Engelse Championship wordt race tussen Leeds en West Brom

© GETTY

Aan suspense geen gebrek dit seizoen in de Engelse tweede klasse. Twee clubs springen er echter wel bovenuit.

Wanneer West Bromwich Albion en Leeds United hun onderlinge strijd met dezelfde intensiteit voortzetten, volgt er een superspannende ontknoping in de Championship. Afgelopen weekend zaten ze al aan de 20e van in totaal 46 speeldagen. De managers Slaven Bilic (WBA) en de excentrieke Argentijn Marcelo Bielsa (Leeds) slaagden er als enigen in om met hun team een reeks van vijf zeges te realiseren. De twee ploegen hebben daarmee een gat geslagen met het Fulham van Denis Odoi, waar Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht) zijn opportunisme niet verloor. De 25-jarige Serviër voerde na 19 speeldagen het topschuttersklassement aan met 15 treffers, voor Jarrod Bowen (22, Hull City) en Ollie Watkins (23, Brentford) met elk 12 goals.

‘Het wordt een race tussen twee paarden’, oordeelt ex-Schots international en radio pundit Alan Brazil. In die mening werd hij bijgetreden door voormalig rechtsback Danny Mills, gezien zijn verleden bij Leeds United. ‘Ik beweerde altijd, dat wie voor hen eindigt, automatisch zou stijgen. Dus eindigen ze zeker bij de eerste twee. Puur defensief zijn ze absoluut briljant. Enkel aanvallend moeten ze nog klinischer worden. Momenteel kan je geen tickets meer kopen op Elland Road, het is telkens uitverkocht. Bij promotie willen ze zelfs uitbreiden naar 50.000 plaatsen.’

Na 192 duels werd in de Championship 502 keer gescoord, wat neerkomt op van 2,61 goals per wedstrijd. Brentford tegen Luton Town was met 7-0 de meest spectaculaire partij. Tot nog toe werd er gespeeld voor gemiddeld 18.550 toeschouwers, met als uitschieters Leeds United-Birmingham City (35.731) en Wigan Athletic-Swansea City (9.080).

En mocht je willen weten waar het Derby County van Phillip Cocu staat? In de (grijze) middenmoot. Maar sinds begin deze maand voegde de publiekstrekker Wayne Rooney (34, DC United) zich bij de technische staf van de Nederlander, om in januari het spelersshirt weer aan te trekken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content