Eindelijk duidelijkheid

© BELGAIMAGE

Na de exit van Simon Davies en Frank Vercauteren is Vincent Kompany nu de enige kapitein aan boord bij Anderlecht. Was het ontslag van Vercauteren onvermijdelijk? En wat is Kompany nu van plan? Round-up van het laatste hoofdstuk van de saga Kompany.

Just call me Vince, Vinceke or Vinny. Sinds deze week zullen de spelers hem gewoon coach moeten noemen. Nadat Vincent Kompany tijdens de oefenmatch in Saint-Etienne op 18 juli geblesseerd uitviel, had hij zich net als de voorbije jaren voorgenomen om sterker terug te komen. Het scheurtje dat Kompany had opgelopen, bleek kleiner te zijn dan gevreesd en eind juli stond hij alweer op het trainingsveld. Met de hulp van een kinesist van Manchester City die hem dagelijks behandelde, was hij zich aan het klaarstomen voor de eerste competitiematch van het seizoen. De start van het nieuwe seizoen halen, was te hoog gegrepen. En zijn ambitie om trainer te worden bleek veel groter te zijn dan zijn verbetenheid de zoveelste blessure te overwinnen. ‘Het project Anderlecht is belangrijker dan het individu Kompany’, vertelde Kompany in een filmpje dat maandag op de sociale media van Anderlecht gepubliceerd werd. ‘Ik heb de knop omgedraaid. In die rol ( als trainer, nvdr) zal ik volgens mij het meeste bijdragen aan de club.’

Op Neerpede zal niemand hem tegenspreken. Kompany is het type dat ’s morgens heel vroeg op de club aankomt en tot ’s avonds laat blijft hangen. Hij is de man die met een vlammende speech de spelers op hun sociale verantwoordelijkheid wijst en hen kan overhalen om een maand salaris te laten vallen. In zijn vorige functie als speler/trainer/manager vond hij het ook normaal om af en toe een praatje te maken met overbodige spelers als James Lawrence, Bubacarr Sanneh, Kenny Saief, Josué Sá, Aristote Nkaka of Mohammed Dauda. Mannen die zich niet meer mochten omkleden in de kleedkamer van de A-kern en ook niet meer welkom waren op de eerste verdieping van het oefencomplex. Hoewel ze een aardig kapitaal vertegenwoordigen, stak Frank Vercauteren geen energie meer in dat zestal.

Boeman

Het verschil in aanpak tussen Kompany en Vercauteren was dus groot. Veel te groot. Ondanks de matige resultaten bleef de ex-Rode Duivel zijn rol van eeuwige optimist vertolken. Voor Vercauteren was het gelijkspel tegen KV Mechelen genoeg om met een soort melancholie rond te slenteren op Neerpede. Mensen die hem tegenkwamen, dachten zelfs dat hij al enkele dagen niet geslapen had.

In de coulissen liet Vercauteren zich op een positieve manier opmerken in zijn one-to-one-gesprekken met spelers. Tijdens die discussies bleek dat de zestiger vaak ten onrechte afgeschreven wordt als een emotieloze boeman. Eind juli sprak Vercauteren onder vier ogen met een basisspeler en tijdens dat onderhoud probeerde hij vooral de positieve evolutie van de speler in kwestie te benadrukken.

Maar Vercauteren hield zich de voorbije maanden ook opvallend afzijdig en tijdens de week was Kompany de facto al de baas. Hij deed bijna alles, terwijl Vercauteren zich enkel moest bezighouden met de wedstrijdbespreking. Na de oefenmatch tegen Lommel vorige week maandag zou de situatie geëscaleerd zijn. Er zijn toen harde woorden gevallen tussen de twee mannen en daarop zou Vercauteren boos vertrokken zijn. De ruzie werd uiteindelijk bijgelegd en na de zege tegen STVV waren er geen aanwijzingen dat er een machtswissel op til was, wat er op wijst dat de twee protagonisten Kompany en Vercauteren over veel acteurstalent beschikken.

De spelers vonden het vooral raar dat het nieuws over het vertrek van Vercauteren en de aanstelling van Kompany eerst aan de media gecommuniceerd werd en pas later aan de groep werd toegelicht door CEO Karel Van Eetvelt. Hoewel hij op veel vlakken een andere visie had dan Vercauteren, houdt Kompany een goede gevoel over aan hun samenwerking. ‘Ik heb goed gekeken en goed geluisterd. Ik denk dat Frank mij op alle mogelijke manieren heeft ondersteund. Hij is iemand op wie ik geweldig heb kunnen rekenen. Als speler én als jonge coach. We hebben zoveel respect voor elkaar. Uiteindelijk ben ik nu tot op een punt gekomen dan ik enkel dankbaar kan zijn.’

Schoonheidsfoutjes

De plotse carrièrewending van Kompany is op sportief vlak een serieuze domper voor Anderlecht. Bij bepaalde spelers was de algemene teneur dat ze met Kompany de beste verdediger van de Jupiler League kwijt zijn. Puur verdedigend zijn Derrick Luckassen en Elias Cobbaut play-off 1-materiaal, maar ze hebben een partner nodig die secuur kan uitvoetballen. De trage opbouw van achteruit was bij sommige medemaats een bron van frustratie op KV Mechelen. Krijgt Peter Verbeke straks de opdracht om een nieuwe centrale verdediger te zoeken die binnen de voetbalfilosofie van Kompany past? Wellicht wel.

De eerste belangrijke beslissing voor Vinny wordt het aantrekken van een nieuwe spits. Tot enkele dagen geleden waren er drie topkandidaten om het aanvallende compartiment te komen versterken: Lukas Nmecha (Manchester City), Jeremy Ebobisse (Portland Timbers) en Emmanuel Arokodare (Valmiera). Nmecha leek in polepositie te liggen omdat Kompany hem nog kent van bij City. Ebobisse, nog zo’n wendbare spits die graag de ruimte induikt, kreeg op Anderlecht een positief scoutingrapport en zou ook in beeld zijn bij Antwerp en het Nederlandse Heerenveen. Het dossier van de in Frankrijk geboren Amerikaan kwam onlangs zelfs terecht op het bureau van Vercauteren.

Na de passage van Simon Davies, Nacer Chadli, Samir Nasri en Philippe Sandler, die alle vier geen onvergetelijke indruk hebben achtergelaten, en de terugzetting van Floribert Ngalula naar de beloften, moet Kompany het aantal schoonheidsfoutjes tot een minimum beperken. Over een ding heeft Kompany gelijk: voor de spelers, voor de club en voor de supporters was het belangrijk dat er eindelijk duidelijk gecommuniceerd werd over de hiërarchie binnen het sportieve departement.

13 trainers in 13 jaar

Sinds de eerste passage van Frank Vercauteren als hoofdcoach bij Anderlecht kregen 13 verschillende trainers de sportieve leiding in het Lotto Park. In 2019 werden er zelfs 5 trainers benoemd. Een overzicht.

Frank Vercauteren 7 februari 2005 – 11 november 2007

Ariël Jacobs 12 november 2007 – 13 mei 2012

John van den Brom 30 mei 2012 – 9 maart 2014

Besnik Hasi 10 maart 2014 – 25 mei 2016

René Weiler 16 juni 2016 – 18 september 2017

Nicolas Frutos 19 september 2017 – 2 oktober 2017

Hein Vanhaezebrouck 3 oktober 2017 – 16 december 2018

Karim Belhocine 17 december 2018 – 5 januari 2019

Fred Rutten 6 januari 2019 – 15 april 2019

Karim Belhocine 16 april 2019 – 24 mei 2019

Simon Davies 25 mei 2019 – 2 oktober 2019

Jonas De Roeck 3 oktober 2019 – 5 oktober 2019

Frank Vercauteren 6 oktober 2019 – 16 augustus 2020

Vincent Kompany 17 augustus 2020 – …

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content