Santander wil dit jaar een stap vooruit zetten.

Vorige week stelde Racing Santander zijn aanwinsten officieel voor : de Zwitserse doelman FabioColtorti, de Madrileense verdediger CesarNavas, de Amerikaanse middenvelder DannySzetela en natuurlijk Mémé Tchité. Voorzitter FranciscoPernia aarzelde niet om te verklaren dat de club dankzij deze nieuwe spelers nu over het sterkste team beschikt dat het ooit in stelling kon brengen. “Die jongens blinken niet alleen uit door hun kwaliteiten, maar ook door hun mentaliteit”, verklaarde hij. “De club heeft een grote financiële inspanning gedaan om hen te kunnen aantrekken.”

Santander is een club die in ons land niet meteen een belletje doet rinkelen. Dat is niet zo verwonderlijk want sinds de oprichting ervan in 1913 werd geen enkele trofee gewonnen. Sinds de promotie naar de hoogste afdeling in 2002, lijkt de club een abonnement te hebben op de zestiende plaats in de Liga. Uiteraard hopen de zowat veertienduizend socios dit jaar op een beter resultaat.

Vorig seizoen deed het team vaak van zich spreken door zijn uitgegeven spitsenduo : de Servische reus NikolaZigic (2m02) en pocketaanvaller Pedro Munitis (1m60). Oud-trainer MiguelAngelPortugal ging dit seizoen aan de slag als adjunct van PredragMijatovic, de technisch directeur van Real Madrid. Hij probeerde Zigic mee te nemen, maar de Servische spits koos voor Valencia, dat liefst 18 miljoen euro voor hem neertelde. Een gedeelte van dat geld gebruikte de club dus om Tchité weg te halen uit Anderlecht. In zijn eerste wedstrijd, een vriendschappelijk duel tegen Cayon, maakte hij het enige doelpunt van de partij. Onder leiding van de nieuwe coach Marcelino begon Santander aan de Spaanse competitie met twee gelijke spelen : 0-0 tegen Barcelona en 1-1 tegen Zaragoza. Volgende zondag staat een thuismatch tegen Levante op het programma.

Spanje ontsnapte in Reykjavik pas op vier minuten van het einde aan een regelrechte vernedering : dan pas scoorde Andrés Iniesta de gelijkmaker (1-1). Vanaf de twintigste minuut moest Spanje het na de rode kaart voor Xabi Alonso trouwens met zijn tienen rooien. De hele ploeg speelde met de naam van Antonio Puertaop de shirts.

De nationale ploeg onder zeventien, die in mei in België nog Europees kampioen werd, verloor vorige zondag in Seoul de WK-finale tegen Nigeria. Dat gebeurde bij het nemen van strafschoppen nadat de score na de normale speeltijd nog altijd 0-0 was. Bondscoach Juan Santisteban moest het wel zonder het geschorste wonderkind Bojan Krkic stellen. Deze leef- tijdscategorie is de enige nationale Spaanse jeugdselectie die nog nooit wereldkampioen werd.

Vicente, die sinds het einde van vorig seizoen met spierproblemen worstelt, raadpleegde tegen het advies van werkgever Valencia in de Madrileense dokter Pedro Guillen, maar kondigde aan dat hij nu bij een andere specialist te rade zal gaan.

Thierry Henry is razend populair : zeventigduizend truitjes met zijn naam werden al verkocht. Dat bracht liefst 6 miljoen euro op. Ploeggenoot Oleguer wordt gerechtelijk vervolgd. Een rechtbank in Sabadell eiste drie jaar gevangenisstraf wegens agressie tegen een politieagent in 2003.

Bernd Schuster verplicht de spelers van Real Madrid om voortaan op de club te blijven eten. Hij trok dan ook een chef-kok aan.

Pierre Webo, de Kameroense aanvaller van Mallorca, liep een voetbreuk op en zal gedurende drie maanden onbeschikbaar zijn.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content