Een worp voor de geschiedenis

© BELGAIMAGE
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

De 98,48 meter van Jan Zelezny leek gedoemd om nooit te worden gebroken, tot twee jonge Duitsers de voorbije maanden de atletiekwereld verbaasden en mogen dromen van het wereldrecord van de Tsjechische speerwerplegende.

Tijdens de meeting in Doha, begin mei, gooide Thomas Röhler (25) zijn speer 93,90 meter ver, de beste wereldjaarprestatie en de verste worp sinds augustus 2015, toen de Keniaan Julius Yego met 92,72 meter in Peking de wereldtitel pakte. Röhler, de olympische kampioen van Rio, droomde toen al van meer. ‘Ik heb altijd gezegd dat het niet onmogelijk is om de magische grens van 100 meter te bereiken’, vertelde hij na zijn recordworp. Een uitspraak waarmee hij de aandacht op de, volgens hem, vergeten discipline wil vestigen.

Nog maar eens. Een paar weken ervoor postte hij een zwart-witvideo op de sociale media, waarin hij met drie andere leden van Team Germany – Johannes Vetter, Lars Hamann en Andreas Hofmann – in ontbloot bovenlijf en indrukwekkende sixpack paradeerde. Op meeslepende muziek tilden ze olievaten boven hun hoofd, duwden ze banden van vrachtwagens door een idyllisch landschap en goten ze water over het hoofd. De spieren glommen in de zon.

De video werd wereldwijd een virale hit en werd opgepikt door Bild-Zeitung, die het kwartet in ‘de Chippendales van de atletiekwereld’ herdoopte. ‘Plots stonden we op de voorpagina’s. Opdracht volbracht dus’, lachte Röhler, geboren in Jena, al besefte hij dat de prestaties moesten volgen. ‘Anders wordt het belachelijk’, vertelde hij na zijn 93,90 in Doha, waar zijn speer bijna een cameraman raakte. ‘Ik was niet verbaasd’, reageerde Boris Obergföll, de Duitse bondscoach die de ‘uitzonderlijke generatie’ bewierookte.

Twee maanden erna, op 11 juli, gooide de 24-jarige Johannes Vetter zijn speer in Luzern nóg verder dan zijn boezemvriend: 94,44. Bijna 5 meter verder dan zijn persoonlijk record. ‘Hier heb ik geen woorden voor’, stamelde de Dresdner, die vorig jaar nipt (zes centimeter) naast een olympische medaille greep, maar straks als topfavoriet naar het WK in Londen afreist. ‘Het is niet uitgesloten dat we een volledig Duits podium krijgen’, is de bondscoach hoopvol. Röhler en Vetter tekenden samen voor de zeven beste worpen van het seizoen, Andreas Hofman staat met 88,79 meter op de achtste plaats. ‘Geen toeval. De Duitse speerwerpers werken, veel meer dan vroeger het geval was, samen.’

De worp van Vetter was de op vier na beste uit de geschiedenis, waarin alleen de drievoudige olympisch kampioen Jan Zelezny vier keer verder wierp. De Tsjech gooide zijn speer in mei 1996 in Jena naar 98,48 meter. Nog altijd ruim vier meter beter dan de nieuwe Duitse recordhouder, maar vooral de reeks die Vetter neerzette, was indrukwekkend: vier worpen op dezelfde meeting die boven de 90 meter landden, iets waar alleen Zelezny ooit (1995 en 1997) in slaagde. En, twitterde Röhler: ‘Het speerwerpen wordt een van de meest spectaculaire disciplines van het WK. We gaan er als team alles aan doen om nog dit jaar het wereldrecord van Zelezny te pakken. Misschien zelfs al in Londen.’

CHRIS TETAERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content