Terwijl Tony Watt (20) wegens onaanvaardbare uitspraken in Gazet van Antwerpen over de manier waarop Stanley Menzo met hem omgaat naar de B-kern is verwezen, staan andere Belgische clubs in de rij om volgend seizoen op zijn diensten een beroep te kunnen doen. Dat is opmerkelijk, omdat er volgens de Liersecoach met de jonge Schot geen land te bezeilen is. Maar er is natuurlijk zijn onmiskenbare voetbaltalent. Afgemeten aan het aantal doelpunten (8) in verhouding tot zijn speelminuten (955) is de leenspeler van de Schotse kampioen Celtic Glasgow zelfs de efficiëntste spits van de eerste klasse. Bovendien noemde Carl Hoefkens hem al een absolute topper en vergeleek Hernán Losada hem al met Michy Batshuayi. Als reclame kan dat tellen. Maar neem je er zijn mentaliteit dan hoe dan ook bij?

“Ik ken die jongen zijn karakter niet”, zegt Francky Dury, coach van Zulte Waregem, “en ik heb die verhalen ook niet gevolgd.” Hij is vooral zeer verwonderd dat de interesse van Zulte Waregem voor Watt is uitgelekt. “Meer dan een telefoon naar zijn manager om de modaliteiten van zijn contract te kennen, is er niet gebeurd.” Watt staat op een lijst met enkele spitsen die misschien interessant kunnen zijn voor Zulte Waregem, zegt Dury. Dat is omdat Watt volgens de trainer van Zulte Waregem beantwoordt aan het profiel van de spits die ze misschien nodig hebben: 1) een spits die ze kennen en al een aantal keren zagen spelen; 2) iemand die zelf de Belgische competitie al kent en dus niet veel tijd nodig zal hebben om zich aan te passen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de spelers die gehuurd worden van Málaga); 3) een aanvaller met scorend vermogen die een bal kan bijhouden; en 4) één die eventueel betaalbaar kan zijn voor Zulte Waregem, misschien via een uitleenbeurt.

Ook KV Oostende probeert Tony Watt binnen te halen. “Zijn reputatie schrikt mij niet af”, zegt KVO-coach Fred Vanderbiest. “Ik weet niet of het allemaal klopt wat er over hem naar buiten gebracht werd en ik ken ook de precieze omstandigheden niet waarin het is gebeurd. Wel kan ik mij inleven in het gevoel en de mentaliteit van iemand van twintig die voor het eerst zijn thuis in Schotland verlaat om alleen in België te komen voetballen. Dan moet je er als club staan om hem op te vangen en wegwijs te maken. Ik hoop dat hij naar ons komt. Maar we weten dat ook Zulte Waregem achter hem aan zit en zo zullen er ongetwijfeld nog wel clubs zijn. Want hij heeft zo veel kwaliteiten. Scorend vermogen, balvastheid, snelheid met en zonder bal, diepgang. Ik denk dat zijn mentaliteit wel past bij die van een havenstad als Oostende én bij onze rechttoe-rechtaanaanpak op en naast het veld. Maar het zal vooral over cijfers gaan, denk ik; en over de bereidwilligheid van Celtic, waar hij nog tot 2016 onder contract ligt.”

De kans dat Tony Watt volgend seizoen nog bij Lierse zit, lijkt bijzonder klein. Zelf gaf hij al aan dat hij daar onder Stanley Menzo geen toekomst meer ziet. In zijn situatie daar is momenteel geen evolutie. Navraag bij de club leert dat hij tot nader order nog steeds in de B-kern zit, en bovendien geblesseerd is. En dat er over het dossier Tony Watt momenteel niet gecommuniceerd wordt.

DOOR JONAS CRETEUR & CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content