Hertha BSC hoedt zich voor overdreven euforie.

Afgelopen vrijdag moest FC Keulen ondervinden dat Hertha BSC in uitstekende vorm verkeert. De ploeg van Christoph Daum, met voor het eerst Manasseh Ishiaku opnieuw blessurevrij in de wedstrijdkern, ging met 2-1 onderuit tegen de ploeg uit de Duitse hoofdstad, meteen goed voor de vierde opeenvolgende zege en een veilige plaats in de subtop van de Bundesliga.

Een waar huzarenstukje, dat wordt opgedist door de Zwitserse trainer Lucien Favre, die het zich momenteel zelfs kan veroorloven om de Servische topschutter Marko Pantelic – een woelwater – naar de invallersbank te verwijzen. De international neigt vaak naar egoïsme. Zo eiste hij eerder dit seizoen altijd de penalty’s op, zelfs na enkele missers. Een karaktertrek die totaal niet wordt geapprecieerd door zijn trainer, die graag uitpakt met een stevige collectieve blokvorming en daarvan momenteel optimaal de vruchten plukt. Dat de ploeg in volle opbouw is, valt gemakkelijk te illustreren met een voorbeeld: Hertha BSC won dit seizoen al zevenmaal een duel met amper een doelpunt verschil. “Het is dan ook onzin te verklaren dat wij willen meedoen voor de titel”, waarschuwde centrale verdediger Josip Simunic in die Welt. “Wanneer we een UEFA Cupticket kunnen pakken, zal dat een succes zijn.”

Hij wordt in deze visie bijgetreden door manager Dieter Hoeness (55). “De duels tegen de zogenaamd minder hoog aangeschreven tegenstanders zullen erover beslissen of we bij de eerste vijf kunnen eindigen”, verkondigt de oud-spits. Aanvoerder Arne Friedrich verwijst graag naar de andere mentaliteit binnen de spelersgroep. “Totaal anders dan de afgelopen twee jaar. Er kwam een aantal jongens bij, die absoluut niet tegen hun verlies kunnen. Iedereen pikt dat op.”

Hertha BSC mag zich de meester inzake efficiëntie noemen, want het kan bijzonder goed het resultaat spelen. Andriy Voronin (29), die werd overgenomen van Liverpool, is echter niet de topschutter. De Oekraïner moet het afleggen tegen de Braziliaanse polyvalente middenvelder Cicero (24), die voor 800.000 euro wordt gehuurd van Fluminense. Hij begeestert het spel met zijn beweeglijkheid en opportunisme. “We gaan de optie lichten en hem zo snel mogelijk kopen”, belooft Hoeness.

Middenvelder Tamás Hajnal (27, ex-STVV), tegenwoordig aan de slag bij Borussia Dortmund, werd in Hongarije voor het tweede opeenvolgende jaar door de journalisten uitgeroepen tot speler van het jaar.

FC Keulen sloot het boekjaar 2007/08 af met een verlies van 2,27 miljoen euro.

Dieter Eilts (43) is niet langer verbonden aan de Duitse voetbalbond. De oud-international verbrak in onderling overleg zijn overeenkomst tot 2009. Hij wordt tot 2010 trainer van tweedeklasser Hansa Rostock, waar Eilts de ontslagen Frank Pagelsdorf opvolgde. Meteen zijn eerste taak als clubtrainer.

Dietmar Hopp, de steenrijke voorzitter van TSG 1899 Hoffenheim, redde Regionalligaclub Waldhof Mannheim van de ondergang. Hij betaalde 500.000 euro voor de overname van de club. De vierdeklasser, die dit seizoen werkt met een budget van drie miljoen euro, liet de spelers al weten dat de lonen met twintig procent naar beneden gaan.

Grafite (29, VfL Wolfsburg), de Braziliaanse spits die de laatste weken gemakkelijk scoorde, brak na een duel op training zijn rotsbeen, een onderdeel van de slaap. Doordat hij het bewustzijn verloor en een zware hersenschudding overhield aan de botsing, kon hij niet aantreden tegen SC Braga en Borussia Dortmund.

Oud-international Markus Babbel (36) is de nieuwe coach van VfB Stuttgart. Omdat hij nog niet over de nodige papieren beschikt, werd assistent Rainer Widmayer tot trainer benoemd en kreeg de ex-verdediger de functie van teamchef. Babbel, die eerst aan het zelfvertrouwen van zijn spelers wilde werken, beloofde de fans alvast aanvallend voetbal.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content