Grote euforie bij de Belgische voetbalbond vorige week. Na de Rode Duivels en de nationale beloften slaagden ook de min 19-jarigen erin om zich te plaatsen voor een beslissende dubbele confrontatie met Griekenland. Inzet : een plaats op het EK in Noorwegen van 21 tot 28 juli 2002. De duels tegen Griekenland hebben plaats in maart of april van volgend jaar. De Jonge Duivels dwongen ze af via een 3-0-zege tegen Roemenië : doelpunten van Van der Heyden (Aalst), Janssens (Lierse) en Vandenbergh (Westerlo). Bondsvoorzitter Jan Peeters wist na de wedstrijd vorige week in Lier met zijn vreugde geen blijf. “Dit is een zegen voor het Belgisch voetbal”, sprak hij. “Inzet en een goede mentaliteit zijn de hoekstenen van het succes. Dit is een echte vriendengroep. De opvolging is verzekerd.”

Maar is al dat positivisme wel gewettigd ? Beschikt België nu plots over een schuur vol jong talent, daar waar er tot voor kort geen toekomstperspectief bleek te zijn ? Bondscoach Marc Van Geersom hoedt er zich voor te hard van stapel te lopen. ” Jonathan Blondel is iemand met een mooie toekomst. Samen met Kevin Vandenbergh, die goed was voor vijf van onze tien doelpunten, vormt hij een goed aanvallend duo. Samen met Pieterjan Monteyne staan deze twee jongens van deze lichting het verst.”

Die stelling wordt onderschreven door doelman Bram Verbist, de 18-jarige doelman die via AA Gent en GBA naar Ajax verhuisde. “Als zij er niet bij waren, misten we ervaring.” Niettemin vindt Verbist dat de groepswinst in de lijn van de verwachtingen lag. “Een zalig gevoel, want ploegen als Joegoslavië en Roemenië zijn zeker niet te onderschatten. De opluchting is heel groot, omdat we op verplaatsing vaak slecht voor de dag kwamen. Heel vreemd, want onze thuiswedstrijden wonnen we allemaal vrij gemakkelijk. Volgens mij waren het vooral extra-sportieve omstandigheden, zoals geluk, de warmte en de entourage, die er in Israël bijvoorbeeld voor zorgden dat het buitenshuis niet lukte. Daarnaast misten we ook wat lef en ernst.”

Bram Verbist maakte vorig seizoen ook al een EK mee. Dat was in Finland, waar België als vierde eindigde. “Het zijn unieke ervaringen, hé. Als we ook nog voorbij Griekenland geraken, moeten we op het EK bij de eerste vier kunnen eindigen. Misschien zorgen we wel voor een verrassing, want tijdens de voorronde is er een ongelofelijk groepsgevoel ontstaan. Dat is grotendeels te danken aan het goede werk van de voetbalbond, die ons meestal vier dagen samenbracht en afzonderingen organiseerde.”

Misschien dat Verbist dan op het EK zijn Nederlandse leeftijdsgenoten ontmoet, als ook zij hun laatste tegenstander (Ierland) elimineren. “Ik zal hen wel effe jennen. Na de kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK verscheen ik in ons nationaal shirt op de training bij Ajax. Maar ze konden er wel mee lachen, hoor.”

door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content