AS Eupen heeft het einde van de transferperiode afgewacht om zijn slag te slaan. Het ging daarbij zeer doelgericht te werk. De vertrokken spelers waren ofwel spelers die niet goed genoeg werden bevonden ofwel spelers die uit de gratie waren gevallen zoals Yacine Hima, Nicolas Desenclos en Christian Kabasele. De opvallendste nieuwkomers zijn Momo Dahmane, die meer diepgang moet brengen, Pablo Chavarría, die geleend wordt van Anderlecht, en Ibrahim Maaroufi, die in zijn tijd een grote belofte was. Beiden moeten Kevin Vandenbergh steunen in de aanval. Het type-elftal zal in niet veel verschillen van dat uit de heenronde. De hand van trainer Albert Cartier zal nu duidelijk te zien zijn.

VERDEDIGING

In doel kiest Cartier niet voor Radek Petr, wel voor Olivier Werner. Werner krijgt vaak heel wat werk op te knappen. Ondanks zijn schitterende reflexen en goede prestaties kon hij nog maar een paar keer de nul houden. Dat is in grote mate te wijten aan de niet altijd even solide verdediging. Op de rechtsachter vinden we meestal de aanvalsdriftige Braziliaan Alex terug. In het centrum van de verdediging staan de rechtsvoetige Daniel Panizzolo en linkspoot Ervin Zukanovic. De Italiaanse linksachter Alessandro Iandoli haalt net zoals Alex graag de achterlijn. Fazli Kocabas en Marcus Diniz zijn alternatieven centraal in de verdediging, terwijl Ibrahima Camara de vervanger voor de flankverdedigers is.

MIDDENVELD

Het is in deze sector dat Cartier de grootste veranderingen doorvoerde. Het middenveld bestaat meestal uit vier spelers – tegen de grote ploegen zet Cartier er soms nog een vijfde bij. In tegenstelling tot zijn voorgangers, die met stofzuigers Olivier Vinamont en Jérôme Colinet voor de verdediging speelden, geeft Cartier de voorkeur aan één box-to-boxspeler: Abderrazak Jadid. Die deed het erg goed voor de winterstop, maar lijkt sinds het begin van de terugronde in een dipje te zitten. Ibrahim Maaroufi zou hem uit de type-elf kunnen verdringen. Moussa Diakhatè-Pape zou ook een nieuwe kans kunnen krijgen. Vinamont verhuisde van het centrum naar de rechterflank waar zijn werkkracht de aanvalsdrift en creativiteit van linkerflank Danijel Milicevic moet compenseren. Matthias Lepiller wordt vooral gevreesd voor zijn zware afstandsschot. Als Cartier een extra middenvelder opstelt, is dat vaak de jonge Enes Saglik. Die wervelende dribbelkont mag dan wel een extra aanvallende troef zijn, veel ballen recupereren doet hij niet.

AANVAL

In de punt van de aanval kunnen we niet voorbij Kevin Vandenbergh. Na drie magere jaren bij FC Utrecht probeert hij zijn carrière nieuw leven in te blazen bij Eupen en hij laat soms zien dat hij nog steeds over dat typische torinstinct beschikt. Dat is echter niet voldoende om het gewicht van de aanvalslinie helemaal alleen op zijn schouders te torsen. In het begin van het seizoen werd hij – zonder veel succes – bijgestaan door Mombongo of Marko Obradovic. Zijn Mo Dahmane en/of Pablo Chavarría complementairder met Vandenbergh? Je moet je ook afvragen of de twee aanwinsten niet met een enorm gebrek aan matchritme kampen.

CONCLUSIE

De uitgestelde wedstrijden en de winterstop hebben het ritme van AS Eupen een beetje gebroken. Vlak voor de winterstop zetten ze een mooie reeks neer en het zal zaak zijn om wedstrijden te blijven winnen want de concurrentie is niet bij de pakken blijven zitten. Eupen bewees al dat het een goed combinerend team is met een paar uitstekende voetballers. De twee grote minpunten zijn evenwel het feit dat ze nogal moeilijk scoren en makkelijk doelpunten tegen krijgen.

IN

Mohamed Dahmane (Bucaspor, Tur), Ibrahim Maaroufi (Wydad Casablanca, Mar), Pablo Chavarría (Anderlecht).

OUT

Christian Kabasele (YR KV Mechelen), Pablo Caballero (FC Locarno, Zwi), Yacine Homa (contract ontbonden).

DOOR DANIEL DEVOS

Eupen bewees al dat het een goed combinerend team is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content