Één ploeg, twee gezichten

© BELGAIMAGE
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

KV Oostende speelt op 18 maart de bekerfinale en lijkt in de competitie op weg naar play-off 1.

Een paar weken voor Nieuwjaar, in een restaurant met zicht op de Noordzee, droomde commercieel directeur Patrick Orlans luidop over een mogelijke bekerfinale. ‘Mochten we ons plaatsen, dan gaan we in Oostende van deur tot deur om een sjaal en een ticket te verkopen.’

Vorig jaar smeekten de fans van Club Brugge om tickets, maar net zoals het jaar ervoor kregen ze ‘maar’ 20.500 zitjes voor het Koning Boudewijnstadion. Orlans weet intussen dat er nooit meer dan 6000 supporters afzakken naar de Versluys Arena. Een rekensommetje leert: 20.500-6000 = 14.500 lege zitjes. Maar amper enkele dagen na de kwalificatie in Genk maakte de geboren commerçant, na het vertrek van financieel directeur Wim van de Vijver tot algemeen directeur gepromoveerd, zich sterk dat hij ‘gemakkelijk 10.000 tickets kan verkopen.’

Vier jaar geleden nog in tweede klasse, nu op één wedstrijd van de poules van de Europa League. De plannen zijn groots. Brussel à la Ostendaise en Oostende Plage aan het Atomium, waar het zand met tonnen wordt aangevoerd. Marc Coucke wakkerde de euforie voor KVO’s allereerste bekerfinale nog wat aan en trakteerde alle fans voor zijn 52e verjaardag met een gratis consumptie.

Bij winst tegen KV Mechelen kon er zelfs een tweede pintje van af. Komaan@KustboysKVO, schreeuw in de 2e helft ons weireldploegsje naar de 3 punten en jezelf naar de 2 pinten!, tweette de voorzitter aan de rust, toen zijn team na een owngoal van Jordi Vanlerberghe met 1-0 leidde. Na de pauze werd de thuisploeg weggedrukt, maar KV Mechelen schoot zichzelf nog maar eens in de voet. Het miste kans na kans, Seth De Witte tekende voor een tweede owngoal. ‘Het is mooi om de bal rond te tikken of te proberen academisch voetbal te spelen, maar als het eens wat minder loopt, moet je naar karaktervoetbal kunnen omschakelen’, keek Yves Vanderhaeghe door de euforie heen.

Want: swingen doet KVO al een tijdje niet meer. Tijdens de najaarsstormen was het untouchable in de Versluys Arena: 3-1 tegen Standard, 5-0 tegen Westerlo, Genk werd met 6-0 weggeveegd. KV Oostende stond tweede, maar op tweede kerstdag liep het fout met een 1-3-verlies tegen Eupen, de eerste thuisnederlaag in 11 wedstrijden. ‘Mijn spelers waren niet wakker’, sakkerde de T1 toen.

Zijn woorden hadden weinig effect. Zonder Ovono, Musona en Siani (naar de Afrika Cup) werd KVO in de heenwedstrijd van de beker bij momenten weggespeeld, de 1-1 was een mirakel. In Beveren kreeg het meer dan het verdiende (0-1) en tegen Charleroi werd opnieuw verloren (1-2). ‘Veel te laks.’ Vanderhaeghe moest zijn woorden herhalen in Sint-Truiden (3-0) en vroeg een reactie. Dit keer kwam de boodschap wél aan. De Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde in de Luminus Arena. ‘De spelers hebben er hun kop voor gelegd. Ze bleven lopen’, stelde de trainer opgelucht vast. Tegen KV Mechelen kreeg hij de bevestiging. Kan dat nog vijf keer naeen?

CHRIS TETAERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content