Het zal je maar overkomen als club dat je na de reguliere competitie in play-off 2 belandt, een aanhangsel waar niemand wakker van ligt en dat feitelijk geen kat wil zien! Dat werd vorig seizoen door de lege tribunes meermaals bewezen. Veel clubs hebben aan dit gedrocht een financiële kater overgehouden. Het is dus een must voor alle ploegen om bij de zes uitverkorenen van play-off 1 te behoren. Laat mij duidelijk zijn: ik ben persoonlijk geen voorstander van deze kunstmatig in het leven geroepen toestand. Voor mij is de kampioen nog altijd de club die na dertig speeldagen de meeste punten heeft vergaard, en de dalers zijn de zestiende en de vijftiende van het klassement, zo simpel is dat – en inderdaad, ik ben een conservatief. Om commerciële redenen heeft men het nodig geacht om daar een vervolg aan te breien. Daar zou ik nog mee kunnen leven, maar dat men – om het een beetje spannend te houden – de punten halveert, dat vind ik ergerlijk! In play-off 2 is het nóg erger, daar begint men vanaf nul, het maakt niet uit of je nu zevende of veertiende bent geworden, dat is helemaal om te lachen. Maar genoeg gezaagd …

Als we het klassement van onze eerste klasse tijdens de winterstop eens rustig bekijken, zie ik drie ploegen die nog aan de hel van play-off 2 kunnen ontsnappen: Cercle Brugge, Bergen en in mindere mate Beerschot.

Bergen, de ploeg met het kleinste budget van eerste klasse, doet het uitstekend voor een ploeg die voor het seizoen werd bestempeld als een zekere daler. Ze hebben natuurlijk veel te danken aan de explosie van Jérémy Perbet, de topschutter, die nochtans gebuisd terugkwam van Lokeren. Het huidig rendement van Perbet is zeker mee de verdienste van Dennis van Wijk. Veel trainers zouden de spits alleen op een eiland geplaatst hebben. De Nederlander had vlug door welk vlees hij in de kuip had en liet de hele ploeg spelen in dienst van de Fransman, namelijk met twee flankaanvallers. Als de ballen van de flank komen, is Jérémy levensgevaarlijk en moeilijk te verdedigen. Tim Matthys is niet toevallig de man met de meeste assists in ons landje. Die twee vormen een echt koningsduo, ze laten elkaar beter spelen. Elio Di Rupo zal tevreden zijn!

Cercle Brugge staat op een gedeelde zesde plaats, een zelden geziene weelde voor de Bruggelingen. Bob Peeters nam risico’s door te kiezen voor de eigen jeugd en Belgische spelers van wie niemand had gehoord. Het werd een meevaller. De laatste weken was het iets minder, maar ze mogen de rol nu niet lossen, dan is alles nog mogelijk. Neto zijn ze kwijt, so what … ” Nie zievere, moer speile“, zou Raymond Goethals gezegd hebben.

Voor Beerschot is de eerste match na de winterstop cruciaal. Spijtig voor de Antwerpenaars is dat een uitstapje naar Sclessin, op een moment dat de financiële lijken op het Kiel uit alle kasten vallen. Een uitje naar Plopsaland is natuurlijk plezanter, maar je weet maar nooit. Het roteren tegen Westerlo, met het oog op een bekerwedstrijd, heb ik niet goed begrepen. Men laat een speler als Hernán Losada en andere cruciale spelers niet ongestraft op de bank zitten, een serieuze inschattingsfout!

Wie mij tot nu toe een beetje ontgoocheld hebben, zijn Lokeren en KV Mechelen. Zij zijn waarschijnlijk gedoemd om play-off 2 te spelen, spijtig! Lokeren heeft het aan zichzelf te wijten. Als men thuis slechts één wedstrijd wint op negen, ja, dan zijn er geen mirakels. Peter Maes staat bij mij nochtans hoog in het vaandel. Top drie in België.

In de buurt waar ik woon, is er een supportersclub van Malinois. Hun vlag heeft dit seizoen al dikwijls halfstok gehangen. Toen Mechelen thuis speelde tegen Anderlecht moest ik naar een receptie. Toen ik vrij laat aan dat café passeerde, niet op de hoogte van de uitslag, zag ik de rood-gele kleuren fier boven aan de stok wapperen. Ik dacht bij mijzelf: het is niet waar …! Ja, het was waar, ze hadden het weer geflikt tegen paars-wit, een van de weinige hoogtepunten dit seizoen.

Wat de degradatie betreft: Zulte Waregem heeft zijn beste transfer van het jaar gedaan. God – ofte Francky Dury – is terug, dus dat komt wel goed. Lierse kan ik maar één raad geven: Wesley Sonck opstellen, liefst samen met Stein Huysegems. Een gemotiveerde Sonck moet altijd spelen – of is de weelde zo groot op het Lisp? Voor STVV en Westerlo wordt het ploeteren tot op het einde.

OHL blijft mij verrassen. Ik herinner mij de woorden van Louis Tobback na de promotie: “Vroeger moesten we Anderlecht vriendelijk vragen of ze een matchke bij ons wilden komen spelen, nu zijn ze verplicht om te komen!” Of ze nog zo graag komen, dat is wat anders.

“Elio Di Rupo zal tevreden zijn!”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content