Axel Hervelle raakt maar niet verlost van een ontsteking aan de knie.

Axel Hervelle raakt maar niet verlost van een ontsteking aan de knie.

Voor de aandachtige basketbalwatchers misschien een verrassend nieuwtje, want Axel Hervelle, schitterde die vorige week niet tegen Barcelona? Klopt. Met zijn ploeg Bilbao won de Belgische international bij de grootmacht uit Catalonië. Meer zelfs, hij greep er maar liefst achttien rebounds. Een clubrecord.

“We troffen Barcelona op het juiste moment”, weet de Waal. “De Catalanen waren zichtbaar nog onder de indruk van hun verrassende Euroliganederlaag tegen Panathinaikos. Ze wilden absoluut die Final Four halen, aangezien ze die dit jaar zelf organiseren. Het doet echter niets af aan onze verdienste.”

Bilbao is natuurlijk Real Madrid niet, de vorige werkgever van Hervelle. Zo komt het dat onze landgenoot dit seizoen nogal onder de radar van persbelangstelling bleef. “Ik werk een discreet seizoen af”, voegt hij eraan toe. “Ik sukkel al sinds augustus met een ontsteking aan de knie, opgelopen tijdens de kwalificatiecampagne met de Belgian Lions. Exact dezelfde blessure als de voetballer Carles Puyol, die daardoor al twee maanden inactief is. Ik probeerde al verschillende behandelingen, maar niets werkte. Sinds een dikke maand gaat het iets beter. Ik ben nu in behandeling in een gespecialiseerd centrum in Vitoria. Bij dezelfde mensen die vorig jaar Rafael Nadal onder handen namen.”

Tijdens de wedstrijden voelt Hervelle geen pijn. “Het is vooral nadien dat die de kop opsteekt”, vervolgt hij. “Daarom volg ik een ander trainingsschema dan mijn ploegmaats. Gelukkig speelden we dit seizoen geen Europese campagne, want met twee wedstrijden per week had ik wellicht het seizoenseinde niet gehaald.”

Met het EK 2011 in het vooruitzicht zal Hervelle, toch een van de steunpilaren van de Belgische nationale ploeg, deze zomer voor het eerst in tien jaar niet naar de Verenigde Staten of Kroatië trekken voor basketbalkampen of zomerstages. Op die manier hoopt hij tegen eind augustus weer volledig fit te raken. “Het komt eropaan die knie eens een lange tijd te laten rusten. Het zal nodig zijn, want Bilbao is niet happig om mij naar het EK te laten vertrekken. Niet dat ze me het expliciet verbieden, maar ze wezen mij er toch al op dat ik voorzichtig moest zijn.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS & DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content