Club heeft met Birger Maertens weer een echte Bruggeling, al realiseerde het zich dat wat laat.

Bij afwezigheid van de nog revaliderende Olivier De Cock deed Club Brugge het zaterdag in de Brugse Metten tegen Rayo Vallecano met Birger Maertens (21) als rechtsback. Amper was de wedstrijd begonnen of de jongen had al gescoord. “Een droom die werkelijkheid werd”, zei Maertens, die in het tussenseizoen bijna transfervrij naar MVV was vertrokken. “Pas nadat was uitgelekt dat ik eind april getekend had bij MVV is Club met een vijfjarig contract over de brug gekomen”, vertelt hij. “Meneer Vanhove zei : je bent één van Brugge, we zouden graag hebben dat je blijft. Van het contract dat ik bij MVV al had getekend, moest ik mij niks aantrekken, zeiden ze. Zij zouden dat wel regelen. Sindsdien heb ik er dan ook niks meer van gehoord.

“Ik had getekend voor MVV omdat ik zekerheid wou”, zegt Maertens, die als scholier van Varsenare naar Club verhuisde en in Sint-Andries woont. “Mijn contract liep af en Club had mij geen nieuw voorstel gedaan, hoewel ze op winterstage hadden gezegd dat we dan wel eens zouden praten. Trond Sollied had mij toen verteld dat hij mij wou houden, maar dat hij vond dat ik bij de reserven niks meer te leren had. Hij wilde dat ik het volgende seizoen speelde en dat ik eventueel voor een jaar uitgeleend kon worden. Terwijl Club verder niets van zich liet horen, kwamen die mensen van MVV mij in wedstrijden en zelfs op training wel twintig keer scouten, zegden ze mij dat ze zeer tevreden over mij waren en dat ik er zeker in het eerste zou spelen.”

Ook met het eerste van Club mocht hij ondertussen al aardig wat meedoen. “Sollied had gezegd dat als ik in de voorbereiding niet veel zou spelen, ik misschien kon verhuurd worden, maar ondertussen was ik er behalve tegen Rayo Vallecano ook al bij tegen Ankaragücü, Rostock en ook een helft tegen Kiev – waarna hij zei ik goed gespeeld had. Op winterstage zag hij mij nog als centrale verdediger, maar na het oefenkamp onlangs in Duitsland zei hij dat hij mij liever ziet spelen als rechtsback – goeie lange bal, goed in duels, goed overzicht, zei hij. Ik denk dat mijn beste positie centraal achterin is, maar elke kans die je krijgt, moet je grijpen natuurlijk

“Mijn pa is al 42 jaar supporter van de Club. Birger komt van Birger Jensen, inderdaad. Een keeper, ja ( lacht).” (CV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content