Na een seizoen boven de verwachtingen (finale play-off 2, halve finale beker), zij het met wat strubbelingen rond het ontslag van Dennis van Wijk, wacht Bergen nu het seizoen van de bevestiging. Enzo Scifo nam al tijdens de voorbije competitie de teugels in handen, daardoor heeft hij de tijd gehad om spelers te beoordelen. Ook zijn technische staf kent hij door en door: het zijn nagenoeg dezelfde mensen met wie hij in Moeskroen heeft samengewerkt.

VERDEDIGING

De hiërarchie van de doelmannen is vastgelegd: Olivier Werner is nummer een, Cédric Berthelin twee en Adrien Saussez drie. In de verdediging kwam er alleen Daan Van Gijseghem bij, die opnieuw een duo kan vormen met Jérémy Sapina, zoals bij Moeskroen, tenzij Scifo Peter Franquart of Maël Lépicier naast hem zou posteren. Op rechts liggen Matthieu Debisschop en NicolasTimmermans in balans. Scifo aarzelt nog en zo zou er nog een derde hond met het been kunnen gaan lopen, want Bergen zoekt nog een extra rechtsback. Op links zou de ervaren Pieterjan Monteyne de voorkeur moeten krijgen op de jonge Fransman Kaieran Félix, die ook al een verleden bij Moeskroen heeft, maar nog nooit in eerste klasse speelde.

Vorig seizoen moest Bergen tot speeldag 28 wachten om een keer de nul te kunnen houden. Het achterin dicht houden wordt een van de uitdagingen van dit seizoen.

MIDDENVELD

Benjamin Nicaise, schokbreker op het middenveld en patron van het elftal, is een certitude. Ook Tim Matthys, de voornaamste leverancier van assists vorig seizoen, lijkt zeker van zijn stek op de rechterflank, net als Matumona Zola op links. Er werd bang afgewacht hoe die uit Congo zou terugkeren, waar hij deze zomer met de nationale ploeg speelde, maar hij kwam in uitstekende vorm terug. Op de plaats van spelmaker begint Arnor Angeli aan het seizoen dat zijn definitieve doorbraak zou moeten betekenen. Scifo gelooft alleszins in hem. Angeli’s kracht ligt vooral in een goeie trap met links en precieze corners en vrijschoppen. Hij kan gesteund worden door Mustapha Jarju, die tijdens de voorbereiding charmeerde door zijn vechtlust. Tenzij Scifo kiest voor Tom VanImschoot, die hij vorig seizoen uit de vergeetput heeft gehaald. De jonge Arnaud Biatour, die als offensieve middenvelder of op de flank kan spelen, moet trachten de stap te zetten van de staart van tweede klasse naar de middenmoot van eerste.

AANVAL

Het is helemaal niet zeker dat Jérémy Perbet het seizoen begint als titularis. Hij is nog niet in conditie en zit met zijn gedachten mogelijk elders. Zolang Perbets toekomst onzeker is, zet Scifo misschien liever Aloys Nong in de basis. Die kan ook aardig wat scoren als hij goeie assists krijgt. De jonge Dylan DeBelder, die de club tijdens play-off 2 kon overtuigen om hem een nieuw contract aan te bieden, houdt zich klaar. De ook nog jonge Duitse Turk Bahattin Köse, overgekomen van Arminia Bielefeld, liet al mooie dingen zien maar moet zich nog wat aanpassen aan het Belgische voetbal.

CONCLUSIE

Bergen zet in op de continuïteit. Er heerst een serene sfeer bij het begin van het seizoen. Scifo lijkt naar een 4-1-4-1 toe te werken, ook al is dat nog niet definitief. Het blok lijkt er wel te staan, maar er rest één groot vraagteken: blijft Perbet het hele seizoen of vertrekt hij nog op het einde van de transferperiode? En als dat het geval is: kan Bergen het ook rooien zonder een speler die vorig seizoen 25 goals maakte? Dan moet het collectief de kwaliteiten van een individu opvangen.

DOOR DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content