Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met drie spelers van Anderlecht kleurt KSV Roeselare nog een beetje meer Brussels. ‘Misschien groeit dit wel uit tot een vaste samenwerking.’

Eigenlijk raakte het allemaal in een stroomversnelling op het laatste etentje met de ploeg, tien dagen voor Kerstmis. Het was trainer Dirk Geeraerd die avond al opgevallen : SanharibMalki hield zich de hele tijd sms’end afzijdig van het gebeuren. In besloten kring had Geeraerd er nog zijdelings een opmerking over gemaakt, dat Malki ook niet de vrolijkste was om mee te gaan eten. ’s Anderendaags begreep hij waarom. Van manager Luc Devroe vernam hij dat de Belg met Syrische roots naar Germinal Beerschot verhuisde. Malki was komende zomer bij Roeselare einde contract en zijn zes goals in de competitie en vier in de UEFA Cup hadden voor belangstelling uit Antwerpen gezorgd. Aimé Anthuenis legt die uit : “Hij is jong, scoorde vroeger al geregeld in derde en in tweede en doet dat nu ook in eerste. Hij heeft snelheid, is wendbaar en heeft nog een ruime progressiemarge. Ik geloof dat de jongen pas op zijn zeventiende begon te voetballen.”

Malki corrigeert : “Op mijn vijftiende, maar het klopt : dat is heel laat. Mijn manager heeft nog wel onderhandeld met Roeselare, maar ik denk dat alle partijen hier beter van werden. Ik heb anderhalf jaar geleden al eens een week getest bij Germinal Beerschot, ze volgden me al langer. Toen lukte een deal niet, nu wel. Ik kon voor vierenhalf jaar tekenen. Roeselare doet financieel een goeie zaak. Een jaar geleden betaalde het Union 12.000 euro voor mij, nu verkocht het mij voor 50.000.”

Beloften uitlenen

Roeselare moest in december wel op zoek naar een alternatief, waarbij de financiële ruimte beperkt was. Met SébastienDufoor en PaulKpaka hield het immers maar twee spitsen meer over, want Wagneau Eloi is tot nader order voor zes maanden geschorst en de van Verbroedering Meerhout overgekomen Kevin Oris loste de verwachtingen niet in. Al in november had Herman Van Holsbeeck Devroe laten weten dat er met de winterstop bij Anderlecht jongeren zouden vertrekken. Devroe herinnerde zich dat, greep de telefoon en handelde vervolgens heel snel.

De Brusselaars speelden het spel open : Sébastien Siani (die uiteindelijk naar Zulte Waregem zou gaan) was al beloofd, het ging toen nog tussen Westerlo en de bekerwinnaar. Maar over Sami Allagui (20) kon worden gepraat. Tenminste, als het snel gebeurde, want de Duitser van Tunesische afkomst vertrok naar Turkije met vakantie. Devroe : “We hebben in het verleden nog jongens uit de tweede, derde en zelfs de vierde klasse gehaald en dat had nu weer gekund. Maar het werkt niet altijd. Je kan ook zelf naar het buitenland trekken, maar ook dat houdt een risico in. Dit was een derde optie. Met Anderlecht is dat in het verleden al goed gelukt, Jamaique Vandamme is hier geslaagd. Aan de deals met Brugge hebben we minder goeie herinneringen. Brugge laat zijn beloften te laat gaan, vind ik. Jongens als Van de Ven, Hermans of Vlaeminck waren 22 toen ze mochten vertrekken en hebben te lang bij de invallers gevoetbald. Anderlecht wilde ze jonger uitlenen. Bovendien leek het me bij Brugge altijd te gaan om de centen, terwijl hier de motivatie sportief is.”

Het gesprek met Allagui, die geen oren had naar een terugkeer naar de Bundesliga – Anderlecht plukte de spits weg bij Alemannia Aachen – verliep positief. Voor trainer Geeraerd was het geen onbekende : “Ik bekijk al onze thuiswedstrijden van de invallers en had hem daarin aan het werk gezien. We hebben hem ook tegen Brussels eens laten scouten. Technisch is hij sterk, hij is redelijk tot zeer snel en heeft een neus voor goals.”

Eenzaam zou hij in Roeselare niet zijn, want nadat zijn overgang in orde werd gemaakt, bevestigde even later ook Yves Vanderhaeghe zijn terugkeer naar de club waar het voor hem in 1978 allemaal begon en nog later kwam er ook een derde Anderlechtspeler bij. Régis Lacroix (19) verkoos West-Vlaanderen boven het Tienen van zijn broer Michaël. Geeraerd : “Ook hij was ons al eens opgevallen. Een ander type, eerder een pivot, nog niet in de Brusselse A-kern en dus minder ver dan Allagui, maar een talent.” Lacroix herstelt wel van een zwaar knieletsel, ongeveer een jaar geleden scheurde hij de kruisbanden van de rechterknie. In september was hij terug.

De twee youngsters kwamen wel onder andere voorwaarden dan destijds Vandamme, die eind contract was. Dat die laatste na twee jaar rijpen voor een miljoen euro van Roeselare naar Roda overstapte en de Brusselaars amper profijt haalden uit die transactie, heeft ze wijzer gemaakt. Er wordt alleen nog uitgeleend als het talent in kwestie eerst bij de moederclub bijtekent. Zowel voor Allagui als Lacroix geldt dat ze na dit seizoen nog een contract van één jaar lopen hebben bij Anderlecht. Roeselare heeft ook geen aankoopoptie bedongen.

Samenwerking

Dat is omdat de Brusselaars nog plannen hebben met de spelers, zegt de Brusselse assistent-trainer Daniel Renders, die beide jongeren coachte bij de invallers : “Een topploeg versterkt zich elk jaar offensief, voor jongeren is het niet evident om zich te manifesteren. Maar een club moet opleiding breder zien, elke club heeft aanvallers nodig. In het beste geval keren die jongens straks terug en zijn ze een volwaardig lid van de A-kern. Maar het kan ook dat ze misschien niet passen in het toekomstbeeld van Anderlecht, maar wel bij een andere ploeg.” Mochten de invallers in de derde of vierde klasse spelen, zegt Renders, dan had je het op hun leeftijd al geweten, of ze pasten bij de landskampioen. Renders : “Als dat ooit het geval wordt, stellen wij in die competitie hoofdzakelijk jongens van zestien, zeventien op. Laat die er maar voor knokken. Als die achttien zijn, kan je perfect inschatten wat ze in hun mars hebben. Nu weten we het op die leeftijd niet zeker. Je kan immers niet elke week tegen Real, AS Roma of Mönchengladbach spelen om hun niveau te peilen. Dus moet je naar andere oplossingen zoeken. Uitlenen is daar eentje van.”

Geeraerd had er zijn vragen bij. “Als Van Holsbeeck die jongens naar hier laat komen, is dat vanuit hun standpunt dat ze hier meer speelkansen krijgen, niet om ze hier bij de beloften op te stellen. Maar ik krijg als trainer de vrijheid.”

Als het werkt en alle partijen zijn tevreden, zit er op termijn misschien zelfs meer in. Devroe : “Wie weet komt er dan een vaster samenwerkingsverband met Anderlecht. Wij denken dat je het niet noodzakelijk in Engeland moet zoeken, zoals Antwerp, Westerlo of Cercle. Noem het een creatieve manier om ons verder te ontwikkelen als club. De trainer vroeg al : mag ik die jongens wel opstellen tegen Anderlecht. Natuurlijk mag dat. Ik zie daar geen competitievervalsing in. Om Yves Vanderhaeghe te citeren : Roeselare-Anderlecht 2-0, doelpunten van Allagui en Yves. Zo lang de invallers niet in derde voetballen, lijkt dit voor alle partijen een oplossing.”

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content