Het eerste seizoen in eerste klasse en meteen een plaats in de linkerkolom veroverd : voor Bergen is de balans van de kennismaking met de elite van het Belgische voetbal onverdeeld positief. Trainer Grosjean kondigde van tevoren aan dat hij op niets meer dan het behoud mikte. Maar algauw werd duidelijk dat deze spelerskern meer in zijn mars had. Bergen had een aantal spelers aangetrokken die elders op een zijspoor waren gerangeerd maar die zonder twijfel over kwaliteiten beschikten ( Roussel, Ciobotariu, Joly), en spelers die voor hun vorige club te duur uitvielen maar evenzeer over kwaliteiten beschikten ( Suray, Rivenet).

De belangrijkste verdienste van Grosjean is dat hij meerdere spelers die tamelijk anoniem door de tweede klasse liepen, heeft omgebouwd tot gevestigde waarden in de eerste klasse : Gorniak, Douai, La Placa, Berquemanne. Voorts slaagde hij erin om vlug een solidaire groep te maken. Tijdens de voorbereiding kreeg iedereen een kans. Sommigen op wie de coach eigenlijk niet rekende (Gorniak, bijvoorbeeld), grepen die kans met beide handen om een stamplaats te pakken.

Bergen heeft de wind in de zeilen. De ploeg behaalde onverhoopte resultaten, kan rekenen op een belangrijke politieke steun, op een gefortuneerde voorzitter en een manager die het klappen van de zweep kent. Dat alles is veelbelovend. Inmiddels is het stadion in een bouwwerf herschapen, want de stadioninfrastructuur vormde het zwakke punt bij uitstek van Bergen. Dat euvel wordt geleidelijk verholpen, met de bouw van één nieuwe tribune per jaar.

Het enige negatieve punt is eigenlijk de imposante productiviteit van Roussel. Bij Wolverhampton aan de kant gelaten, kwam hij op kousenvoeten naar België terug. Aanvankelijk stond hij veel te zwaar, maar hij bleef het vertrouwen van Grosjean genieten en na enkele speeldagen begon hij te bewijzen dat hij zijn doelpunteninstinct niet in Engeland had achtergelaten. Voor Bergen zou het interessanter geweest zijn, mocht Roussel wat minder gescoord hebben. Dan had de club uitzicht gehad om hem te behouden. Maar door de doelschuttersstand aan te voeren en het tot Rode Duivel te schoppen, liep Roussel in de belangstelling van velen. Aan aanbiedingen heeft hij geen gebrek. Het is duidelijk dat de spits te groot voor Bergen geworden is. Hem vervangen, wordt een moeilijke opgave. Het niveau van de opvolger van Roussel zal straks bepalen hoe Bergens tweede seizoen in eerste klasse verloopt : een bevestiging of een terugval.

door Pierre Danvoye

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content