Jerko Tipuric is trainer van KRC Zuid-West, maar ook ref bij de KBVB”, aldus een lezersbrief. “Volgens het reglement mag hij als ref geen enkele officiële functie uitoefenen in de neutrale zone. Tijdens de wedstrijd op Cercle stond hij niet op het scheidsrechtersformulier, maar zat hij niettemin op de bank en sprong hij verscheidene keren recht om zijn spelers raadgevingen te geven.” Tipuric is sedert 28 februari 2001 ingeschreven als scheidsrechter, leert navraag ons op het PSC West-Vlaanderen. Hij fluit jeugdwedstrijden, zaterdagnamiddag nog in Sijsele – waarna hij zich als trainer van Zuid-West naar Ingelmunster haastte.

Mag da ?Robert Jeurissen, ondervoorzitter van het CSC : “Volgens artikel 5.5 van het bondsreglement is het scheidsrechters verboden om in om het even welke functie in de neutrale zone een functie uit te oefenen. Indien verbodsbepalingen niet worden nageleefd, moet er vanuit het CSC onderzocht worden welke sanctie daar tegenover staat. Bijvoorbeeld een berisping : als je het nog eens doet, mag je niet meer fluiten.”

Tipuric bekent dat hij als trainer van Zuid-West niet op het scheidsrechtersblad staat, maar wel in de neutrale zone. “Is er een probleem, ook als ik mij gedraag ?”, vraagt hij zich af. “Mijn enige bedoeling is het voetbal zuiver en dus beter te maken. Scheids ben ik geworden op een moment dat ik als trainer geen ploeg had en nadat ik in Sportleven had gelezen dat de bond arbiters zoekt. Ik beleef er veel plezier aan en bovendien helpt die ervaring mij om nog beter te coachen. Ik werk om het voetbal te verbeteren. Als het niet kan, moeten ze het zelf maar doen.”

Het kan niet, tenzij Tipuric gaat coachen vanachter de omheining – of in de functie van ballenraper ? Zoniet moet hij, proftrainer, stoppen als jeugdref, met iets wat hij louter uit liefde voor het voetbal doet. “Dat zou zeer jammer zijn,” zegt Marc Cosaert, voorzitter van het PSC West-Vlaanderen, “want Tipuric is een geweldige verrijking voor de jeugdarbitrage.” Is het reglement dan misschien aan een aanpassing toe, want tenslotte gaat het hier niet om Trond Sollied die Anderlecht-Genk fluit ? “Misschien wel”, aldus Jeurissen. “Persoonlijk waardeer ik zeer wat meneer Tipuric, iemand met een enorme voetbalbagage, doet. Als er een situatie is waarbij wetten iets in de weg staan dat positief is voor de hele voetbalentourage, moet er misschien nagedacht worden of ze niet aangepast moeten worden.”

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content