Volgende week presenteert Sport/Voetbalmagazine u de resultaten van een exclusieve voetbalenquête die net voor het eind van de competitie afgenomen werd bij de profvoetballers van de achttien eersteklassers. De vragen in de enquête – die gebeurde op vrijwillige basis en onder de garantie van anonimiteit – werden beantwoord door 303 van de 480 eersteklassevoetballers. Dat is meteen goed voor een totale respons van 63 procent. Niet iedere respondent beantwoordde alle vragen.

In die enquête werd aan de Belgische spelers onder meer gevraagd aan te duiden welk programma van welke politieke partij het best overeenstemt met hun overtuigingen. 144 van de 165 Belgische spelers die de enquête invulden, beantwoordden die vraag. Naar aanleiding van de nakende gewest- en Europese verkiezingen van komende zondag krijgt u alvast dit item als opwarmertje.

De voornaamste conclusie uit het aangekondigde stemgedrag is dat politiek de meerderheid van de Belgische spelers in de eerste klasse amper interesseert. Liefst 31 procent geeft aan dat ze niet zouden weten voor welke partij te stemmen, nog eens 8 procent vindt zichzelf in geen enkel programma terug. Dat maakt samen zowat 40 procent niet politiek geïnteresseerden of stuurlozen. Bij AA Gent, KV Mechelen, Roeselare, Westerlo en Zulte Waregem is de desinteresse het grootst: daar is het aantal spelers dat geen belangstelling heeft of zich niet terugvindt in een of ander programma groter dan degenen die wél een politieke voorkeur aanduiden.

Van degenen die wél kleur bekennen, kiest de meerderheid van de eersteklassers voor blauw: Open VLD en MR halen samen 18 procent. Club Brugge doet zijn clubkleuren alle eer aan en kleurt het meest blauw: de helft van de spelers die de vraag beantwoordden, stemt liberaal. Op de tweede plaats volgen de christendemocraten (15,3 procent), voor de socialisten (11,1). Dertien van de achttien socialistische stemmen komen uit Waalse clubs. Vooral Charleroi kleurt rood, met vijf van de elf spelers die de vraag beantwoordden, die voor de PS gaan.

De score voor Lijst Dedecker (6,3 %, enkel stemmen bij de Vlaamse clubs) weerspiegelt wat bij de vorige verkiezingen al bleek: dat de voormalige judogoeroe met zijn aanpak nog steeds sportmiddens beroert. Groen/Ecolo staat vijfde, met nog 4,9 procent.

De derde conclusie, naast de algemene desinteresse en de poleposition voor blauw, is de geringe aanhang van de nationalistische en extreemrechtse partijen bij de Belgische eersteklassevoetballers. Vlaams Belang en NVA zijn elk goed voor 2,1 procent van de uitgebrachte stemmen, het FDF voor 0,7 procent. Vooral het resultaat van het Vlaams Belang is laag voor de Vlaamse clubs, in vergelijking met de percentages die de partij nog haalde bij de recentste verkiezingen. Een van de drie Belgen die voor het Vlaams Belang stemde, komt dan nog uit voor een Franstalige club. Andere partijen, PVDA, SLP, PTB, Lidé en Rassemblement Wallonie-France kregen van de voetballers geen enkele stem.

Opmerkelijk is dat, hoewel de vraag bestemd was voor de Belgen, ook 31 buitenlanders ze beantwoordden. 23 onder hen streepte ‘geen interesse’ of ‘geen partij beantwoordt aan mijn overtuiging’ aan. Drie stemmen liberaal, drie socialist, één christendemocraat. En de laatste? Die gaat voor het Vlaams Belang. Tiens, is dat niet de partij van ‘Eigen Volk Eerst’?

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content