Negen jaar is Benny Liebens materiaalmeester bij Sint-Truiden. Al die tijd houdt hij er een liefde voor voetbaltruitjes op na.

Benny Liebens, materiaalman bij Sint-Truiden, tussen de kapstokken en onder het goedkeurend oor van zoon Ben : “Ik begin er mijn verhaal altijd mee als er een nieuwe speler komt : shirt, hé ! Vroeger reed ik er kilometers voor. Nu komen ze ze al zelf brengen, want iedereen weet het bijna. Ik ben al een paar keer op tv geweest, Zondag Josdag, Hart van Vlaanderen, in de regionale kranten gestaan. Mijn relatie met de andere materiaalmannen is daardoor ook onmenselijk goed. Ik moet ze bedanken voor wat ze al voor mij gedaan hebben. Die van Brugge bijvoorbeeld is een hele toffe. Hij bracht me in contact met een verzamelaar uit Manchester, die ongeveer duizend stuks heeft. Ik ben hem nu aan het helpen met truitjes uit de Belgische competitie. Beckham, Nicky Butt en Jaap Stam heb ik gekregen van hem. Zeven of acht jaar geleden moesten we de allereerste match van de competitie tegen Brugge spelen en hij was daar om te wisselen met die man van Brugge. Zo heb ik hem leren kennen. Elk jaar wisselen we nu minstens zes, zeven truitjes uit.

“Ik spendeer er geen geld aan. Al wat hier in de kelder hangt – Belgische ploegen, landen en Europese ploegen, in totaal bij de tweehonderd – heeft me niks gekost. Boven heb ik nog de dubbele en de tweedeklassers liggen. Een club die degradeert, verdwijnt van het rek. Kortrijk, bijvoorbeeld. Niet dat dat minder is, hoor, maar dan moet ik er ook Kermt en Hasselt of Tongeren bij hangen… Dus die liggen boven.

“Dit hier vond ik heel fijn om te krijgen : Yves Vanderhaeghe kwam na de wedstrijd tegen Anderlecht op de deur van de kleedkamer kloppen en naar mij vragen om mij zijn truitje te geven. Je ziet het vuil er nog in hangen, dat krijg je er niet meer uit. Nochtans worden ze allemaal gewassen, behalve dat van Cruijff, dat heb ik nooit gewassen. Zelf uit zijn eigen handen gekregen. LA Aztecs, oude stof, zie je. Niet het mooiste, maar voor mij wel een van de belangrijkste. Vroeger ging ik mee scouten met Fortuna Sittard en ik kende daar Dick Voon goed. Hij had toen we in Ajax gingen scouten over mij verteld tegen Cruijff. De week nadien kwam Ajax, waar Cruijff trainer was, naar Sittard en zag hij mij op de gang lopen. Schoot het hem ineens te binnen dat ik een truitje wou en is hij het speciaal gaan halen. Ik wou hem bedanken – ik ben blij als een kind als ik zoiets krijg – maar hij zei simpelweg : tot uw dienst, en liep door.”

“A

nelka, Shearer… Hier, met de logo’s van het Euro erop : niet te koop. De zestien landen van het Euro 2000 heb ik allemaal en ook alle landen waar België tegen gespeeld heeft voor het WK : Schotland, Kroatië, Letland, vriendschappelijk tegen Frankrijk, San Marino, Tsjechië. Die heb ik allemaal van Boffin. Rudonja, die via Slovenië aan veel geraakte, viel weg; nu heb ik Boffin bij de Rode Duivels. Zo heb ik altijd iemand gehad. Dus ik duim dat Danny er nog bij is op het WK ( lacht). Pfaff zijn afscheidsmatch, Flo… Hier een trainingstruitje van Koller in de nationale ploeg, gekregen van de hotelbaas in Knokke, waar ze verbleven. Ivoorkust, Hongarije, Pierre Litbarski, Edgar Davids, daar heeft de materiaalman van Westerlo voor gezorgd. Die was drie dagen begeleider van de Nederlandse beloften. Via de materiaalman van de A-ploeg is hij daar aan geraakt. Ja, ik ken ze allemaal, hé.

“Eén dag ben ik via Hulshoff materiaalman van Ajax geweest. Mooier dan mijn trouwdag vond ik dat. In Ajax heb ik er dan maar een gewisseld van Sint-Truiden, want ik zei tegen die materiaalman : Milan en Barcelona, dat is gemakkelijk voor jou, maar Sint-Truiden, daar geraak je anders nooit aan ( lacht).

“Ik ben de enige die drie truitjes heeft van de Europese tegenstanders van Sint-Truiden, want niemand heeft mogen wisselen. Kijk eens, qua kwaliteit is dat niks… Ploegen uit Bulgarije, Armenië en Oostenrijk. Hier AC Milan, een heel oud van Baresi. Scheidsrechter Deflemme, die nu niet meer fluit, heeft dat toen voor mij gevraagd. Dan heb ik nog een geweldig schoon gekregen van een scheidsrechter, Pieter Van de Ven, die woont hier een eindje verderop : alstublieft, Totti ! Cosmos, van Jos Deraeve ooit gehad. Hier eentje van PSG van die bewuste wedstrijd waarin Waterschei zich met 3-0 plaatste. Vasco da Gama uit Brazilië… Pierre Denier uit zijn Winterslag-tijd… Hier, voor dit van Genk, Kinnunen, eentje waar ze Europees mee speelden en wat niemand heeft, hebben ze mij het jaar dat ze kampioen werden 10.000 frank geboden.

“Een truitje mag niet te veel blabla hebben, ik hou vooral van dat effene. Die van Frankrijk en Spanje vind ik de mooiste, Cruijff het zijne vind ik eigenlijk niet zo mooi, maar wel heel speciaal. Altijd heb ik er een aan en ik slaap er ook in. Behalve in de pronkstukken, natuurlijk.

“Manchester City, PSV, Ze Roberto, Zahovic… Dit is het truitje waar Völler op gespuwd heeft bij Rijkaard. Allez, dat zei Han Berger mij toen hij het voor mij meebracht. Hij was op die wedstrijd en is er zo aangeraakt. Ik ben er niet zeker van, ik moet hem geloven op zijn woord.

“Als mijn vrouw mij een truitje in de winkel zou kopen met Raul op, ik zou gewoon teleurgesteld zijn. Ik wil het echte. Toen ik dat van Vanderhaeghe kreeg, heb ik meteen mijn vrouw gebeld om te zeggen dat ik het ’s avonds nog in de wasmachine ging steken. Want als ik iets krijg, doe ik het de dag nadien altijd aan, moet iedereen zien dat ik het gekregen heb.

“Toen België in Kroatië speelde, waren we hier in Mopertinge op café naar tv aan het kijken en zeiden ze : met wat gaat hij morgen weer afkomen ( lacht) ? ’s Anderendaags ging ik dan dankzij Boffin fier met het nummer 8 van Prosinecki naar de training ( lacht). Dan ga ik als een klein manneke eerst bij de spelers binnen om het te tonen. In Voetbal Magazine stond toen trouwens een grote foto van Prosinecki uit die wedstrijd. Dan zeg ik tegen mijn vrouw : kijk eens, dat truitje…( glundert). Hier is het. Mooi, hé ?”

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content