Met de Omloop het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne wordt dit weekend het wielerseizoen echt op gang geschoten. Zes Belgische ploegleiders blikken vooruit.

Walter Planckaert (Lotto-Adecco-ABX)

1. We gaan voluit voor winst in een wereldbekerwedstrijd en ik hoop met het team op een plaats in de toptien van de UCI-ranglijst. In die optiek werd ook Van Petegem aangeworven. Tchmil stopt eind mei en dan moet je naar een vervanger uitkijken. Van Petegem was de voorbije jaren altijd op de afspraak in de voorjaarsklassiekers. Verbrugghe, Aerts en Baguet moeten zeker het Waalse luik aankunnen. Op ieder terrein kunnen we een winnaarstype naar voor schuiven.

2. Mapei slabakte wat vorig seizoen, maar is nu weer een vlot draaiend geheel. Ze hervonden de rust van de goede dagen en kunnen verrassen met Steels, Tafi en Nardello. Met een individualist als Bartoli was het niet mogelijk om een blok te vormen. Zijn vertrek vormde een opluchting.

3.Ullrich is en blijft een kandidaat-winnaar, maar je moet een strikt schema kunnen volgen. Hij begint het seizoen constant met een overgewicht van tien tot twaalf kilo. Dan ben je verkeerd bezig. Maar ja, als het in zijn kopke zit, kan je hem alleen maar laten doen.

4. Als het voor Frank ook nu weer tegenvalt, moet hij gewoon het wielrennen vergeten. Hij is een van de grootste talenten die België ooit voortbracht. Hij is ook een goudhaantje voor de publiciteit. Als hij een wind laat, staat het al in de krant. Het moment is voor hem aangebroken om volwassen te reageren en te beseffen waarmee hij bezig is.

5. Onderschat Museeuw niet. Hij is helemaal niet opgebrand, zijn fierheid zal dit seizoen zeker vooropstaan. Van Impe, Gardeyn en Hulsmans zijn jonge talenten, maar pas binnen drie tot vier jaar verwacht ik daarvan de eerste resultaten. Op een groot ronderenner zullen we wel nog lang moeten wachten, vrees ik.

Marc Sergeant (Domo Farm Frites)

1. Vorig seizoen mikten we op één zege in een topklassieker. Na Parijs-Roubaix wonnen we er met Parijs-Tours nog een tweede. Als we een dergelijk succes kunnen herhalen, zouden we heel blij zijn. Tijdens het openingsweekend moeten we het stellen zonder twee belangrijke speerpunten, Vainsteins en Van Bon. Ik hoop dat we hen kunnen recupereren voor de eerste wereldbekerwedstrijden. Daarnaast schat ik Johan Museeuw sterker in dan vorig seizoen en met Virenque mikken we op een opvallende Tour.

2.Michele Bartoli is traditioneel heel vroeg in vorm, maar ik hoop natuurlijk dat Frank Vandenbroucke dé revelatie wordt.

3. Ullrich deed er goed aan meteen mee in de slag te zitten. Dat hij zich onlangs blesseerde, zou natuurlijk wel roet in het eten kunnen gooien. Maar ik denk dat hij er deze keer een punt van zal maken om er ruim op tijd te staan en niet meer pas halverwege de Tour in topvorm te geraken. Op die manier kan hij het Armstrong lastiger maken, en de Tour mooier voor iedereen.

4. Als hij dit jaar hard aan zijn weg terug blijft werken, maar nog geen topkoers kan winnen, is dat nog geen ramp. Hij is nog altijd maar zeventwintig en kan dus nog altijd een mooie carrière uitbouwen. Ik geloof er voor honderd procent in dat hij weer kan schitteren. Of hij daar dit seizoen al in slaagt, weet ik niet, maar in Qatar liet hij toch een goeie indruk. Mallorca viel wat tegen, maar over zijn prestatie in de Ronde van de Middellandse Zee was iedereen, inclusief Frank zelf, heel tevreden.

5. Op dat niveau staan ze niet meteen aan te schuiven. De man die het dichts kan aansluiten, kan Vandenbroucke zijn. Binnen afzienbare tijd verwacht ik Hulsmans en naar ik hoop ook Jurgen Van Goolen. Maar daarvoor moeten we nog wat geduld uitoefenen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content