Omdat de KBVB geen duidelijk standpunt innam, durfde AA Gent Davy De Beule zaterdag niet op te stellen tegen Westerlo, ook al liet de rechter van het hof van beroep in Brussel er dinsdag in zijn vonnis geen twijfel over bestaan : drie dagen later moest De Beule voor zijn nieuwe club kunnen spelen. “Wij onderzoeken nu of we niet benadeeld zijn”, zegt voorzitter Ivan De Witte na de nederlaag in Westerlo. “Ik heb dat ook aan de bond meegedeeld. Bij wijze van signaal vóór de wedstrijd stuurden we vrijdag alvast een deurwaarder om onze aanvraag tot spelen te laten vaststellen. Of we ook effectief een klacht indienen, hangt ervan af of het opportuun is. We hebben ook nog de zaak- Cruz en worden nu al scheef bekeken.”

De rechter in beroep maakte de eerdere uitspraak van Guy Bellemans, rechter in eerste aanleg, ongedaan. Bellemans, bekend van de zwartgeldaffaire uit de jaren 80 en vaste klant op Anderlecht, laakte in zijn vonnis de handelwijze van Lokeren wel, maar hij verplichtte de KBVB niet om De Beule aan een nieuwe club toe te wijzen. Zijn argumentatie was dat dit het voetbalbestel zou ontwrichten. De Witte : “De rechter in beroep zegt in zijn vonnis dat een rechter zich niet hoeft bezig te houden met het voetbalbestel, maar alleen moet uitmaken of de wet wordt gevolgd. Daaruit leid ik af dat hij onrechtstreeks een veeg uit de pan geeft aan Bellemans, van wie het voor iedereen bekend is waar hij zijn wedstrijden bijwoont. Sommige mensen uit het voetbalbestel moeten absoluut beseffen dat we al lang in een ander tijdperk zitten.”

Niet alleen voerden bobo’s ongeoorloofde druk uit op de magistratuur, Lokeren stuurde Gent ook een aangetekende brief waarin het voorbehoud maakte voor een schadevergoeding omdat Gent De Beule liet meetrainen. De Witte : “Wij voelen ons heel gerust dat we correct hebben gehandeld. Als morgen gelijk welke speler in België zijn ontslag geeft wegens een fout van de werkgever en ik oordeel dat het terecht is, wat nu ook door de rechter is bevestigd, dan mag hij bij ons komen trainen. Het laatste wat je kunt doen, is een speler die zijn rechten aanspreekt, verbieden om zich in conditie te houden. Dan maken we van het voetbal en het voetballeiderschap écht een zootje.”

Wanneer de rust is teruggekeerd, zegt De Witte, zal hij met Lokeren gaan praten. “Maar niet over een transfersom. Ik wil Roger Lambrecht gewoon ons standpunt uitleggen. Wij hebben tegenover Lokeren nooit een agressieve daad willen stellen. In Westerlo heb ik gemerkt dat als je hierover praat, mensen begrip hebben. In brede maatschappelijke kringen volgt men ons trouwens : mijn zakencollega’s vinden allemaal dat wij dit zeer juist benaderd hebben. Ook in het voetbalmilieu word ik in stilte bijgetreden door enkele voorzitters die mij gelijk geven, maar niet luidop durven te praten. Het hele voetbal staat nu op zijn kop. Ten onrechte : zolang clubs hun spelers op een menswaardige en correcte manier behandelen, is er niets aan de hand. Professor Blanpain heeft het ook gezegd : spelers moeten nu niet beginnen denken dat ze van de zaak-De Beule misbruik zullen kunnen maken.”

Lokeren, zowel in eerste aanleg als in beroep gelaakt voor chantage, vordert nog een schadevergoeding van 600.000 euro van De Beule wegens contractbreuk. Afspraak op de arbeidsrechtbank op 5 januari 2005.

(JH)

‘Gent zal met Lokeren niét praten over een transfersom.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content