Het kampioensseizoen van PSG in 5 bedrijven

© belgaimage

Zondag is PSG – dan toch – voor de achtste keer kampioen van Frankrijk geworden, door het gelijkspel van achtervolger Lille. Typisch voor een seizoen dat niet van een leien dakje liep. Een overzicht in vijf bedrijven.

Eerste bedrijf: magere transfers

Op 26 juni 2018 geeft het vertrek van Javier Pastore en vooral van Thiago Motta, de patron op het middenveld die met pensioen gaat, duidelijk het einde van een tijdperk aan. En tevens het begin van een nieuw, waarvan men hoopt dat het succesvol zal zijn, zeker na twee voortijdige uitschakelingen in de Champions League. Daar zijn stevige transfers voor nodig. Nochtans draait de machine PSG, met de Portugees Antero Henrique aan het stuur, niet meteen op volle toeren. Het is wachten tot 12 augustus vooraleer de jonge Duitse verdediger Thilo Kehrer arriveert, een nobele onbekende in Frankrijk, die wat later in topwedstrijden zijn gebreken zal tonen. Nadien bijna niks meer, al vraagt Thomas Tuchel, de Duitse trainer die net terugkeert uit een sabbatjaar, met ongeduld om versterking op het middenveld. Maar alleen Juan Bernat, linksback van Bayern, en Eric Choupo-Moting, een aanvaller die einde contract was bij Stoke en al onder Tuchel werkte bij Mainz, komen op de laatste dag van de transferperiode nog naar het Parc des Princes. Met de handtekening van de Kameroener wordt wat gelachen, niet eens onterecht. De oud-speler van Schalke heeft er een moeilijk seizoen op zitten in de Premier League: 30 wedstrijden, 5 goals en een degradatie. Dream bigger!

Thomas Tuchel tracht jonge spelers bij PSG te houden door hen een basisplaats te gunnen in de ‘oefenwedstrijden’ van de Ligue 1.

Tweede bedrijf: van Fly Emirates naar Air Jordan

PSG herhaalt zo vaak mogelijk dat het geen gewone voetbalclub is. Op 13 september stelt de club, die in 1970 werd gesticht, nieuwe shirts voor in samenwerking met Air Jordan. Een wit en een zwart voor de Europese wedstrijden, niet echt naar de zin van de Parijse voetballers, maar wel een wereldprimeur. Het merk van de legendarische Michael Jordan is het eerste basketbalmerk dat een voetbalploeg sponsort. Een ‘historische’ samenwerking volgens Nasser Al-Khelaïfi, de grote baas van PSG. Maar het Collectif Ultras Paris reageert met een spandoek waar duidelijk werd over nagedacht: ‘Is dat een voetbal- of een basketbalshirt?’ Het wordt ontrold bij de komst van Stade Reims op 26 september (4-1) in aanwezigheid van de enige echte MJ, die voor de gelegenheid een shirt met nummer 23 krijgt. Uiteraard kunnen supporters die minder gehecht zijn aan de identiteit en het DNA van Paris Saint-Germain terecht in de officiële fanshops om verkooprecords te vestigen. Alles gaat goed.

Derde bedrijf: financiële doping en etnische rekrutering

2 november had een feestelijke dag moeten zijn. Door Lille thuis met 2-1 te verslaan breekt PSG nog maar eens een record, met name een 57 jaar oud record van Tottenham, door het seizoen te beginnen met twaalf opeenvolgende zeges. Maar op die datum blijkt uit nieuwe onthullingen van Football Leaks dat PSG zijn inkomsten groter zou voorgesteld hebben door fictieve contracten, en dat gedekt door de UEFA in de personen van de onvermijdelijke Michel Platini en Gianni Infantino. Regelrechte ‘financiële doping’ volgens Mediapart, dat de bewust overdreven publiciteitscontracten onthult waarmee de Financial Fair Play zou ‘gerespecteerd’ zijn. Die informatie werd tegengesproken door het clubbestuur van PSG, dat al snel onder vuur kwam te liggen door andere onthullingen van Football Leaks. Spelers kregen een ‘ethische premie’ om de fans te gaan groeten en de club werkte bij de rekrutering met etnische gegevens van jonge spelers, die omschreven werden als ‘Frans’, ‘Maghrebijns’ of ‘Antilliaans’ – een praktijk die natuurlijk verboden is in Frankrijk. Dat laatste onderzoek loopt nog, maar voor de financiële doping werd PSG vrijgesproken door procedurefouten.

Vierde bedrijf: de comeback van Man U

De geruchten over matchfixing naar aanleiding van de wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado (6-1) waren nog maar net verstomd of PSG verloor zijn ticket voor de halve finales van de ligabeker (die het vier keer op rij had gewonnen) door op 9 januari ultiem ten onder te gaan tegen Guingamp (1-2). En op 25 januari verloor het zijn Braziliaanse juweel Neymar met een blessure. De Franse trokken verzwakt naar Old Trafford op 12 februari om daar een erg bleek Manchester United partij te geven. Op het gemak werd er met 0-2 gewonnen. De demonstratie deed denken aan de voorbarige uitgelatenheid van twee jaar eerder tegen FC Barcelona, ook in de achtste finales van de Champions League. Maar deze keer zijn alle waarnemers het erover eens: er komt geen remontada bis. Edoch… Door twee goals van een ontketende Romelu Lukaku en een ultieme penaltygoal van Marcus Rashford missen de Parijzenaars nog maar eens hun afspraak met de geschiedenis. Alleen Marquinhos, die avond bij gebrek aan beter op het middenveld geposteerd, vertoont zich in de mixed zone. ‘We kunnen nu beter de kiezen op elkaar houden en niet te veel zeggen.’

Vijfde bedrijf: de vlucht van de jeugd

Na de nederlaag tegen Manchester amuseerde Adrien Rabiot zich met het liken van een filmpje van een plagerige Patrice Evra, die aan het vieren was in de loges van het Parc des Princes. Door dat misplaatste duimpje kwam Rabiot opnieuw onder vuur te liggen, nadat dat half december al eens gebeurd was toen hij weigerde zijn contract te verlengen. Het is tekenend voor de moeilijkheden die PSG kent om de talenten te laten schitteren uit zijn eigen jeugdopleiding en uit de grote Parijse kweekvijver, momenteel vertegenwoordigd door Alphonse Aréola en Presnel Kimpembe. Sinds de Qatarese overname in 2011 is de voetbalbraindrain al groot geweest: Kingsley Coman naar Juventus en nadien Bayern, Moussa Dembélé naar Fulham en momenteel topschutter van Lyon, Jean-Kévin Augustin naar Leipzig, Dan-Axel Zagadou naar Dortmund, Mattéo Guendouzi naar Lorient en nu titularis bij Arsenal… Aan die lijst van onvrijwillige bannelingen mag komende zomer misschien nog Christopher Nkunku toegevoegd worden.

Thomas Tuchel tracht die leegloop tegen te gaan door geregeld jonge Parijzenaars een basisplaats te gunnen, al is dat ook ingegeven door de vele blessures in zijn kern. Tuchel, zowel hospitaal als liefdadigheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content