Het was een werk van lange adem voor Georges Leekens, maar Lokeren kan terugvallen op de beste defensie van de Jupiler Pro League.’Een procesmatig werk van maanden.’

Dat Lokeren OV stevig kan verdedigen, dat ondervonden onlangs ook de troepen van Jacky Mathijssen. Niet alleen de topploegen (Anderlecht en AA Gent thuis, Standard en Club Brugge op Daknam) beten hun tanden stuk op de collectief sterke Waaslanders. Na bijna anderhalf jaar slaagt puinruimer Georges Leekens erin om vrij geruisloos een plaats in te nemen bij de Belgische subtop. Een half mirakel, zeker als je weet dat het team vorig seizoen lange tijd bivakkeerde in de onderste regionen en met vijftien (!) gelijke spelen uiteindelijk twaalfde eindigde. “Een seizoen op leven en dood”, besefte voorzitter Roger Lambrecht, die momenteel met een brede glimlach de verrichtingen volgt.

Verstandelijke argumentatie

Assistent-trainer Freddy Heirman hoeft niet lang na te denken over een verklaring. “Alles begint bij een zekere soberheid in ons spel.” De vaste rechterhand van Leekens – al tien seizoenen lang – licht graag een tipje van de sluier. “Aan de basis ligt een procesmatig werk van maanden. Je start met een inventarisatie van de kwaliteiten van de spelers, om ieder individu zich goed te laten voelen in zijn taak. De volgende stap is de communicatie naar de volledige groep. Ze moeten op de hoogte zijn van de teamopdrachten: in duidelijke voetbaltaal die kennis overbrengen, maar ook verstandelijke argumentatie geven om hen te overtuigen van jouw inzicht. Dat kan op verschillende manieren. Via woorden of visuele middelen, bijvoorbeeld een PowerPointpresentatie met animatie. Het mag echter niet altijd eenrichtingsverkeer zijn. De jongens hebben ook de kans om hun mening te verkondigen. Op basis daarvan beslis je om eventueel pressing te spelen, al dan niet gebruik te maken van de buitenspelval of andere mogelijke praktische situatieschetsen. Elke beslissing staat of valt met de acceptatie door de spelers. Vooral in defensief opzicht kan je het niet hebben dat er eigenzinnig wordt geoordeeld, want dat is een collectief gebeuren. Met Olivier Doll zitten we daar met een sleutelfiguur, die als ideaal verlengstuk perfect kan bijsturen of ingrijpen indien nodig. Offensief gelden duidelijk andere criteria, want dan krijg je te maken met creativiteit en intuïtie. Een immens verschil.”

Leepheid

Tot nu toe kan de Lokerse technische staf tevreden zijn over de uitvoering, want het verdedigende compartiment – meestal Copa, Dupré, Doll, Strul en El Mouataz – blijkt dit seizoen moeilijk te verschalken. “Precies omdat zij heel goed weten wat van hen verlangd wordt”, oordeelt Heirman. “Het zijn allemaal jongens met ervaring, die uit zichzelf vaak de oplossingen zoeken en vinden. Dan sta je sterk. Het is ook een kwestie van herhaling op training, met de wedstrijd in het weekend als ideale testcase. Dan komt de betrouwbaarheid van je spelers naar boven. Adequaat handelen blijft een kunst. Daardoor kunnen wij probleemloos andere spelers inpassen, zoals Ali Bouabé en Veldin Muharemovic op Germinal Beerschot. Zij kennen dat rollenpatroon!”

Op dat vlak fungeert Leekens natuurlijk als ideale leermeester. Zijn leepheid en sluwheid als oud-verdediger brengt hij perfect over naar de achterste linie. “Ik las ooit: Le football, c’est l’intelligence en mouvement. In voetbal moet je je onderscheiden door je intelligentie”, beweert Heirman. “Het komt erop neer om je fysieke, mentale en technische middelen gepast aan te wenden. Maar je mag je rol niet verwaarlozen. Daardoor ook heeft het vertrek van João Carlos niet zulke grote consequenties als we vooraf vreesden. We verloren een pak voetballend vermogen, maar de vaste organisatie viel niet weg. Nu werken we met een andere invulling, steeds gebaseerd op een zo hoog mogelijk rendement en stabiliteit. Globaal bekeken zijn we wel tevreden. Wij weten ook dat, als we geen goal incasseren, we meestal winnen omdat we met Ouwo Moussa Maâzou over een gemakkelijk scorende spits beschikken. Laat me duidelijk zijn: de verdedigende organisatie is de basis voor onze goede resultaten. ( grijnst) Allez, ze staat toch bijna volledig op punt.” S

door frédéric vanheule – beelden: belga

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content