Jupp Heynckes wordt de nieuwe trainer van Schalke 04.

Jupp Heynckes (58) keert na acht jaar terug in de Bundesliga. De trainer van Athletic Bilbao wordt komend seizoen de opvolger van Marc Wilmots bij Schalke 04. Hij tekende een overeenkomst voor twee jaar. Daarmee komt er een einde aan de zoektocht van de Königsblauen naar een nieuwe coach. Die speuractie van Rudi Assauer kreeg immers legendarische proporties. Elke week verscheen en verdween er wel weer een nieuwe naam op het kandidatenlijstje. Vooral een Nederlandse coach genoot lange tijd de voorkeur. Maar Bert van Marwijk, Johan Neeskens, Martin Jol en Louis van Gaal vielen om uiteenlopende redenen af, zoals ook Felix Magath, Christoph Daum, Christian Gross en Bernd Schuster niet aan de slag gingen in Gelsenkirchen.

Gezien de vele kandidaten die de revue passeerden, kon Heynckes als zoveelste keus worden bestempeld. Assauer verwierp die gedachtegang snel. “We legden een trainer vast, die vanaf het begin voor ons de eerste keus was”, verklaarde de manager. Half mei spraken Heynckes en Schalke voor het eerst met elkaar. De invulling van de technische staf leek lange tijd een dienstverband in de weg te staan. Schalke voelde er weinig voor de huidige assistenten (doelmannentrainer Oliver Reck en conditietrainer Christos Papadopoulos) aan de kant te schuiven. De oplossing was een uitbreiding met onder meer de terugkeer van de Nederlander Eddy Achterberg (tussen 1998 en 2000 meegekomen in het spoor van Huub Stevens, maar nadien vertrokken naar Jong FC Twente) en conditietrainer Uwe Speidel. Toch bestaan er nu al de nodige twijfels in het Ruhrgebied over de mogelijke samenwerking tussen Heynckes, die vaak wordt versleten als een zachte coach maar over enorm veel ervaring beschikt, en de bijzonder dominante Assauer.

Heynckes was de laatste twee jaar trainer in Bilbao, waarmee hij afgelopen weekend net naast Europees voetbal greep. Daarvoor coachte hij Benfica, Real Madrid en CD Tenerife. Met de Koninklijke won hij in 1998 de Champions League ten koste van Juventus. In Duitsland trainde Heyn- ckes Bayern München, Eintracht Frankfurt en Borussia Mönchengladbach. Bij laatstgenoemde club vierde hij ook zijn grootste successen als speler. Hij zal zijn ploeg meteen scherp moeten stellen, want op de eerste speeldag van de nieuwe competitie ontmoet Schalke aartsrivaal Borussia Dortmund. (FV)

KLAUS ALLOFS verlengde zijn contract bij Werder Bremen tot 2007. De sportief directeur behoudt daarmee zijn vorstelijk jaarsalaris van 500.000 euro. SC FREIBURG versterkt de kern voor volgend seizoen met de Nederlandse aanvaller Ellery Cairo (24), die voor twee jaar werd overgenomen van het Nederlandse FC Twente. TONI SCHUMACHER is niet langer doelmannentrainer van Leverkusen. De legendarische oud-international verschilt te veel van mening met Klaus Augenthaler over trainingsintensiteit en -inhoud. Zijn taken worden overgenomen door oud-doelman Rüdiger Vollborn. KALENDER. Op de openingsspeeldag (op 2 en 3 augustus) van het 41ste Bundesligaseizoen staan er meteen drie derby’s gepland, met name Schalke-Borussia Dortmund, Hamburg-Hannover en Gladbach-FC Keulen. Het openingsduel heeft plaats op vrijdag 1 augustus en zal gaan tussen kampioen Bayern München en het gepromoveerde Eintracht Frankfurt. FRANK VERLAAT (35) vervolgt zijn voetballoopbaan bij Austria Wenen. De Nederlandse libero van Werder Bremen tekende voor twee jaar bij de Oostenrijkse kampioen en bekerwinnaar. TOMISLAV MARIC (30) verlengde zijn contract bij VfL Wolfsburg tot 2005. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content