Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

IN DEZE RUBRIEK DIEPT JACQUES SYS ANEKDOTES OP UIT DE KELDER VAN ZIJN GEHEUGEN. VANDAAG: TWEE ONTMOETINGEN MET RICHARD NIEDERBACHER.

Een interview dat aanvankelijk in de omgekeerde richting verloopt. Eén dag nadat Richard Niederbacher bij Waregem neerstreek, in augustus 1983, kijkt hij wat verweesd naar zijn nieuwe leefwereld. Met 7 miljoen frank (175.000 euro) is de Oostenrijker de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis, hij is 21 jaar en 1,86 meter groot en wil zo veel mogelijk weten over zijn werkomgeving. Dus vuurt hij op de journalist een batterij vragen af. Zoals:

– Speelt Waregem met twee typische flankaanvallers?

– Heeft KV Mechelen, de eerste tegenstander van Waregem in de competitie, een goeie voorstopper?

– Wanneer speelt Horst Hrubesch voor het eerst met Standard, want dat zou ik niet willen missen?

– Hoe ver ligt Amsterdam van hier? Ik wil namelijk eens naar Ajax gaan kijken omdat mijn landgenoot Felix Gasselich daar voetbalt.

– Hoe komt het eigenlijk dat er geen andere Oostenrijker in België speelt?

Pas later begint Richard Niederbacher over zichzelf te vertellen. Hij zag zijn periode bij Waregem als een leerproces, in zijn oren suisden nog de fluitconcerten van de zeer kritische supporters van Sturm Graz, zijn vorige club, waar het publiek ongenadig was voor jonge voetballers. Daarom viel het daar voor hem niet vol te houden en wilde hij eigenlijk naar het buitenland. Via een manager was hij in contact gekomen met Waregem, de overgang werd meteen afgerond, financieel ging hij er amper op vooruit omdat hij in Graz elke dag vijf uur werkte in de handelszaak van de voorzitter. Maar het geld, zo benadrukte hij, speelde voor hem op dat moment geen rol, hij wilde gewoon verder aan zijn ontwikkeling werken.

En zo zat hij daar, in zijn hotel in Waregem, als het ware eenzaam en verlaten, in de hoop dat supporters hem niet meteen met de grond gelijkmaakten als hij niet onmiddellijk zijn draai zou vinden. Hij lachte wat schuchter bij het afscheid en zei: “Het belangrijkste voor mij is dat er wat hoge ballen in het strafschopgebied komen, want ik heb altijd al de meeste van mijn doelpunten met het hoofd gescoord.” De onzekerheid knaagde bij het begin van een Belgisch avontuur.

* * *

Tien maanden later. Richard Niederbacher is de nieuwe vedette van Waregem. Hij scoort aan de lopende band en is gepromoveerd tot Oostenrijks international. Door niets valt hij nog uit zijn evenwicht te brengen. Ook de eenzaamheid van de eerste maanden is verdwenen: Niederbacher deelt zijn leven met de oogverblindend mooie Françoise Bostoen, een romance die uit een sprookjesboek geknipt lijkt en waaraan in de gespecialiseerde media veel aandacht wordt geschonken. Want Françoise werd het jaar voordien verkozen tot Miss België en defileert in modeshows.

En in een interview steekt Richard Niederbacher een lofzang af over Waregem en over trainer Urbain Haesaert,die meteen in hem geloofde. Hij was, zo zei hij, bij Waregem veel completer geworden en scoorde nu even gemakkelijk na een persoonlijke actie als na een combinatie of een scrimmage voor doel. Vreemd vond hij het dat hij goals maakte zonder zijn sterkste wapen te gebruiken: van de 24 treffers die hij tot dan had aangetekend, waren er maar vijf bij met het hoofd.

Het leven lachte Richard Niederbacher toe. Er was al een aanbieding van een club uit de Duitse Bundesliga, maar hij wilde liever nog een seizoen bij Waregem blijven. Dat deed hij uiteindelijk niet. Niederbacher trok naar Paris Saint-Germain, maar een succes werd dat niet. Later keerde hij terug naar de Gaverbeek en hij speelde tussen 1987 en 1992 vijf seizoenen voor Waregem. In 152 wedstrijden maakte hij 61 doelpunten.

Met Françoise en hun twee kinderen woont Richard Niederbacher vandaag in Gleisdorf, een klein dorpje in de buurt van Graz. Daar houdt hij een tabaks- en krantenwinkel open en tussendoor doet hij wat scoutingwerk voor Rapid Wien. In Waregem blijft de intussen 52-jarige Niederbacher een monument. Zou hij straks naar de bekerfinale komen kijken?

JACQUES SYS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content