 2008 een zware beroerte en is sindsdien gedeeltelijk verlamd. Hij kan nog amper communiceren. ‘Het is een zoveelste bijzonder tragische bocht in zijn lot dat hij nooit kennis zal nemen van het rapport van het Comité I’, aldus zijn advocaten. Maar zij zetten de procedure voort.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content