Komt het nog goed tussen Schalke 04 en Emile Mpenza ? “We zullen hem zo’n zware boete opleggen dat hij zijn Ferrari moet verkopen.”

A

rena auf Schalke, zaterdagmiddag. Het duel tegen München 1860 is ausverkauft, de zwarte markt tiert welig. In de basis bij de bezoekers Didier Dheedene, die als linksachter onder het oog van assistent-bondscoach Vince Briganti een goede partij speelt. Bij de thuisploeg twee Belgen aan de aftrap : Sven Vermant, links op het middenveld, en Nico Van Kerckhoven, net erachter. Het is onder druk van Van Kerckhoven dat de bezoekende doelman in de dertiende minuut een kopbal van Ebbe Sand met de voet knullig achter de eigen doellijn werkt. Het zal de enige treffer zijn in een matige partij.

Twee Belgische internationals ontbreken. Marc Wilmots zit in de tribune met een pijnlijke knie na de Champions Leaguepartij in Mallorca. Zonder veel erg : vandaag (woensdag) in Athene is Wilmots opnieuw inzetbaar en de dubbele confrontatie met Tsjechië komt – voorlopig – niet in het gedrang. Erger gesteld is het met Emile Mpenza, die nergens in het stadion te bekennen is. Schalkemanager Rudi Assauer is ziedend achteraf : “Ik had met Emile donderdag een gesprek van anderhalf uur. Daarin spraken we af dat hij me zaterdag voor twaalf uur zou bellen met de mededeling of hij zich zou laten opereren of niet. Emile heeft niks van zich laten horen. ( Trek aan zijn sigaar) Niet gebeld, niet aanwezig. ( Nog een trek) Dit maakt de situatie er voor hem nog moeilijker op.”

Op de vraag of hij zelf niet de telefoon had genomen, komt er rook uit zijn beide oren : “Neen, ik heb niet gebeld. Ik ga niet als een hondje achter mijn spelers lopen. We zijn hier niet in een Kindergarten. Bitte !” En dat Mpenza Wilmots gebruikte als tussenpersoon om de club te melden dat hij gisteren (dinsdag) onder het mes zou gaan, zit de manager ook hoog. “Is Wilmots de pr-man van Mpenza misschien ? Neen, voor mij is dat hetzelfde als niks van hem horen. ( Lange trek.)”

K

omt het ooit nog goed tussen Schalke en zijn spits ? “Dat kan ik nu niet zeggen”, antwoordt Rudi Assauer. “Zijn gedrag is laakbaar. ( Schamper) Misschien gaat hij beter opnieuw voor Moeskroen voetballen, dan kan hij doen wat hij wil. Over is het nooit, maar ik begrijp die jongen niet. Twee dagen geleden reageert hij heel slim en dan laat hij niks meer van zich horen.” Wil Schalke hem nu verkopen ? “Daar gaat het niet om. Zijn situatie wordt slechter nu. Veel slechter. Op dit soort gedrag staan straffen in het contract : we gaan aan zijn geld zitten en ik weet dat hem dat veel pijn doet. Misschien dat hij dan zelfs zijn Ferrari moet verkopen.” En als er een club komt die hem wil ? “Als het gaat om een serieus bod… De essentie is dat Schalke Emile wil houden. Dat hebben we hem donderdag duidelijk gemaakt. Daarom snap ik deze reactie niet. De trainer en ik, we hebben hem de hand gereikt. We wilden het incident vergeten.”

Het begon allemaal zes dagen eerder, met het vertrek naar Mallorca. Maandag liet Mpenza plots weten dat hij niet fit was en dus niet kon spelen. Daarop schorste de club hem, tot verbazing van Mpenza, die zich voor het gesprek donderdag liet bijstaan door kinesist Lieven Maesschalk en zijn vriendin Nathalie Kratzborn. Assauer : “Zijn blessure betwisten we niet, maar het is geen blessure waarmee hij niet kan spelen. Dat is de essentie. Hij vindt dat hij onder het mes moet, wij zeggen dat hij met aangepaste oefeningen een operatie kan vermijden en blijven spelen. Er zit iets verkeerd in die kop van Emile. ( Schamper) Misschien heeft hij zó’n operatie wel nodig.”

Irritaties genoeg rond Mpenza in Schalke. Rudi Assauer : “Om de drie maanden komt hij met een nieuwe zakenpartner aanzetten. Een week geleden heb ik de nieuwste ontvangen.” Dat blijkt advocaat Laurent Denis te zijn, die vroeger voor Luc Misson werkte. Denies werd uitgestuurd door Luciano D’Onofrio, achter de schermen nog steeds de grote toeverlaat van Mpenza. Het was D’Onofrio die de speler een paar maanden geleden verbood om naar Newcastle te gaan, toen die club hem het hof maakte. Het was ook D’Onofrio die vorige week orde op zaken stelde en Mpenza duidelijk maakte dat hij zich met bekwame mensen moest omringen.

Een andere irritatie : Emile bestelt zich om de haverklap een nieuwe wagen, om vervolgens de aankoop af te zeggen, als een nukkig kind dat telkens weer nieuw speelgoed wil. Aan de club om de plooien dan elke keer weer glad te strijken. Assauer : “Daar ga ik liever niet op in.” Elders hoor je dan weer dat dergelijke verhalen lichtjes overdreven worden. Ook de zoektocht naar een huis – zo wist Bild vorige week – verliep moeizaam. Al sinds januari 2000 is het bekend dat Emile Mpenza liever in Luik woont dan in Gelsenkirchen. Ooit raakte hij op de terugweg betrokken in een ongeval, waarna de club hem een chauffeur ter beschikking stelde. Elk verzoek om korterbij te komen wonen, wordt door Mpenza afgewezen. Marc Wilmots : “Hij heeft nu een appartement, op twee minuten vanwaar ik woon.”

O

ok aan de beroepsernst van Emile Mpenza schort er wat. Soms traint Schalke op zondagochtend, soms staat er alleen verzorging op de agenda. Dan meldt de spits zich niet, om op maandag tot ergernis van heel de staf te melden dat hij geblesseerd is. Bovendien houdt hij zich niet aan de afspraken die gemaakt werden om het onevenwicht tussen de voorste en achterste bilspieren weg te werken. Scherp gesteld : Emile doet niks om zijn blessure uit de wereld te helpen, hoor je binnen de club, waar volgens de verslaggever van Bild het gros van de spelers achter de schorsing stonden.

Marc Wilmots pleitte zaterdag voor begrip. Over de stilte van Emile : “Hij is zo, wij gaan hem niet veranderen.” Over zijn auto’s en vrouwen : “Daarmee moet ik lachen. Mooie auto, mooie vrouw, wie wil dat niet ? Emile doet zijn job, heeft ook dit seizoen ondanks die chronische blessure bijna alle wedstrijden gespeeld, waarom dan problemen zoeken ? Hij zegt dat hij pijn heeft in de pees achter de knie en ik geloof hem. Je moet die pees zien, ze is dubbel zo groot als in zijn linkerbeen. De manager refereert altijd aan een ontsteking in de lies. Dat kan inderdaad na een medische behandeling in een paar dagen verdwijnen. Maar Emile heeft twéé blessures en die tweede is veel erger. Mallorca was een belangrijke wedstrijd, Emile wilde niet spelen, de manager wilde dat wél. De club vond hem weinig professioneel, maar toch begrijp ik de woede niet. Een speler vraagt niet zomaar om een operatie.”

Voor Wilmots staat de gezondheid van de speler voorop. “En daar kunnen dokter De Clerck en Lieven Maesschalk het best over oordelen. Ik heb Emile aangeraden alle mogelijke tests te doen en dan naar een oplossing te zoeken om definitief van de problemen verlost te raken. Dit duurt al drie, vier jaar en dat is niet normaal. Al de rest is zever. Vorig jaar keerde hij ook veel naar Luik terug, maar toen waren de resultaten goed en werd er niks van gezegd. Stel dat Emile doorgaat en zijn pees scheurt volledig af. Hebben we het dan nog over een operatie aan het hóófd ? Dan is hij een jaar out. En de manager… Assauer is iemand die heel veel voor Emile deed, maar naar zijn gevoel te weinig terugkrijgt. Dan reageert hij als een teleurgestelde vader : hard. Nu is het aan Emile. Een goeie reactie is dat hij na de operatie zes, zeven weken keihard revalideert.”

En de slechte reactie ? Wilmots : “Vandaag niet naar het stadion komen. Niet bellen. Geen Duits leren. En niet honderd procent leven voor Schalke.”

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content