Bij de start van de kwalificaties voor het WK in 2014 zal het straks in 2012 exact tien jaar geleden zijn dat de Rode Duivels zich nog eens voor een toernooi konden plaatsen.

Het is Georges Leekens dus ook niet gelukt om de nationale ploeg naar een eindronde te loodsen. Ondanks forse investeringen in omkadering, ondanks een pak ontbolsterend talent dat steeds meer zijn weg naar Europese topclubs vindt en ondanks volgens insiders binnen de bond “goed werk met de Rode Duivels”. Goed werk dat hem in april nog een contractverlenging tot het WK in 2014 opleverde. Na het gelijkspel in Bakoe is er geen reden, zo hoor je officieel, om aan de bondscoach te twijfelen, maar het EK halen, dat zal niet meer lukken.

Op 17 juni 2002 werden de Rode Duivels in Japan uitgeschakeld op het WK door Brazilië. Geen mens die toen bevroedde dat de volgende wedstrijd op een groot toernooi minstens een decennium later gespeeld zou worden. België miste al het EK in 2004, 2008 en nu ook 2012 en was er niet bij in 2006 en 2010 op het WK. Dat zijn vijf toernooien op rij, een eeuwigheid. Het talent dat de Olympische Spelen van 2008 haalde, heeft dus ook niet voor de ommekeer kunnen zorgen.

Intern zijn ze het wel eens over het waarom. Een gebrek aan efficiëntie, voorin maar vooral achterin. Bakoe was symptomatisch. Met het trio MertensHazardLukaku gokte Leekens in Azerbeidzjan op de jeugd. Die kreeg kansen, maar werkte niet af, de goal viel er uiteindelijk op strafschop. Nochtans hebben de Rode Duivels offensief lang niet slecht gepresteerd tijdens deze campagne: 16 goals in 8 wedstrijden, dat is gemiddeld twee per match. Talent voor de toekomst is er, met Romelu Lukaku, alleen kwam die – toch opvallend – tijdens de EK-voorronde niet tot scoren. Zijn twee interlandgoals vielen tijdens de vriendschappelijke match in Rusland. Allicht is het ook geen toeval dat hij niet figureert op de spelerslijst die Chelsea voor de Champions League indiende. Lukaku in de volgende voorronde, die gelukkig pas over een goed jaar start, laten renderen wordt dé uitdaging.

Vooraf was door Leekens ook voldoende gewaarschuwd voor die ene kans die de Azeri’s toch zouden krijgen. En toch lieten de Duivels zich vangen. Net als thuis tegen Oostenrijk was de rechtsachter even niet attent. En zo liep het in elke wedstrijd wel ergens fout. 11 tegengoals in 8 wedstrijden is indrukwekkend slecht voor een kandidaat-EK-ganger, dat is van het niveau van Cyprus, Liechtenstein of Hongarije. Duitsland plaatste zich voor het EK met slechts vijf tegengoals. Andere groepsleiders deden het – wedstrijden van gisteren niet meegerekend – even goed of beter. Rusland slikte er vier, Italië één, Frankrijk drie net als Griekenland en Engeland, Nederland en Spanje vijf. Alleen Portugal (7 tegengoals) valt uit de toon. De Rode Duivels weten waaraan gewerkt.

DOOR PETER T’KINT

11 tegengoals in 8 wedstrijden is indrukwekkend slecht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content