“Toen ik bij Inter zat, vond ik inderdaad dat ik te vroeg vertrokken was. Achteraf bekeken zie ik dat anders. Die moeilijke ervaring heeft me nadien in staat gesteld om een hoger niveau te halen. Kijk naar de huidige Rode Duivels: ze zijn bijna allemaal op jonge leeftijd uit België vertrokken. Toen Vincent Kompany naar HSV ging, zei men dat het te vroeg was, maar je ziet het vervolg… Als je talent hebt, hard wilt werken en met concurrentie kunt omgaan, dan moet je vertrekken. Praet heeft hier zijn sporen verdiend, hij moet nu andere doelen stellen. Maar hij moet een club kiezen waar hij speelt, waar de concurrentie niet te moordend is. Als hij op de bank moet zitten, zal hij stagneren. Ik heb afgezien bij Inter, maar kijk eens naar de statistieken: ik heb wel veel gespeeld.”

2 Is de job die je nu bij de KBVB krijgt een kleine revanche op de clubs uit onze eerste klasse die je geen kans wilden geven?

“Een voetballer heeft concurrentie, maar een trainer ook. Ik kan niet ontkennen dat die periode zonder werk en zonder contacten me wel raakte. Ik was ontgoocheld, gefrustreerd soms. Al kun je het ook anders bekijken: ik ben veertien jaar geleden gestopt met voetballen en gedurende heel wat van die jaren was ik toch aan de slag als coach en ik heb ook de indruk dat ik me overal goed uit de slag getrokken heb.”

3 Marc Wilmots en jij, dat was bij de Rode Duivels water en vuur wat speelstijl betreft. Hoe en waarom kan jullie samenwerking nu wel slagen?

“Voetbal gaat om dingen delen. Wie denkt dat hij de waarheid in pacht heeft, slaat de bal mis. We kunnen niet allemaal dezelfde visie, dezelfde filosofie hebben. Bij de nationale ploeg destijds waren Marc Wilmots en ik geen vrienden, alleen ploegmaats. Onze relatie was puur professioneel. Maar we praatten veel over voetbal en op den duur begrepen we elkaar, zonder het daarom over alles eens te zijn. Dat was altijd constructief. Nu we allebei opnieuw bij de bond zitten, gaan we ook een gemeenschappelijke basis vinden.”

4 Enkele maanden geleden solliciteerde je voor de job van technisch directeur bij Standard. Dacht je werkelijk dat je echte rekruteringsverantwoordelijkheid zou krijgen in een samenwerking met Roland Duchâtelet?

“Als je het niet probeert, dan weet je het ook niet. Had ik hem ontmoet, dan zou ik direct mijn eisen voorgelegd hebben en hem eraan herinnerd hebben dat ik niet aanvaard dat men mij iets opdringt. Ik heb mijn gebreken, maar ik heb een visie en principes. Als Roland Duchâtelet met mij had willen samenwerken, dan zou ik daar alleen op ingegaan zijn als ik échte verantwoordelijkheid kreeg. Als je je naar alle consignes plooit, dan ben je een hulptrainer, geen technisch directeur.”

5 Op het eind van afgelopen zomer lanceerde je mee Facefootplayer.com, een sociaal medium voor voetballers. Kun je me drie spelers van enig niveau noemen die via die site al een club gevonden hebben? Of ben jij alleen maar het uithangbord?

“Helemaal niet! Ik heb al veel gedaan voor dat project. Gedurende acht maanden heb ik bijna dagelijks clubs bezocht uit België, Frankrijk, Italië en nog andere landen, om hen te overtuigen om zich in te schrijven. Het programma is voorgesteld in bijna 200 clubs. De reacties zijn goed. Het is een groot project, er werken ongeveer twintig mensen aan voor België alleen al. Maar voor concrete resultaten is het nog wat te vroeg. De site zit nog in de b-fase, dat is de tweede testfase. Over twee tot zes maanden zouden we de eerste duidelijke resultaten moeten zien.”

Enzo Scifo (48) speelde bijna 500 eersteklassewedstrijden bij Anderlecht, Inter, Bordeaux, AJ Auxerre, FC Torino, AS Monaco en SC Charleroi. Hij won vier titels in België, één in Frankrijk, een Italiaanse beker en de Belgische Gouden Schoen. Hij speelde één EK en vier WK’s. Hij trainde SC Charleroi, AFC Tubize, Excelsior Mouscron en RAEC Mons. De KBVB wierf hem onlangs aan als coördinator en coach van de U17 en U18.

DOOR PIERRE DANVOYE

“Bij de Rode Duivels waren Marc Wilmots en ik geen vrienden, maar we praatten veel over voetbal en op den duur begrepen we elkaar.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content