Vanaf november wordt een deel van het stadion van Sporting Charleroi afgebroken, waardoor de capaciteit terugvalt van 21.000 naar 14.000 plaatsen. Daarom vroeg Charleroi aan de kalendercommissie om de topmatchen tegen Standard en Anderlecht te mogen afwerken voor eind oktober. Het werd meer dan op zijn wenken bediend: eind oktober zal het alle toppers al aan huis gekregen hebben. Voor de Zebra’s op 26 oktober Anderlecht ontvangen, zijn al Club Brugge (eerste thuismatch), Standard (tweede thuiswedstrijd), AA Gent en RC Genk op bezoek geweest. Met dank aan Binnenlandse Zaken, dat om veiligheidsredenen alle toppers voor de afbraak van het stadion wilde zien passeren.

Met welk team en met welke trainer Charleroi zich op die toppers zal storten, is nog onduidelijk. Niet dat trainerswissels deze zomer groot nieuws waren in eerste klasse. Van de zestien clubs die straks in eerste aantreden, doen er dat amper zeven met dezelfde hoofdtrainer die een jaar geleden ook in functie was: Lokeren, Cercle, AA Gent, KV Kortrijk, OHL, Lierse en Waasland-Beveren. Alleen Hein Vanhaezebrouck, Bob Peeters en Peter Maes trainden twee jaar geleden ook al hun huidige club. In die tijd wisselde Charleroi maar liefst negen keer van trainer. Vandaag is het de enige eersteklasser zonder hoofdtrainer nadat eigenaar Abbas Bayat zich een maand lang niet bezighield met het dossier, in de stille hoop zo het probleem door te schuiven naar de nieuwe eigenaar van de club – die er nog steeds niet is. Dat komt omdat niemand bereid is te betalen wat Bayat voor Charleroi wil: een bedrag tussen 15 en 18 miljoen euro. Eerder werd berekend dat de club 4 miljoen euro waard zou zijn. Daar moet nog eens 8 miljoen euro schuld bijgeteld worden. Maar met 12 miljoen euro is Bayat, die nog altijd hoopt de club te verkopen voor de start van de competitie, niet tevreden. Na de geruchten over een mogelijke overname door Luciano D’Onofrio zijn geen nieuwe namen van kandidaat-overnemers meer gevallen.

Het gevolg is een algemene malaise bij een club die vandaag enkel gerund wordt door de voorzitter/eigenaar en zijn neef Mehdi, verantwoordelijk voor het dagelijkse werk, maar niet betrokken bij de belangrijke dossiers. Voormalig secretaris Pierre-Yves Hendrickx stapte onlangs nog over naar de KBVB.

Sportief is het al de zesde keer dat oudgediende Mario Notaro (62 jaar, waaronder 18 jaar in dienst bij Charleroi) als hoofdtrainer inspringt, de derde keer in één jaar tijd (na het vertrek van Jos Daerden, Tibor Balog en Dennis van Wijk). Samen met fysiektrainer Michel Bertinchamps en keeperstrainer Michel Iannacone leidt Notaro de voorbereiding in moeilijke omstandigheden. De trainingsvelden in Marcinelle waren niet klaar toen die voorbereiding begon, waardoor de spelers eerst het bos van Monceau in doken en daarna naar het Adeps-centrum (het Franstalige Bloso) in Loverval trokken, waar ze vorige week weg moesten, omdat het centrum afgehuurd was door een rugbyclub. Dus trainden de Zebra’s een paar dagen op de pas ingezaaide grasmat van het eigen stadion, tot grote woede van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de nieuwe grasmat.

Nieuwe spelers zijn er nog niet. Van de kern die de promotie afdwong, zijn al twee sterkhouders weg: aanvaller Moussa Gueye (in de heenronde vlot scorend, in de terugronde vaak geblesseerd) werd verkocht aan FC Metz. Van de Franse doelman Stéphane Coqu, sterkhouder én uitgeroepen tot Zebra van het Jaar, werd het nog lopende contract ontbonden nadat de doelman zich ergerde omdat financiële beloften niet werden nagekomen – zo zou hij de hem beloofde promotiepremie (300.000 euro) pas in oktober uitbetaald krijgen.

Van het enthousiasme rond de promotie blijft niets over. Tegen AS Eupen en in de ultieme eindrondematch tegen Antwerp FC daagden telkens 14.000 toeschouwers op. Tien dagen geleden waren nog maar 350 abonnementen verkocht. Vrijdag accepteerde Charleroi, net als Waasland-Beveren, het voorstel van de Profliga om toch scheep te gaan met de zenders die de tv-rechten voor eerste klasse bezitten: Telenet voor Vlaanderen en VOO voor het Franstalige landsgedeelte. VOO was twee jaar geleden in eerste klasse nog hoofdsponsor van de Zebra’s maar trok zich na de degradatie terug. Belgacom gooide een reddingsboei, met een naar tweedeklassenormen fikse jaarlijkse bijdrage (tussen 1,6 en 2,5 miljoen euro), opgesplitst in tv-geld en sponsorgeld.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Tien dagen geleden had Charleroi nog maar 350 abonnementen verkocht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content