Thor Hushovd won de Omloop Het Nieuwsblad.

“Lekke band voor een renner van Cervélo.” Het werd op den duur een beetje pijnlijk toen het zaterdag voor de zoveelste keer via de wedstrijdradio werd meegedeeld: een door een fietsenmerk gesponsord team dat andermaal een man aan de kant zag staan met materiaalpech. Toch was het deze continentale ploeg die na afloop van de Omloop Het Nieuwsblad mocht juichen. Thor Hushovd kroonde zich tot de eerste Noorse winnaar in de geschiedenis van de Belgische openingswedstrijd. Hierbij het relaas van een koers tussen Gent en Gent, zoals vijf enthousiastelingen die beleefden vanuit de bevoorrechte positie van de Sport/Wielerspecial volgwagen.

Na een razendsnel openingsuur, waarin niemand een vrijgeleide kreeg, nestelde de bedreven en stilaan koerservaren chauffeur van dienst zich netjes in het spoor van de ‘vluchters van de dag’: Guillaume Blot, Hervé Duclos-Lassalle, Jean Zen, David Boucher en Wim De Vocht als enige vreemde eend in de Franse bijt, reden een maximale voorsprong van zeven minuten bij elkaar. Toen vier dapperen die zeven minuten halveerden, zette de – het mag even gezegd – fraai bestickerde volgwagen van Sport/Wielerspecial zich achter deze achtervolgers. Ondertussen waren we Michelbeke gepasseerd, alwaar het grappige beeld van een ‘mechanisch handjeszwaaiende’ Herman De Croo, ondervoorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, voor hilariteit zorgde.

Samen met de slagbomen aan een spoorwegovergang viel ook het doek voor de vier tegenaanvallers. Steven Caethoven, Maarten Tjallingii, Björn Thurau en Aleksandr Kuschynski negeerden immers de gesloten overweg en werden uit koers genomen. Op de Taaienberg trok Nick Nuyens stevig door en met Juan Antonio Flecha, Joost Posthuma en Sebastian Langeveld konden alleen ploegmaats hem volgen. De vier werden teruggegrepen, maar de indrukwekkende machtsontplooiing van Rabobank bracht wel een schifting tot stand en betekende het einde van de vluchters.

De ontsnapping van Langeveld en de erg sterke Heinrich Haussler leek de goeie, maar bij Rabobank vonden ze blijkbaar dat Langeveld kansloos was tegen de Duitser van Cervélo. Hun in dit geval toch wel vreemde (tegen)aanvalstactiek maakte dat er alsnog een sprint kwam van een elitegroepje. Ongetwijfeld ook geholpen door twee valpartijen in de laatste hectometers was dat een kolfje naar de hand van Hushovd, die het haalde voor Kevyn Ista (Agritubel) en Flecha.

Met Hushovd won allicht niet de beste Cervélorenner in koers de Omloop Het Nieuwsblad, maar met ook nog Andreas Klier en Haussler bij de eerste tien kon dat de pret bij de onder Zwitserse vlag rijdende ploeg uiteraard niet bederven. S

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content