Parallel met de voorronde van de Belgen op weg naar het WK werken de nationale beloften hun EK-eliminaties af. Tegen dezelfde ploegen als de A’s, alleen geeft San Marino in deze reeks forfait en hebben de Jonge Belgen maar drie tegenstanders.

De beloften wonnen vrijdag in Antwerpen voor de vierde keer. De Letten kozen voor de potige aanpak ( Stijn Vlaminck : “Zeg maar bitsig en vuil”), maar dat kon Dufer er niet van weerhouden om nog voor de rust na een dubbelpas met Soetaers te scoren. Na de rust troffen Theunis en invaller Di Gregorio nog raak.

België speelde met : Renard – Theunis, Hayen, Van den Broeck, Vlaminck – Dufer, Van Dessel, Vrancken, Soetaers (87′ Delorge) – Claes (46′ Di Gregorio), Chatelle (77′ Imschoot).

In het najaar volgen nog wedstrijden thuis tegen Schotland en uit bij Kroatië. In de rangschikking leiden de Belgen met twaalf op twaalf, voor Kroatië met zes op negen, Schotland met drie op negen en Letland met nul op twaalf. Eén punt in twee wedstrijden volstaat voor groepswinst. Maar daarmee is deelneming aan het EK nog niet zeker. De nummers één en twee plaatsen zich voor barragewedstrijden tegen de respectieve nummers twee en één uit de andere groepen. Pas als het in heen-en terugwedstrijden voorbij die tegenstander raakt, mag België naar het EK. Ter herinnering : de vorige lichting faalde in die barragewedstrijden tegen Nederland. In Heerenveen werd het nog 2-2, thuis in Moeskroen verloor België. Nadat bekend is welke acht landen zich plaatsen, wordt beslist wie het EK organiseert.

De beloften zijn grotendeels een mengeling van spelers van Beveren, Sint-Truiden en Roda JC. Vlaminck : “Onze sterkte is de organisatie achterin en dan de individuele kwaliteiten van een aantal spelers. We hebben vooral veel snelheid, met Dufer en Soetaers en in de spits Chatelle. Wat ons iedere keer opvalt als we het veld betreden, is ons gebrek aan lengte vergeleken met de tegenstander. We zijn letterlijk een kleine ploeg. Maar toch speelt ons dat op stilstaande fazen niet te veel parten. Er zitten ook geen topnamen in de selectie, maar de groepsgeest compenseert dat. Het klikt echt.”

Enig schaduwpunt in deze voorronde : door de voorlopige schorsing van Gillet (nandrolone), moet Renard onder de lat. Vlaminck : “Spijtig, ook al hebben we alle vertrouwen in Renard. Het is vooral jammer voor Gillet.” (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content