De roemloze aftocht van de Engelse nationale ploeg op het voorbije WK heeft het debat rond hervormingen van het nationale voetbal over de plas nog versterkt. Intempore non suspecto, een maand voor het WK, kwam een commissie rond de voorzitter van de FA, Greg Dyke, met een plan aandraven. Leden van die commissie waren onder meer ex-bondscoach Glenn Hoddle, ex-TD Howard Wilkinson en de ex-internationals Rio Ferdinand en Danny Mills. Vier assen werden toen naar voren geschoven. Vorige week verfijnde Dyke eentje ervan. Dat alles moet Engeland weer doen dromen. Niet van goeie prestaties over vier jaar, maar over acht. Het doel is wereldkampioen kunnen worden in 2022.

Ter herinnering de voorstellen die werden aangekondigd in mei. Allereerst een ‘Belgisch’ idee, in Nederland en Spanje al in de praktijk gebracht: het aantreden van de B-ploegen van de toppers in de competitie op een lager niveau. De FA wil ze inschakelen in een strijd met de beste amateurploegen uit de Conference League, de betere amateurs. In een eerste fase mikt men op tien ploegen uit de Premier League, die men wil samenbrengen in een nieuwe League Three. De B-teams kunnen daarin dalen en stijgen tot maximaal League One. Ze kunnen niet naar tweede klasse, het Championship. Ze moeten ook altijd één afdeling lager spelen dan het A-team van dezelfde ploeg.

Een grote eis is het Britser worden van die B-teams. Maar liefst 20 van de 25 spelers op het scheidsrechtersblad moeten home grown zijn en 19 van de 25 jonger dan 21. Dat alles om de eigen jeugd meer speelkansen te geven. Onderzoek wees uit dat in het seizoen 2012/13 slechts 32 procent van de spelers in de Premier League door de Engelse bondscoach selecteerbaar waren. Twintig jaar geleden was dat nog 69 procent.

De doorstroming van jongeren moet worden vergemakkelijkt. Door ze bij de B-ploegen onder te brengen, maar ook door een limiet op te leggen wat betreft het aantal buitenlanders. Over een periode van nu tot 2021 moet het aantal niet home grown spelers in de kernen worden teruggebracht van maximaal 17 naar maximaal 12.

Een vierde werkpunt betreft een beperking van het aantal niet-Europese buitenlanders. Onderzoek van de huidige campagne in de Premier League wees uit dat 90 spelers van buiten de Europese Unie kwamen tegenover 297 Europeanen.

In mei stelde Dyke voor dat er niet meer dan twee per club zouden worden toegelaten. Lager dan de Premier League worden ze zelfs helemaal verboden. Vorige week stelde hij dat voorstel bij. De absolute top, genre Radamel Falcao of Angel Di María blijft welkom; transfers van boven de 12 miljoen euro krijgen direct een werkvergunning. Daaronder worden de eisen streng. Clubs buiten de Premier League krijgen geen vergunningen meer voor internationals (alleen zij komen in aanmerking) die met hun land niet in de top vijftig van de FIFA-ranking staan (nu is dat tot plaats 70). Dat betekent dat een talent uit pakweg Zuid-Afrika of Paraguay het mag vergeten. Ze kunnen ook niet meer worden uitgeleend. Al die maatregelen zouden volgend seizoen moeten ingaan. ?

DOOR PETER T’KINT

De Premier League wil het aantal niet-Europese buitenlanders beperken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content