Nastja Ceh, Sloveen van 23, moet bij Club Brugge de vervanger van Sven Vermant worden.

Zonder ongelukken rondt Club Brugge deze week de transfer af van Nastja Ceh, de drieëntwintigjarige spelmaker van de Sloveense landskampioen NK Maribor. De clubs kwamen vorige vrijdag op de loting voor de Champions League en de Uefacup in Zürich al tot een overeenkomst; de speler moest toen nog een contract voor vijf jaar ondertekenen.

Jeugdcoördinator Cedomir Janevski en assistenttrainer Chris Van Puyvelde zagen de creatieve middenvelder in de Sloveense competitie elk een keer live aan het werk. “Na ook nog het bekijken van videotapes en het inwinnen van extra informatie bleek dat toch allemaal wel positief”, zegt Van Puyvelde. “Nastja Ceh is een pure linksvoetige. Hij heeft iets aan de bal. Een man met techniek, goeie actie, fluwelen baltoets en traptechniek, mooie, gebrosseerde center, maar niet alleen dat : hij werkt ook. Hij trapt de vrijschoppen en de corners. In de westrijd die ik van hem zag, scoorde hij trouwens uit vrije trap. Die jongen liet mij een goeie indruk, alsook bepaalde klasseflitsen zien. Hij is iemand die geregeld de bal tussendoor probeert te spelen en via een snelle dubbelpass zo ineens voor doel kan verschijnen.

“Een typisch linksvoetige, daarmee is eigenlijk al veel gezegd. Linksvoetigen, vind ik, hebben altijd iets speciaals. In verdedigend opzicht kan hij wel nog wat sterker worden en hij zal zich ook moeten aanpassen aan onze toch iets sterkere competitie. Maar dat hij in zijn land onlangs werd verkozen tot verdienstelijkste speler van het voorbije seizoen, zegt toch wel iets. Bij Maribor speelde hij in een vrije rol als nummer 10, hangend achter twee spitsen, meer naar links uitwijkend. Hier zal hij met Ebou Sillah en Tim Smolders moeten concurreren voor de vrijgekomen positie links in de aanvallende driehoek op het middenveld. Vergeten we toch ook niet dat Sillah daar na zijn lange schorsing ook wel iets liet zien en dat Smolders in Barcelona al bewees dat hij het niveau aankan.”

Wat vinden ze in Slovenië van Nestja Ceh ? Nihad Pejkovic (32) is een van de meest ervaren spelers in de Sloveense competitie. De Bosnische international is doelman en aanvoerder van SCT Olimpija Ljubljana, topclub uit de hoofdstad waar Ceh drie jaar geleden trouwens anderhalf seizoen speelde. “Nastja is een goeie middenvelder”, vindt hij. “Technisch sterk, een echt goeie linker, prima schot. Een goeie jongen met een uitstekende mentaliteit ook, van het slag dat iedereen graag in zijn club heeft en dat ook altijd door iedereen wordt gesteund. Een vrij complete speler, geen slager op studs, maar iemand die zeer goed kan voetballen. De Sloveense pers verkoos hem tot de beste van de afgelopen competitie, maar wat mij betreft kwam die eer eigenlijk vooral onze spitsen Sebastjan Cimirotic en Ermin Rakovic toe. Nastja profiteerde wat van het feit dat Maribor ons klopte in de beslissende titelwedstrijd. Dat hij geen A-international is, komt omdat het voor een team als Slovenië moeilijk is om naast Zlatko Zahovic nog zo’n tweede technische speler op te stellen. Maar ik denk wel dat de bondscoach hem volgend seizoen zal oproepen.”

Nastja Ceh werd geboren op 26 januari 1978 in Ptuj, dertig kilometer van Maribor. Hij was altijd jeugdinternational, werd op zijn achttiende aangetrokken door NK Maribor. Daar brak hij het afgelopen seizoen volledig door, nadat hij tussendoor wel anderhalf jaar voor Olimpija Ljubljana speelde. “Maandag kom ik naar Brugge”, liet Ceh zondag vanuit Slovenië weten. “Al staat nog niet alles op papier, ik denk wel dat het allemaal in orde is. Er was ook interesse van een paar Duitse clubs, maar ik had een uitgesproken voorkeur voor Club Brugge. Waarom ? Omdat er al eerder contacten waren ( via zijn makelaar Jean-Claude Lagaisse van DNL Sportmanagement & Organisation, die Club vorig jaar al Dejan Nemec leverde, nvdr ) én omdat Dejan Nemec er speelt, met wie ik altijd samen in de nationale Sloveense beloftenploeg stond.”

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content