De loting voor de groepsindeling van het EK 2004 werd een emotieloze bedoening. Geen België-Holland, geen Engeland-Duitsland of Turkije-Griekeland en de Ierse Republiek werd een confrontatie met Noord-Ierland gespaard. Het enige dat van de bijeenkomst in het schitterende Europarque in Santa Maria da Feira in de buurt van Porto onthouden mag worden, is dat Portugal er heel wat geld tegenaangooide om grote buur en rivaal Spanje voor Euro 2004 de loef af te steken. Met een tiental nieuwe stadions kreeg Portugal van zijn regering een prachtige nieuwe stadioninfrastructuur in de schoot geworpen.

Dat in groep 2 Morton Olsen (Denemarken) en zijn collega uit de Deense glorieperiode Alan Simonsen (Luxemburg) elkaar als coach gaan ontmoeten en dat Berti Vogts het met Schotland tegen zijn ex-Duitse ploeg moet opnemen, bracht hier en daar een glimlachje op de lippen. Maar verder veel meer zure gezichten. Ook bij de Belgen waarbij Stephane Verhulst van de gelijknamige firma die de tv-rechten van de KBVB heeft verworven, droomde van een groep met Nederland of Engeland. Hij kreeg als alternatief een pak wedstrijden tegen de arme gewezen Oostbloknaties Kroatië, Bulgarije en Estland, met daarbovenop het nietige Andorra. Neen, grof televisiegeld is er voor niemand in de eerste fase van het EK 2004 te verdienen.

Het interessantste feit vorige week in Porto was uiteindelijk de beslissing van het Uitvoerend Comité van de Uefa om tot in 2006 met TEAM AG als partner bij de Champions League te blijven verder werken. Dat IMG de duimen zou moeten leggen, was door vice-voorzitter Eric Drossart, de vertrouwensman van grote baas Mark McCormack, al voorspeld toen de Uefa een maand geleden de toekenning van het contract tot in Porto uitstelde.

Toch kwam er nog even beroering met een artikel in de Duitse kwaliteitskrant Die Welt daags voor de bijeenkomst. Die Welt schreef dat TEAM voor 80 procent eigendom is van de Duitse porno-tv-koning Klaus Helbet en diens internetbedrijf. Zouden de 16 leden van het Uefabestuur zich daarmee kunnen verzoenen ? Te meer daar IMG bereid was meer dan 700 miljoen Euro neer te tellen om de Champions League van TEAM over te nemen. Duidelijk meer dan wat het duo HempelLenz aan de Uefa betaalt.

De beslissing had vooral practische redenen. De mensen die dagelijks actief zijn met de organisatie van de wedstrijden, alsook de clubs die ooit uitkwamen in de Champions League, weten de waarde van TEAM maar al te goed in te schatten. Eric Drossart heeft zich daarbij dus neergelegd. De ochtend van de loting gaf Gerd Aigner, de directeur-generaal van de Uefa, hem spontaan toe dat het bod van IMG minstens even interessant was als dat van TEAM. Aigner stelde Drossart voor andere mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken. Daarbij zou Euro 2004 kunnen behoren, ook al heeft de Uefa een eigen marketingcel. Hoe dan ook, Aigner en Drossart ontmoeten elkaar nog voor Pasen opnieuw.

IMG, dat dringend nood heeft aan een duurbare activiteit binnen het voetbal – omdat het met zijn paradepaardjes tennis en golf steeds verder achteruitboert – heeft ook zicht op een grote Pan-Amerikaanse clubvoetbalcompetitie. Julio Grondona, voorzitter van de Argentijnse voetbalbond en vice-voorzitter van de Fifa, ziet het met de Copa Libertadores niet echt meer zitten. Een Panamerican Champions League zou niet alleen het Zuidamerikanse voetbal maar ook Soccer USA wat kunnen opkrikken.

door Mick Michels

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content