Zo, zo, dat hebben we ook weer gehad. Begraven zijn het zogenaamde pro-ject en de pogingen van de G5 om de profliga nieuw leven in te blazen door er een nieuwe voorzitter te plaatsen. De Vijf hadden vrijdag ’s ochtends apart vergaderd, maar kwamen tot de conclusie dat het geen zin meer had. En dus lazen ze ’s middags bij de opening van de algemene vergadering een kort communiqué voor, inderhaast neergekrabbeld. Daarin de mededeling dat ze geen pogingen meer zouden ondernemen om de top van de liga te herstructureren, dat het pro-ject ophield pro-ject te zijn en dat de G5 gewoon lid van de liga bleef.

De K13, de overige dertien clubs, wilde dat de G5 zich garant stelde dat er voor elk van hen 150.000 euro in zat met Michel Verschueren aan het hoofd van de liga. Dat wilde de G5 niet. Verschueren verbeet zijn teleurstelling, maar wilde toch duidelijk stellen dat hij “voor geen geld te koop” is : “Niet voor 100.000 euro en ook niet voor 150.000.” Ook Alain Courtois, de tegenkandidaat van de K13, was geen optie, zodat het niet tot een stemming kwam. Iemand vatte het als volgt samen : “We dronken nog een glas, deden een plas en alles bleef, ja hoor, zoals het was.” De K13 lanceerde daarna zelf het voorstel dat ze terugkeren op hun beslissing om een eventuele economische daler de plaats van een sportieve daler te laten innemen.

Zonder twijfel worden de wapens straks weer bovengehaald, wanneer het tv-contract, dat afloopt op 30 juni 2005, opnieuw moet worden onderhandeld. Grote onenigheid mag worden verwacht over de verdeelsleutel. Louis Croonen van de commissie tv bracht verslag uit van zijn werkzaamheden. Hij is, na een bezoek aan de Europese instellingen om uit te vissen wat mag en wat niet, bezig met een rondgang langs de diverse tv-zenders. De profliga wil graag de mogelijkheid open houden om een eigen tv-kanaal op te starten. Kandidaten zijn welkom.

Valt er van de plannen van het pro-ject nog wat te recupereren ? Nauwelijks. Ten eerste, omdat ze vrij vaag bleven. En ten tweede, omdat ze ook ingrijpen in de organisatie van het kampioenschap in tweede en derde klasse, en met die partijen is er nog niet onderhandeld. Dat één daler vervangen blijft worden door de kampioen uit tweede klasse, dat is zeker. Maar over de tweede daler wil men praten. Nu is het zo dat ook de voorlaatste in eerste klasse automatisch degradeert, maar men wil onderzoeken of die ploeg niet kan worden ingeschakeld in de eindronde (een soort play-offs) die de tweede stijger uit tweede klasse aanduidt.

Nieuw : de tweede daler zou ook het slechtste team over de laatste drie of vijf jaar kunnen zijn. Maar wat dan met ploegen die nog niet zo lang in eerste spelen ? Ook nieuw : play-offs met ploegen uit de tóp van de rangschikking. Alleen zijn Anderlecht en Club Brugge het niet eens over de manier waarop de punten van de reguliere competitie bij de start van die play-offs moeten worden verrekend. Blijven ze behouden, vertrekt iedereen weer van nul of worden de punten gehalveerd ? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

door Peter T’Kint

Grote onenigheid mag nog worden verwacht over de verdeelsleutel van het nieuwe tv-contract.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content