Engels voetbal geplaagd door racisme

© AFP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na alweer een aantal racistische voorvallen in de Premier League willen Twitter en Facebook de strijd tegen racisme opschroeven.

Als we alle racistische incidenten van het afgelopen seizoen in Engeland hier zouden opsommen, komen we papier tekort. Volgens Kick It Out, een Britse organisatie die racisme en discriminatie wil tackelen, werden er afgelopen seizoen 274 racistische incidenten gerapporteerd in het Engelse voetbal, van de laagste afdeling tot de Premier League. Dat is een stijging met 43 procent ten opzichte van het seizoen ervoor (192).

Ook het totale aantal discriminerende voorvallen – waaronder ook antisemitisme, islamofobie en homofobie vallen – ging met 12 procent omhoog: van 520 naar 581. Van al die meldingen van discriminatie waren er 159 afkomstig van sociale media. Ook daar voert racisme de boventoon met 62 procent.

3x in een week

Dat ondervond ook Paul Pogba toen hij vorige week maandag een penalty miste tegen Wolverhampton Wanderers waardoor Manchester United op een 1-1-gelijkspel bleef steken. Op Twitter kreeg de Franse middenvelder meteen een aantal racistische tweets over zich heen. Hij was op één week tijd al de derde speler uit de hoogste Engelse klasses die geviseerd werd, nadat eerder ook Tammy Abraham (Chelsea) en Yakou Méïté (Reading) slachtoffer werden van racisme op Twitter. Telkens volgden scherpe veroordelingen door de clubs in kwestie. Ook een aantal spelers, zoals Harry Maguire en Marcus Rashford, verdedigden op sociale media hun ploegmaats en haalden uit naar de racisten. Manchester United gaat ook proberen de daders te identificeren, maar dat is soms moeilijk. Zo werden de racistische tweets die gericht waren tegen Méïté verzonden door een zekere ‘saw-pyay-htoo’, een Twitteraccount die geregistreerd stond in Singapore en die ondertussen gedeletet werd.

Tammy Abraham kreeg racistische bagger over zich heen na een penaltymisser.
Tammy Abraham kreeg racistische bagger over zich heen na een penaltymisser.© getty

Méïté reageerde namelijk door de tweets op zijn Instagramaccount te ‘delen’ met zijn 35.000 volgers. ‘Ik was heel kwaad dus ik wou de mensen laten zien wat wij spelers soms moeten ondergaan’, zei hij daarover. ‘Mensen denken dat ze alles kunnen zeggen wat ze willen, ook al is het racistisch. Maar natuurlijk zouden ze dat nooit recht in mijn gezicht zeggen. Ze verbergen zich achter Instagram of Facebook en daarom heb ik het ook gepost.’

Sterk signaal sturen

Ondertussen wil Twitter iets ondernemen. Vertegenwoordigers van de sociaalnetwerksite komen eerstdaags samen met onder meer Kick It Out en Manchester United om te bekijken wat er concreet gedaan kan worden. ‘Racistisch gedrag heeft geen plaats op ons platform en we veroordelen het dan ook ten strengste’, liet Twitter intussen al in een statement weten. Ook Facebook (dat de eigenaar is van Instagram) liet al weten dat het ‘zwaar gaat investeren in de ontwikkeling van tools en technologieën om pesterijen en intimidatie te voorkomen’.

Mooi, maar Phil Neville, ex-speler van Man United en nu bondscoach van de Engelse voetbalvrouwen, wil iets anders proberen: ‘Ik vraag me af wat er gebeurt als de voetbalgemeenschap een echt sterk signaal verstuurt, en zich verwijdert van sociale media. Voor zes maanden, bijvoorbeeld, en dan kijken wat voor een effect dat sorteert op zulke bedrijven.’ Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content