De Tour 2007 belooft een open wedstrijd te worden, al stonden afgelopen zaterdag toch enkele duidelijke kanshebbers aan de start in Londen. Carlos Sastre (32, CSC) werd vorig jaar met een zware Giro in de benen tot zijn eigen verbazing tot kopman gebombardeerd na de uitsluiting van Ivan Basso. Met een vierde plaats in het eindklassement bracht de Spanjaard het er meer dan behoorlijk vanaf, vooral in de bergen liet hij constante prestaties zien. Sastre kreeg het afgelopen jaar carte blanche van Bjarne Riis en reed een erg anoniem voorjaar. Hij werkte hard aan zijn tijdrit, zijn zwakke punt, maar blijft ongerust over de twee lange chronoritten die in de komende Tour moeten afgewerkt worden. Terecht, want in de afsluitende tijdrit van de Ronde van Zwitserland eindigde Sastre pas 34ste op 3’07” van winnaar Fabian Cancellara. Met Fränk Schleck beschikt Sastre over een uitstekende luitenant en schaduwkopman.

Alexandre Vinokourov (33, Astana) treedt aan met een erg sterk team, met Andreas Klöden als volwaardige tweede kopman en Andrey Kasheskin als gevaarlijke outsider. Vinokourov won vorig jaar op overtuigende wijze de Vuelta en focuste zich dit jaar volledig op de Tour. In de Dauphiné testte de Kazak in de tijdrit over 40 kilometer, die hij won, en schreef hij de laatste etappe over twee cols op zijn naam. Vraag blijft hoe Vinokourov het hooggebergte zal verteren, want de Tour gaat dit jaar een flink stuk boven de 2000 meter. Een andere onzekere factor in de ploeg is Andreas Klöden, die in de vorm van zijn leven verkeert. Op basis van zijn resultaten (derde in de Tour 2006, eindwinnaar Tirreno-Adriatico en Circuit van de Sarthe 2007 en een uitstekende test in de zware Ronde van Zwitserland) kan de Duitser net zo goed aanspraak maken op het kopmanschap als Vino, maar dat ligt uiteraard nogal gevoelig met een Kazakse geldschieter.

Discovery Channel probeert het met Levi Leipheimer (33). In de vijf afgelopen Tours kon de Amerikaan nooit echt imponeren : zijn beste klassement is een zesde plaats in 2005. Vorig jaar won Leipheimer de Dauphiné en werd hij dertiende in de Tour, dit jaar moest hij het in de Dauphiné stellen met een 24ste plaats.

Bij Rabobank gaat het vertrouwen naar Dennis Menchov (29), die in 2005 de Vuelta won na de positieve epotest van Roberto Heras. In de Tour van vorig jaar eindigde hij mooi zesde en won hij op spectaculaire wijze de rit naar Pla de Beret. Maar de wilspelturige Rus werd ook het slachtoffer van een zware inzinking. Menchov heeft een behoorlijke tijdrit in de benen. In de afgelopen Dauphiné illustreerde hij zijn goede vormpeil met een vierde stek in het eindklassement.

Cadel Evans (30) is bij Predictor-Lotto een certitude voor de top tien, en lijkt zelfs podiumrijp. In 2005 werd de ex-mountainbiker en laatbloeier achtste in zijn eerste Tour, vorig jaar schoof hij op naar de vijfde plek. Spektakel hoef je van Evans echter niet te verwachten : in de bergen moet hij zich vaak beperken tot aanklampen. De ietwat wereldvreemde Australiër is een goede tijdrijder en kwam in uitstekende vorm uit de Dauphiné, waar hij tweede eindigde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content