En nu (eindelijk) vertrokken?

© BELGAIMAGE

We vreesden eerlijk gezegd voor het ergste. Daarvoor waren het aantal non-matchen te hoog. Zoals op Moeskroen, bij Zulte Waregem, tegen Antwerp, op verplaatsing naar Club Brugge. Deze wanprestaties zijn moeilijk te begrijpen, want het contrast met de thuisduels tegen Club en Genk was te groot. Toen walste het team van Michel Preud’homme over de tegenstander.

Ondertussen hebben we de indruk dat de machine eindelijk gelanceerd is. Het lijkt er sterk op dat er meerdere maanden nodig waren om de tactische richtlijnen van het duo Preud’homme- Emilio Ferrera te vatten. Bij hun aantreden hadden ze nochtans meer dan eens gewaarschuwd dat het proces tijd zou vragen.

Standard beschikt over een van de beste verdedigingen op het hoogste niveau. Ochoa staat er, we zagen de ervaren doelman nog nooit zo goed presteren als tijdens deze periode voor de winterstop. De 33-jarige Mexicaan profiteert momenteel ook maximaal van het stevige verdedigingsduo voor hem. Een beest naast een talent met een iets rankere lichaamsbouw, een rots en een artiest met frivole voeten. Luyindama en Vanheusden, die al het positieve bevestigde wat al jaren over deze jeugdinternational – gehuurd van Inter – wordt gezegd. De 19-jarige Limburger kreeg met zijn goede prestaties centraal zelfs de voorkeur op Laifis. Geen erg, want de coaches posteerden de Cyprioot als linksback. En Fai greep zijn kans op de andere flank. De twee clubspelers Pocognoli en Goreux verdwenen zo uit beeld.

Paul-José Mpoku
Paul-José Mpoku© BELGAIMAGE

Ook voor de defensie werd een complementair koppel gevonden met Marin en Cimirot. Het maakt dat Agbo zich moet tevreden stellen met een plaatsje in de schaduw. Op de flanken is Standard als club het meest verwend van alle eersteklassers, met revelatie Djenepo, Carcela – die zijn goede niveau van eind vorig seizoen niet kon volhouden – de naar België teruggekeerde Lestienne en de onvoorspelbare Mpoku. Na zijn fysieke problemen toonde die zich als aanvoerder sinds midden november heel bepalend. Zelfs Bastien kan op de flanken depanneren.

En nu (eindelijk) vertrokken?

De luxe is zo groot dat Carcela vaak centraal in de rug van een targetman geposteerd wordt. Meestal werd dat Emond, omdat na zijn Chinese passage voorlopig nog geen echte concurrent is. En omdat Oulare te vaak in de ziekenboeg zat. Standard haalde nog niet het niveau van Genk, maar moet zeker niet onderdoen voor Anderlecht, Antwerp en zelfs Club Brugge.

Meest waardevolle speler : Paul-José Mpoku

Zijn criticasters blijven zeggen dat hij, afgezien van een mooie vrijschop af en toe, weinig bijbrengt. Spektakel verzekerd met hem, dat wel, ook al is hij niet beslissend. Wanneer hij de bal krijgt, kan je nooit met zekerheid zeggen wat hij ermee gaat doen. Paul-José Mpoku heeft door fysieke kwaaltjes een aantal competitiematchen gemist, maar desondanks is hij de meest beslissende Standardspeler met 6 goals en 3 assists. Sinds half november scoorde hij vier keer. Daarmee had hij een belangrijk aandeel in de sterke eindspurt van de Rouches in 2018.

En nu (eindelijk) vertrokken?
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content