Goed mogelijk dat straks in Frankrijk voor het eerst sinds 1992 een EK zonder teams uit ex-Joegoslavië plaatsvindt. Wat is er aan de hand in de Balkan?

Met de laatste rechte lijn van de EK-kwalificatiecampagne in aantocht, ziet het er niet bijster goed uit voor Bosnië (vierde in groep B), Kroatië (derde in groep H), Servië (laatste in groep I), Montenegro (vierde in groep G), Macedonië (laatste in groep C) en Slovenië (derde in groep E). Met die nuance dat Servië en Macedonië van dit hele lijstje de enigen zijn die mathematisch geen kans meer maken én er nog het vangnet van de barragewedstrijden bestaat.

Het zou van 1992 geleden zijn, toen Joegoslavië door de burgeroorlog forfait diende te geven en Denemarken als vervanger opgetrommeld werd, dat er geen vertegenwoordiger uit (ex-)Joegoslavië actief is op een EK. Nu ja, eigenlijk kon enkel Kroatië als enige de eer van de Balkan hooghouden. Enkel in 2000 waren de Kroaten er niet bij op een EK, maar toen waren Slovenië en het toenmalige Servië & Montenegro wel van de partij.

Kroatië begon sterk aan zijn huidige EK-campagne, maar ontsloeg in september bondscoach Niko Kovac na verlies tegen Noorwegen en een gelijkspel tegen Azerbeidzjan. Bovendien werd het door de UEFA veroordeeld tot twee thuiswedstrijden zonder publiek en één strafpunt na een racismerel in de wedstrijd tegen Italië. In de laatste twee wedstrijden tegen Bulgarije en Malta gaat oude rot Ante Cacic, die Kovac opvolgde, op zoek naar eerherstel. Bondsvoorzitter Davor Suker was echter niet te beroerd het woord crisis in de mond te nemen.

Het zal hoe dan ook weer van de Kroaten moeten komen, want met buur Servië – die andere grootmacht uit de regio – loopt het helemaal spaak: laatste in zijn poule met amper één punt uit zes wedstrijden. Bovendien was daar in oktober vorig jaar de ondertussen beruchte interland tegen Albanië, waarin het tot vechtpartijen onder de spelers kwam. De UEFA smeerde Servië een forfaitnederlaag aan en ook bondscoach Dick Advocaat poetste na amper drie kwalificatie-interlands de plaat.

‘Die wedstrijd tegen Albanië betekende een mentale knak’, zegt de Servische spelersmakelaar Dejan Veljkovic. De malaise waarin het Servische voetbal verkeert, is volgens hemvoor een groot deel toe te schrijven aan het functioneren van de corrupte voetbalfederatie: ‘Gelukkig komt er een broodnodige paleisrevolutie. Zowel de voorzitter (de al meermaals in opspraak geraakte en aangeklaagde Tomislav Karadzic, nvdr) als de CEO wordt deze maand herkozen en dan zal ook een nieuwe bondscoach (nu de onervaren Radovan Curcic, nvdr) aangeduid worden. Daarna zal het sportieve wel volgen, want talent is er genoeg. Het beste bewijs is dat de U20 onlangs wereldkampioen werd in Nieuw-Zeeland en twee jaar geleden kroonde onze U19 zich tot Europees kampioen.’ Een generatie die aangevoerd wordt door in België bekende namen als Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht) en Sergej Milenkovic-Savic (ex-Genk). Nu nog te jong, maar klaar om binnen enkele jaren te schitteren.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content