Helpt Vincent Kompany het oude RWDM tot leven te wekken? In afwachting probeert Michel De Wolf het op zijn eentje, met een derdeklasser die hij uit Luxemburg naar Brussel haalde.

Tweehonderdenzes kilometer ligt Bleid (een deelgemeente van Virton in het zuiden van de provincie Luxemburg, nvdr) van Sint-Jans-Molenbeek verwijderd. Naar Belgische normen is dat een eeuwigheid achter het stuur, de weg die Michel De Wolf overbrugde toen de voormalige Rode Duivel de zieltogende derdeklasser FC Bleid-Gaume met een ultieme hartmassage nieuw leven inblies. “Ik ga het RWDM van weleer weer tot leven wekken”, had De Wolf eind juni nog beloofd, en met de verhuis van de ten dode opgeschreven derdeklasser uit de Gaume naar de hoofdstad – waar de nieuwe club speelt met het stamnummer van Bleid – lukte dat, zij het in uiterst moeilijke omstandigheden. Sinds De Wolf zijn schouders onder de club zette, verhuisde Bleid al vier keer, waren er drie trainers aan de slag, verloor het een wedstrijd met forfait en staat de club troosteloos laatste in haar reeks, derde klasse B. Maar er is meer nodig om de fervente fans te ontmoedigen die sinds de komst van De Wolf opnieuw hoop hebben dat hun geliefde club (het vroegere RWDM) straks herleeft.

Verbannen naar de Kleine Heizel

Vandaag ontvangt Bleid tegenstanders à la Tienen, Ciney of Bertrix met zicht op de art-decogevel van het Koning Boudewijnstadion in Laken. Bleid werkt zijn thuiswedstrijden af op de Kleine Heizel. Ook als het vriest, zijn zo’n 200 fans met RWDM-vlaggen en -spandoeken afgezakt naar de nieuwe thuishaven van Bleid. “Ik woon zo veel mogelijk wedstrijden bij”, zegt supporter Olivier. “Tot voor kort ging ik altijd naar de thuiswedstrijden van FC Brussels, maar begin december heb ik voor mezelf beslist dat ik niet meer ga. Ik ben de loze beloftes van Johan Vermeersch beu. Ik blijf sceptisch over de slaagkansen van het project RWDM, maar bij Bleid doet men de supporters tenminste geen loze beloftes. ”

De Wolf, voormalig verdediger van Anderlecht, Marseille en AA Gent, maar in de eerste plaats van… RWDM, bekijkt het hele project met een realistische blik. “RWDM kan weer tot leven gewekt worden, maar dat zal in eerste instantie in derde of zelfs vierde klasse gebeuren. ”

Enkele maanden geleden nog haalde het oude FC Bleid met stamnummer 9026 het nieuws in Franstalig België én Frankrijk. “Dat was compleet crazy“, vertelt een volger van de club. “Niemand wist wat Bleid was of voorstelde, maar plots leek het hier wel the place to be. ”

Op een dag kwamen er Franse investeerders op de proppen die Lionel Charbonnier (de derde doelman van Frankrijk op het WK’98, nvdr) mee naar Bleid brachten. Later passeerde de Franse variétézanger Francis Lalanne. Die dacht met zijn uitstraling sponsors te lokken, maar meer dan een paar reportages op tv en papier leverde ook dat niet op. Pierre Munaut, een van de laatste bestuursleden van het oude Bleid, zucht wanneer hij aan die periode terugdenkt: “Er zijn hier een paar Elzassers geweest die de zaken op hun manier aangepakt hebben, terwijl wij, de oude bestuurders, hoofdelijk aansprakelijk bleven. In mei was de situatie duidelijk: als we niet snel een overnemer vonden, was het afgelopen met Bleid. Op dat moment kwam Michel De Wolf.”

Op dat moment torste FC Bleid een schuld van 200.000 euro. Een bedrag dat De Wolf verkleinde door een aantal schulden bij de curatoren te betalen. “Michel De Wolf en zijn medestanders hebben het stamnummer van FC Bleid-Gaume niet overgekocht, zoals ik hier en daar heb gelezen”, wil Claude Raulin, voormalig gerechtelijk correspondent van de club, even rechtzetten. “De club was een vzw, wat betekent dat om een nieuw lid in de raad van bestuur op te nemen, dat lid gecoöpteerd moet worden. Dat is hier gebeurd. Het project van Michel De Wolf heeft ons overtuigd. Hij wilde immers niet alleen het RWDM van weleer doen herleven, maar vooral het opleidingscentrum van FC Brussels veiligstellen in het geval Johan Vermeersch er bij FC Brussels de brui aan zou geven.”

Maar Vermeersch hanteert nog altijd de teugels bij FC Brussels en dus heeft de nieuwe club – die meestal Bleid-Molenbeek genoemd wordt, ook al staat de naam van de Brusselse gemeente niet in het officiële organigram – geen jeugdploegen. Ze speelt zelfs niet in het Edmond Machtensstadion, waar ze de harten van de Brusselaars had kunnen winnen. “Het project werd me destijds voorgesteld en ik vond het meteen een interessante optie”, zegt Jamal Ikazban, intussen ex-schepen van Sport in Molenbeek, maar nog altijd lid van het Brussels gewest als leider van de PS/sp.a. “Maar ik vond wel dat zulke zaken in samenspraak met FC Brussels, dat momenteel in het Edmond Machtensstadion speelt, moesten gebeuren. Dat is niet gebeurd en daar zijn verschillende mensen verantwoordelijk voor. Alleen al op politiek niveau waren er een heleboel mensen die het project het liefst zo snel mogelijk de grond ingeboord zagen. Aanvankelijk was Johan Vermeersch het eens met de optie om zijn FC Brussels afwisselend met Bleid in het Edmond Machtensstadion te laten spelen, maar plots veranderde hij van gedacht. Misschien wilden sommige mensen te snel gaan, of zijn er andere fouten gemaakt, maar het feit is dat FC Bleid nog steeds bestaat.”

Alleen dat al is een wonder, want de start was een catastrofe. Aangezien spelen in Molenbeek geen optie was, moest de club uitwijken naar Wemmel, en later naar het 30 kilometer verder gelegen Rebecq (waar De Wolf vandaan komt), maar daar weigerde de burgemeester een match te laten spelen, met een forfait tot gevolg. Uiteindelijk kwam de stad Brussel met een oplossing. “Zo nu en dan moest ik nog eens een papier ondertekenen omdat ik in de ogen van de KBVB nog steeds de gerechtelijk correspondent van de club was”, vertelt Claude Raulin. “Enerzijds ben ik blij dat Bleid niet dood is, maar anderzijds blijft er van de oude club niet veel over. Maar goed, het was dat of stoppen. De appel was rot en het rot moest weg. Ik lig er niet meer wakker van. Ik heb respect voor wat Michel De Wolf gedaan heeft. Zonder hem was het afgelopen. Het ging al maanden, eigenlijk al jaren, niet meer goed.”

Brussels en Bleid-Molenbeek

Toen Michel De Wolf de club overnam, moest hij een oplossing zoeken voor de schuld van 200.000 euro. Volgens bepaalde bronnen werd de helft van dat bedrag betaald om de schuld bij de curatoren af te lossen. Aanvankelijk was ook Mostafa Beggar, een vriend van zowel de voormalige Molenbeekse schepen van Sport als Michel De Wolf, bij de wederopstanding betrokken, maar die trok zich terug toen in de gemeente Molenbeek de politieke meerderheid veranderde (de PS/sp. a zit er voortaan in de oppositie, de gemeente wordt geleid door een burgemeester van CdH/Cd&V-signatuur). Beggar komt nu al een tijdje niet meer naar de wedstrijden. Op het sportieve vlak was voorzitter Michel De Wolf een tijdje T1, maar dat was niet de bedoeling. Hij werd als trainer eerst opgevolgd door Abdellatif Abied, die op zijn beurt vervangen werd door Patrick Thairet, een van de RWDM-legenden, met 15 seizoenen en bijna 400 wedstrijden voor RWDM.

“Ik weet dat ik een serieuze uitdaging ben aangegaan, maar mijn vriendschap met Michel en de hoop om RWDM te zien herleven waren twee doorslaggevende argumenten”, legt Thairet uit, die aan het begin van het seizoen nog tweedeprovincialer FC Kosovo Schaarbeek trainde. “Deze club staat synoniem met een boel herinneringen bij de oudere supporters. RWDM is al bijna tien jaar verdwenen. Jongeren kunnen zich dan minder makkelijk met Bleid-Molenbeek identificeren want zij hebben alleen FC Brussels en niet RWDM gekend. Maar dat neemt niet weg dat ik echt in dit project geloof. Vandaar ook dat ik hier een contract heb ondertekend dat me anderhalf jaar aan de club bindt.”

WS Woluwe en RWDM 2003

Sinds enkele weken staat Michel De Wolf er alleen voor. Samen met zijn echtgenote Patricia probeert hij de club overeind te houden. De aanstelling van Patrick Thairet garandeert nog niet het behoud in derde klasse. “Momenteel zijn de resultaten niet het belangrijkste”, vindt supporter Olivier. “Wat we vooral willen – en wat Johan Vermeersch ons nooit heeft kunnen geven – is de terugkeer van de naam RWDM. Als de club op relatief korte termijn al opnieuw RWDM zou kunnen heten en in het Edmond Machtensstadion zou kunnen spelen, zou dat al fantastisch zijn. Zelfs als we op de Kleine Heizel blijven spelen, zou ik het nog goed vinden. Uiteindelijk is dat best wel een klein en gezellig stadion. Ideaal voor de sympathieke club die we zijn. Maar ik moet toegeven dat ik met die mening vrijwel alleen sta.”

Het is nog lang niet zeker dat Bleid volgend seizoen in Sint-Jans-Molenbeek zal spelen, ook omdat White Star daar graag zou voetballen als het naar eerste klasse promoveert. Het eigen stadion van WSW in Sint-Lambrechts-Woluwe voldoet immers niet aan de normen voor eersteklassevoetbal.

En dan is er ook nog het verhaal van de diehardfans van het vroegere RWDM, die met het oude stamnummer 47 na het failliet in 2003 een nieuwe club hebben opgestart die eerst een steile opgang maakte naar eerste provinciale maar vandaag opnieuw helemaal onder aan de Brabantse reeksen terecht is gekomen en onder de naam RWDM 2003 in vierde provinciale ronddobbert. “In alle andere voetballanden zou een club als RWDM nooit verdwenen zijn”, zucht supporter Olivier. “In Schotland zijn vier clubs failliet gegaan, maar ze bestaan nog. Alleen in België is dit soort verhalen mogelijk.”

Misschien biedt Belgiës meest charismatische voetballer de oplossing. Vincent Kompany is erg close met Michel De Wolf. Voormalig gerechtigd correspondent Claude Raulin herinnert zich dat Bleid op een dag dringend een document nodig had van de KBVB, toen de Rode Duivels een interland in het buitenland afwerkten. “De vrouw van Michel De Wolf heeft toen naar Kompany gebeld met de vraag of hij dat niet kon helpen oplossen.” De Wolf bevestigde intussen dat hij met Kompany gepraat heeft over zijn project. ?

DOOR JEAN LAMBINON – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Ik weet dat ik een serieuze uitdaging ben aangegaan, maar mijn vriendschap met Michel en de hoop om RWDM te zien herleven waren twee doorslaggevende argumenten.” Patrick Thairet

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content